Φλεβίτιδα: Πώς μπορούμε να την προλάβουμε;

Φλεβίτιδα: Πώς μπορούμε να την προλάβουμε;

Είναι ευρέως γνωστό πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και καταστάσεις όπως οι παθήσεις των φλεβών δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα

prolipsi-flevitidas-1200x800
Για να βγούµε κερδισµένοι όµως στο παιχνίδι της προστασίας του οργανισµού µας από τις φλεβικές παθήσεις όπως η φλεβίτιδα, είναι σηµαντικό να κατανοήσουµε πως αυτές πηγάζουν από την διαταραχή της αιµατικής ροής µέσα στις φλέβες. Στην περίπτωση της φλεβίτιδας, οι βαλβίδες που βρίσκονται στα εσωτερικά τοιχώµατα των φλεβών χαλαρώνουν και επιτρέπουν την παλίνδροµη ροή του αίµατος, µε αποτέλεσµα να επιβραδύνεται η µεταφορά του από τα άκρα προς την καρδιά, καταλήγοντας έτσι στη δηµιουργία φλεβικής στάσης, η οποία δηµιουργεί τις διογκωµένες, παραµορφωµένες φλέβες στα άκρα, που είναι γνωστές ως κιρσοί.

Γνωρίζοντας λοιπόν τον τρόπο δηµιουργίας της φλεβίτιδας, είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς πως όλα τα προληπτικά µέτρα που µπορεί να εφαρµόσει έχουν ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του φλεβικού συστήµατος. Ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο στην εκδήλωση της πάθησης διαδραµατίζει βέβαια και η ύπαρξη κληρονοµικότητας ή γενετικής προδιάθεσης, παράγοντες στους οποίους δυστυχώς κανείς δεν µπορεί να επιδράσει.

Στα πλαίσια της πρόληψης της φλεβίτιδας είναι αναγκαία η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ένας από τους κύριους παράγοντες που κατατάσσουν τους ανθρώπους στην οµάδα υψηλού κινδύνου για εµφάνιση φλεβίτιδας είναι το υπερβολικό βάρος. Ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτοµο έχει σαφώς µεγαλύτερες πιθανότητες να εµφανίσει φλεβίτιδα κατά τη διάρκεια της ζωής του από ένα άτοµο φυσιολογικού σωµατικού βάρους.Οι πιθανότητες αυξάνονται σηµαντικά όταν στην εξίσωση προστεθεί και το κάπνισµα, καθώς και η έλλειψη σωµατικής άσκησης. Λαµβάνοντας υπόψην όλα τα παραπάνω είναι απλό να αντιληφθούµε τη σηµασία του όρου υγιεινός τρόπος ζωής και τι αυτός περιλαµβάνει: διατήρηση ενός φυσιολογικού σωµατικού βάρους, αποφυγή του καπνίσµατος και τακτική σωµατική δραστηριότητα εβδοµαδιαίως, µε απώτερο στόχο την ενίσχυση της φλεβικής ροής και των αιµοφόρων αγγειων.

Ακόµη ένα µέτρο πρόληψης που µπορεί να λάβει εύκολα κανείς, είναι η αποφυγή της πολύωρης συνεχούς ορθοστασίας. Ιδίως για τις γυναίκες, είναι σηµαντικό να µη παραµένουν για ώρα στη θέση σταυροπόδι και να αποφεύγουν τη χρήση τακουνιών σε καθηµερινή βάση και για πολλές ώρες. Άριστη επιλογή για την ανακούφιση των κουρασµένων άκρων µε αίσθηµα βάρους, είναι η χρήση χλιαρού νερού κατά τη διάρκεια του ντους και η τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση κατά την ξεκούραση. Για τα άτοµα που ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου εµφάνισης της πάθησης, π.χ λόγω της φύσης της εργασίας τους, είναι αναγκαία η χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθµισµένης συµπίεσης σε καθηµερινή βάση, ιδιαιτέρως κατά τις ώρες που παραµένουν σε ορθοστασία.

Κλείσιμο
Όλα τα προαναφερθέντα µέτρα πρόληψης µπορούν εύκολα να ενταχθούν στην καθηµερινότητα ενός ατόµου, χωρίς να είναι απαραίτητο να αλλάξει τη ρουτίνα του δραστικά. Βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής και βέβαια πάντοτε µε την καθοδήγηση ενός εξειδικευµένου ιατρού για τα άτοµα µε προδιάθεση εµφάνισης φλεβίτιδας, είναι δυνατή τόσο η αποφυγή εµφάνισης της πάθησης, όσο και η βελτίωση της συνολικής κατάστασης της υγείας του ατόµου.


Πηγή: Αγγειοχειρουργός Νίκος Παρασκευάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης