ΠΟΥ: Οι 9 στους 10 ανθρώπους στον κόσμο αναπνέουν μολυσμένο αέρα

air_pollution_china

Η μόλυνση του αέρα απειλεί όλους ους ανθρώπους, αλλά πιο πολύ τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους – Επτά εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που προειδοποίησε σήμερα ότι ένα ποσοστό άνω του 90% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επτά εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Η μόλυνση απειλεί πιο πολύ τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους»

«Τα τελευταία έξι χρόνια, το επίπεδο της μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα παρέμεινε υψηλό και λίγο πολύ σταθερό, με τις συγκεντρώσεις να σημειώνουν μείωση σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής», αποκαλύπτει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

«Εννέα στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων», αναφέρει ο ΠΟΥ, με τους αριθμούς να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με αυτά που είχαν εντοπιστεί σε προ διετίας έκθεση.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους τόνισε ότι «η μόλυνση του αέρα μας απειλεί όλους, αλλά πιο πολύ τους πιο φτωχούς και πιο περιθωριοποιημένους ανθρώπους».

Όπως ανέφερε, πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, καθημερινά αναπνέουν φονικές αναθυμιάσεις από φούρνους και ρυπογόνα καύσιμα μέσα στο σπίτι τους.

Τα στοιχεία της έρευνας

Τα συμπεράσματα αυτά του ΠΟΥ στηρίζονται σε αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα που έγινε σε περισσότερες από 4.300 πόλεις σε 108 χώρες, δηλαδή σε 1.000 περισσότερες πόλεις από αυτές στις οποίες έγινε η αξιολόγηση για την προηγούμενη έκθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τις συνέπειες της έκθεσης σε λεπτά σωματίδια, τα οποία διεισδύουν βαθειά στους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σύστημα και προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα καρδιακά προβλήματα και ο καρκίνος των πνευμόνων.

Την ίδια ώρα, αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα έχουν οι αμμοθύελλες, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ερήμους.

Οι περισσότεροι θάνατοι σε Ασία και Αφρική

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των θανάτων που οφείλονται στην μόλυνση του αέρα σημειώνονται στις χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, κυρίως στην Ασία και την Αφρική.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι περιοχές στις οποίες η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η πιο αυξημένη βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σε αυτές τις περιοχές, η μέση ετήσια ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά συχνά το πενταπλάσιο των ορίων που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Την ίδια ώρα, οι πόλεις που πλήττονται περισσότερο είναι αυτές με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα της Αφρικής και του δυτικού Ειρηνικού.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ανασααα

H «ΑΝΑΣΑ», η πρώτη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση για την υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, γιόρτασε τα 11 χρόνια λειτουργίας της και τα 10 χρόνια ύπαρξης & προσφοράς του Κέντρου Ημέρας και πραγματοποίησε μία επετειακή παρουσίαση του σημαντικού της έργου στην Ελλάδα

egkefaliko

Η έρευνα δείχνει ότι το περπάτημα περίπου τέσσερις ώρες την εβδομάδα ή το κολύμπι δύο έως τρεις ώρες την εβδομάδα σχετίζεται με την εκδήλωση λιγότερο σοβαρών εγκεφαλικών, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν ασκούνται

mastos1

Αναμένεται να προσδιοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ το ποσοστό αποζημίωσης της εξέτασης - Πρόκειται για  ένα γενετικό τεστ σχετικά με γονιδιακή μετάλλαξη που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού και ωοθηκών

aposmitiko

Τα αποσμητικά που επιλέγουν πλέον γυναίκες και άνδρες για να αποφύγουν την κακοσμία αλλά και για να προστατεύσουν την επιδερμίδα τους

psychiatric_dromokaiteio

Το καλοκαίρι ασθενής με αυτισμό εισήχθη με εισαγγελική εντολή στο Δρομοκαϊτειο, παρά τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από το νοσηλευτικό προσωπικό - Ο ασθενής νωρίτερα νοσηλευόταν σε δομή ΜΚΟ για άτομα με αυτισμό, η οποία αρνήθηκε εγγράφως να παρατείνει τη φιλοξενία του