Ερώτηση στον ψυχολόγο: Θέλω να μείνω έγκυος και δεν τα καταφέρνω. Φοβάμαι ότι θα πάθω κατάθλιψη

 Το σλόγκαν «ένα παιδί, αν το θέλω, όταν το θέλω», που υπήρξε κάποια στιγμή διάσημο, μπορεί να οδηγήσει τα ζευγάρια σε σφάλματα

Μόλις μάθατε ότι δεν είστε έγκυος. Η καθυστέρηση της περιόδου που σας έκανε να πιστέψετε στην εγκυμοσύνη είχε άλλη αιτία, συνήθως μία καθυστερημένη ωορρηξία. Πρόκειται για κάτι αρκετά συχνό και τετριμμένο, και ο κύκλος σας μετά από αυτό ξαναβρίσκει την κανονικότητά του.

Αλλά αυτό δεν σας εμποδίζει να αισθάνεστε ανήσυχη, αμήχανη και απογοητευμένη εξαιτίας μίας εγκυμοσύνης που τόσο περιμένετε, χωρίς να έρχεται. Αν είστε απογοητευμένη επειδή δεν καταφέρνετε να μείνετε έγκυος θα πρέπει να ξέρετε ότι μία εγκυμοσύνη είναι λιγότερο εύκολη ή καθυστερεί περισσότερο να έρθει σε κάποιες γυναίκες από ό,τι σε άλλες.

Π.χ., όταν κάποια σταματά το αντισυλληπτικό χάπι δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα μείνει έγκυος από τον επόμενο κιόλας κύκλο. Σημαίνει απλά ότι έχει τη δυνατότητα να συλλάβει. Αυτή η πιθανή αναμονή, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλη, έρχεται αναμφίβολα σε αντίθεση με μια αρκετά διαδεδομένη ιδέα, ότι δηλαδή μία γέννηση προγραμματίζεται εύκολα.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το σλόγκαν «ένα παιδί, αν το θέλω, όταν το θέλω», που υπήρξε κάποια στιγμή διάσημο, μπορεί να οδηγήσει τα ζευγάρια σε σφάλματα και να τα αποσταθεροποιήσει. Η ανυπομονησία των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί μόλις το επιθυμήσουν είναι οπωσδήποτε κατανοητή και είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη υπήρξε η περίοδος που δεν επιθυμούσαν να φέρουν ένα παιδί στον κόσμο.


Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr