Πόνος στη μέση: Πώς ανακουφιζόμαστε χωρίς φάρμακα

Πόνος στη μέση: Πώς ανακουφιζόμαστε χωρίς φάρμακα

Πόνος στη μέση: Οι αλλαγές στις καθημερινές δραστηριότητές μας, η άσκηση και η χειροπρακτική

Πόνος στη μέση: Πώς ανακουφιζόμαστε χωρίς φάρμακα
Όλοι έχουμε πει κάποια στιγμή τη φράση ‘’πονάει η μέση μου‘’. Τόσο ο τρόπος ζωής σήμερα όσο και η έλλειψη άσκησης έχουν οδηγήσει σε επιβάρυνση της σπονδυλικής μας στήλης και εκδήλωση οσφυαλγίας (οσφύς = μέση και άλγος = πόνος) όχι μόνο σε άτομα μεγάλης ηλικίας,  αλλά και νεότερους ανθρώπους.

Γιατί πονάμε στη μέση; Ο χειροπράκτης Δημήτρης Κοντογεώργος-Βλάχος μάς εξηγεί πως η αιτία μπορεί να είναι μια απλή δραστηριότητα που κάνουμε κάθε μέρα. Η οδήγηση, η παρατεταμένη ορθοστασία ή η πολύωρη καθιστική εργασία, μια απότομη κίνηση, η άρση ενός βάρους ή η γυμναστική μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στη μέση.

Απλές αλλαγές όπως η διόρθωση του τρόπου που καθόμαστε ή στεκόμαστε, η ελάττωση της χρήσης ψηλοτάκουνων παπουτσιών, η διακοπή της παρατεταμένης ορθοστασίας, η διατήρηση του ιδανικού βάρους, μπορούν να μας προφυλάξουν από την εκδήλωση οσφυαλγίας.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα την πρόληψη της οσφυλαγίας. Οι ασκήσεις κοιλιακών και ραχιαίων ενδυναμώνουν τον κορμό και μειώνουν τα επεισόδια, αλλά και την ένταση της οσφυαλγίας. Η κολύμβηση και το ποδήλατο είναι δύο ακόμη ιδανικές μορφές άσκησης για άτομα που αντιμετωπίζουν πόνους στη μέση.

Ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της οσφυαλγίας είναι η χειροπρακτική. Είναι μια μέθοδος χωρίς παρενέργειες που βοηθά στη μείωση του πόνου και στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος και όχι απλά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι έρευνες έχουν δείξει ότι ασθενείς που έχουν δεχτεί τη βοήθεια χειροπράκτη έχουν καταφέρει να αποφύγουν την χειρουργική επέμβαση και επιστρέφουν πολύ πιο γρήγορα στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. 

Κλείσιμο
Ο χειροπράκτης μέσα από ειδικές ανατάξεις και μαλάξεις μπορεί να κινητοποιήσει τις αρθρώσεις που πάσχουν και να απελευθερώσει τα νεύρα που δέχονται πίεση. Ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, την ηλικία του ασθενή και την ανταπόκριση του ίδιου του οργανισμού στη θεραπεία, καθορίζεται και ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζονται. Στόχος του χειροπράκτη είναι να προσφέρει ανακούφιση στον πόνο, να εκπαιδεύσει τον ασθενή ώστε να περπάτα, να στέκεται και να κάθεται σωστά και να τον βοηθήσει να ανακτήσει τη χαμένη του κινητικότητα. 

Ποιοι αντιμετωπίζουν πιο συχνά προβλήματα οσφυαλγίας; Σύμφωνα με τον χειροπράκτη Δημήτρη Κοντογεώργο-Βλάχο συνήθως είναι άνθρωποι οι οποίοι λόγω εργασίας είναι αναγκασμένοι να κάθονται για πολλές στην ίδια θέση, αυτό σε συνδυασμό με την κακή στάση του σώματος στο γραφείο, επιβαρύνει καθημερινά τη μέση τους και τους φέρνει αντιμέτωπους με πόνους στη μέση. Φυσικά αντίστοιχα προβλήματα εκδηλώνουν και αθλητές λόγω τραυματισμών αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας λόγω εκφυλισμού στη σπονδυλική στήλη.

Η οσφυαλγία ή ο πόνος στη μέση είναι μια ιδιαίτερα κοινή πάθηση. Περίπου τέσσερις στους πέντε ανθρώπους θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όταν ο πόνος επιμείνει για περισσότερο από τρεις ημέρες η χειροπρακτική μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη τόσο στη διαχείριση του πόνου, όσο και στην αποκατάσταση του προβλήματος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης