Ρομποτική χειρουργική στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο

Ρομποτική χειρουργική στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο

Τα αποτελέσματα από τις εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής στην Ουρολογία, στη Γυναικολογία και στη Γενική Χειρουργική παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για τις ιατρικές τεχνολογίες του μέλλοντος

Τα αποτελέσματα από τις εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής στην Ουρολογία, στη Γυναικολογία και στη Γενική Χειρουργική παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για τις ιατρικές τεχνολογίες του μέλλοντος, που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
 
Η ομάδα των ουρολόγων κκ Α. Ανδρέου και Αθ. Μπέκου, υπογράμμισε ότι οι ουρολογικοί ασθενείς ωφελούνται περισσότερο από τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής, καθώς επιτρέπει να διενεργούνται με πολύ μεγάλη ακρίβεια μείζονες ογκολογικές επεμβάσεις σε δυσπρόσιτα σημεία της κοιλιάς, με τα καλύτερα δυνατά λειτουργικά αποτελέσματα. Παράλληλα, μειώνονται σημαντικά παρενέργειες, όπως η ακράτεια και η στυτική δυσλειτουργία.
 
Η ομάδα των ουρολόγων  κκ Απ. Λαμπανάρη και Γ. Λαμπανάρη, σημείωσε ότι η ρομποτική προστατεκτομή για τον καρκίνο του προστάτη λειτουργεί καλύτερα από όλα τα άλλα είδη ριζικής προστατεκτομής. Από το 2011 στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο έχουν υποβληθεί σε ρομποτική προστατεκτομή 450 ασθενείς.
 
Ο γυναικολόγος – χειρουργός ογκολόγος,  κ. Άγγ. Σιούτας, υπογράμμισε ότι διεθνώς,  χάρη στη ρομποτική χειρουργική, η χειρουργική αντιμετώπιση  του γυναικολογικού καρκίνου έχει εξαιρετικό ογκολογικό αποτέλεσμα και παρέχει στους ιατρούς τη δυνατότητα για επεμβάσεις σε ανατομικά ιδιαίτερα δυσπρόσιτες περιοχές. Ο κ. Σιούτας, μεταφέροντας την εμπειρία του από το  πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska (Στοκχόλμη), σημείωσε ότι το 2014, το 40% των ασθενών με διάγνωση γυναικολογικού καρκίνου χειρουργήθηκε ρομποτικά, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια, συγκεκριμένες μορφές καρκίνου (π.χ. τραχήλου της μήτρας), στα περισσότερα ογκολογικά κέντρα της Δ. Ευρώπης και των Η.Π.Α., χειρουργούνται αποκλειστικά με το ρομποτικό σύστημα DaVinci.
 
O καθηγητής Χειρουργικής, πρόεδρος της Εταιρείας Γενικής Χειρουργικής και της Εταιρείας Παχέος Εντέρου και Πρωκτού, κ. Γ. Μπασδάνης, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικά τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής τόσο για τον χειρουργό όσο και για τον ασθενή, καθώς οι επεμβάσεις είναι σχεδόν αναίμακτες, χωρίς επιπλοκές και ελαχιστοποιούν το χρόνο νοσηλείας και τον μετεγχειρητικό πόνο.

Ο γενικός χειρουργός, κ. Χρ. Ευθυμιάδης, υπογράμμισε ότι  η κατ΄ εξοχήν ένδειξη για την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής, είναι ο καρκίνος του ορθού, διότι έχει αποδειχθεί ότι εκτός από τον πολύ καλό καθαρισμό των λεμφαδένων, μειώνει εξαιρετικά την πιθανότητα κάκωσης των νεύρων που έχουν σχέση με την ούρηση και τη στυτική λειτουργία.
 
«Το νέο ρομπότ da Vinci  Si HD, είναι μία μόνο από τις επενδύσεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε σε συνθήκες κρίσης, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών», τόνισε ο Επιχειρησιακός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Β. Μπαρδής, κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας. Οι επισκέπτες ιατροί είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τη λειτουργία του ρομπότ στη βάση προσομοιωτή.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

giatros2

Στον ετήσιο απολογισμό για το 2018, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία αναφέρεται στις δεκάδες δράσεις που πραγματοποίησε – Στόχος η ενημέρωση του κοινού και της ιατρικής κοινότητας για τις ρευματικές παθήσεις