Η θρεπτική αξία των Χριστουγεννιάτικων γλυκών

Η θρεπτική αξία των Χριστουγεννιάτικων γλυκών

Φυσικά δεν πρέπει να στερηθούμε τις αγαπημένες μας λιχουδιές αλλά πρέπει να προσέξουμε τις επιλογές μας

Η θρεπτική αξία των Χριστουγεννιάτικων γλυκών
Οι γλυκοί πειρασμοί στις γιορτές των Χριστουγγένων είναι πολλοί στους οποίους εάν αφαιθούμε χωρίς περιορισμούς θα μας οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση  κιλών και λίπους.

Φυσικά δεν πρέπει να στερηθούμε τις αγαπημένες μας λιχουδιές αλλά πρέπει να προσέξουμε τις επιλογές μας.

Σας παραθέτουμε μερικές πληροφορίες για Χριστουγεννιάτικα γλυκά.
 
Βασιλόπιτα
Κλείσιμο
Τύπου κέικ
Σύσταση ανά 100gr
Ενέργεια: 350Kcal
Ολικά λιπαρά: 18gr.
Κορεσμένα λιπαρά: 9gr
Μονοακόρεστα λιπαρά:  6gr
Πολυακόρεστα λιπαρά: 4gr
Χοληστερόλη:78
Νάτριο: 308mg
 
Τύπου τσουρέκι
Σύσταση ανά 100gr
Ενέργεια: 255 Kcal 
Ολικά λιπαρά: 12gr
Κορεσμένα λιπαρά: 4gr
Μονοακόρεστα λιπαρά:  5gr
Πολυακόρεστα λιπαρά: 3gr
Χοληστερόλη:65
Νάτριο: 105mg
 
Υπάρχουν δύο ειδών βασιλόπιτες, τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι. Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες χάρη στη μαστίχα και στο πορτοκάλι που έχει ως συστατικά. Έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης η ποσότητα βουτύρου που περιέχει είναι μικρότερη σε κορεσμένα λίπη σε σχέση με την βασιλόπιτα τύπου κέικ. Η βασιλόπιτα τύπου κέικ αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα που είναι ένοχη για καρδιαγγειακές παθήσεις. Πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου λόγω του γάλακτος και των αμυγδάλων, συστατικό απαραίτητο για τα οστά και τα δόντια. 
 
Μελομακάρονα
Σύσταση ανά 100gr
Θερμίδες: 365kcal
Πρωτεΐνες: 3,6gr
Ολικό λίπος: 19,1gr
Κορεσμένο λίπος: 2,5gr
Μονοακόρεστα λιπαρά:11,5gr
Πολυακόρεστα λιπαρά: 4gr
Χοληστερόλη: 0

Τα μελομακάρονα λόγω του ελαιολάδου και των καρυδιών αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνη Ε,  η οποία ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση. Το μέλι είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε σίδηρο αλλά και σε φυλλικό οξύ. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και ενισχύει την νευρική λειτουργία του οργανισμού.  Στα μελομακάρονα προσθέτουμε γαρύφαλλο το αποτελεί σημαντική πηγή φωσφόρου, μαγνησίου και καλίου. Βοηθάει σε περιπτώσεις μυϊκών σπασμών.
 
Διαβάστε περισσότερα εδώ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης