Προσοχή! Η παρατεταμένη έκθεση σε οθόνες κινητών - υπολογιστών μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση

smarw_03

«Το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές όπως το tablet, το smartphone, αλλά και η τηλεόραση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μάικλ Κρος

Φανταστείτε ότι κοιτάζετε τον ήλιο επί ώρες. Τα μάτια σας μετά δεν θα τα αισθάνεστε κουρασμένα; Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με το μπλε φως που εκπέμπουν οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα με τους ειδικούς να προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους στην όραση.

«Η πολύωρη έκθεση σε τεχνολογικές συσκευές μπορεί να βλάψει σοβαρά τα μάτια μας, ακόμη και να οδηγήσει σε τύφλωση», επισημαίνει ο καθηγητής Μάικλ Κρος, ιδρυτής της εταιρείας οπτικών «OneVision Health and Wellness» στο McMurray των ΗΠΑ.

«Με βάση τα πορίσματα της κλινικής έρευνας που κάναμε, το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές όπως το tablet, το smartphone, αλλά και η τηλεόραση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτια γεγονός που θα πρέπει να σας προβληματίσει δύο φορές για το χρόνο που αφιερώνετε εσείς και τα παιδιά σας στην οθόνη», προσθέτει.

«Αναπτύσσουμε μία γενιά παιδιών, ενηλίκων, ακόμη και ηλικιωμένων που περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά σε αυτές τις συσκευές», υπογραμμίζει ο Αμερικανός καθηγητής και εξηγεί:

«Το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές βλάπτει τα μάτια καθώς διεισδύει στον φακό, επηρεάζει τον κερατοειδή χιτώνα και στη συνέχεια φθάνει στο πίσω μέρος του ματιού, τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να προκαλέσει τύφλωση».

Λόγω της υπερβολικής έκθεσης στο μπλε φως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, μία πάθηση των ματιών η οποία αν και μέχρι τώρα εκδηλωνόταν με το γήρας,τώρα πλέον μπορεί να πλήξει και μικρότερα σε ηλικία άτομα.

Ο Αμερικανός ειδικός συμβουλεύει επίσης όλους όσοι βρίσκονται μπροστά από έναν υπολογιστή ή χρησιμοποιούν tablet και κινητό ότι, η καλύτερη επιλογή για να προφυλάξει κανείς την όρασή του είναι οι ειδικοί φακοί που μπλοκάρουν το μπλε φως.

«Ο γιος μου, για παράδειγμα, δεν έχει συνταγή γιατρού για να φορέσει γυαλιά. Φοράει όμως τα ειδικά γυαλιά που φιλτράρουν το μπλε φως», όπως υποστηρίζει.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zoi01

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑμΚΕ) «Φαιναρέτη» διοργανώνουν τη σειρά διαλέξεων «Η Αρχή της Ζωής» που αφορά στα αρχικά στάδια της ζωής του ανθρώπου, από την κύηση μέχρι τη νηπιακή ηλικία.

god-faith-ena

Όσο μεγάλωνε μια κοινωνία, ενσωματώνοντας ομάδες διαφορετικές μεταξύ τους, τόσο το «μάτι στον ουρανό» γινόταν όλο και πιο χρήσιμο ως μηχανισμός αστυνόμευσης και ευταξίας

5
adisilips

Κάθε χρόνο 210 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν ότι είναι έγκυες όταν δεν εμφανίζεται η έμμηνος ρύση τους την αναμενόμενη χρονική περίοδο ή όταν κάνουν ένα test κύησης και είναι θετικό

1