Mε το βλέμμα στην τεχνολογία

Mε το βλέμμα στην τεχνολογία

Οι νέες τεχνολογίες και η εφαρμογή τους υπόσχονται ένα καλύτερο αύριο στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Mε το βλέμμα στην τεχνολογία
Του Στράτου Γκοτζαρίδη

Χειρουργού-οφθαλμίατρου, ειδικού στη χειρουργική υαλοειδούς - αμφιβληστροειδούς, μετεκπαιδευθέντος σε Moorfields Eye Hospital, London UK και Harvard University, Boston USA
Κλείσιμο

Η τεχνολογία έχει βοηθήσει πάρα πολύ τη χειρουργική τα τελευταία χρόνια. Στον χώρο της οφθαλμολογίας οι νέες μη τραυματικές τεχνικές πολύ λεπτών εργαλείων που δεν χρησιμοποιούν ράμματα έχουν βελτιώσει κατά πολύ τα ποσοστά επιτυχίας, καθώς και τη μετεγχειρητική ανάρρωση.
Παθήσεις όπως η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, που πριν από 30 χρόνια ήταν μια πάθηση η οποία είχε κατά 50% πιθανότητα απώλειας όρασης και οφθαλμού, χαρακτηρίζεται τώρα από ποσοστά επιτυχίας που ανέρχονται στο 90%-95% με την πρώτη επέμβαση και στο 99% με δεύτερη και τρίτη. Το αποτέλεσμα είναι διπλά ωφέλιμο και σημαντικό: αφορά αφενός μεν στο υψηλό επίπεδο της μετεγχειρητικής όρασης που επιτυγχάνεται για τον ασθενή, αφετέρου στον χρόνο νοσηλείας που συρρικνώνεται σημαντικά - από ημέρες που ήταν έχει περιοριστεί σε ελάχιστες ώρες μετά την εγχείρηση.
Το ίδιο συμβαίνει και με παθήσεις της ωχράς κηλίδας που με την προηγούμενη γενιά χειρουργικών τεχνικών δεν ήταν εύκολο να αντιμετωπιστούν. Παθήσεις όπως η οπή ωχράς κηλίδας και η επιωχρική μεμβράνη χειρουργούνται πια νωρίς με σχεδόν μηδενικά ποσοστά επιπλοκών και εξαιρετικά αποτελέσματα οπτικής οξύτητας. Στις παθήσεις ωχράς κηλίδας περιλαμβάνεται και η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας που στα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια των anti-VGF φαρμάκων, δίνεται η δυνατότητα σταθεροποίησης και σε μερικές περιπτώσεις βελτίωσης της όρασης στη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με αυτή τη νόσο.

Διαβήτης και όραση
Στους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ύστερα από 10 χρόνια νόσου αρχίζουν συνήθως οι επιπλοκές των ματιών, γνωστές και ως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η καλή ρύθμιση του σακχάρου με τις νέας γενιάς ινσουλίνες καθυστερεί την εμφάνιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, όμως η συμμετοχή του οφθαλμίατρου με τη δέουσα θεραπευτική προσπέλαση (συνεδρίες Argon laser φωτοπηξίας και έγχυση φαρμάκων Anti-VGF) θα συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση μιας πολύ καλής όρασης καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του διαβητικού ασθενούς.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ανεξέλεγκτη κατάσταση του σακχάρου έχει ως συνέπεια σημαντική επιβάρυνση των ματιών με δημιουργία νεοαγγείων, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν αιμορραγία υαλοειδούς και ελκτική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Σε αυτά τα σοβαρά περιστατικά η αντιμετώπιση είναι μόνο χειρουργική. Τα νέας γενιάς μηχανήματα και εργαλεία έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στην αντιμετώπιση βαρέων διαβητικών περιστατικών αιμορραγίας και αποκόλλησης διότι παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρουργικούς χειρισμούς, μικρότερο διεγχειρητικό τραυματισμό των ιστών, μεγαλύτερη ασφάλεια στην αντιμετώπιση των επιπλοκών και, τέλος, λόγω της μικρότερης τραυματικής επιβάρυνσης, συντομότερη μετεγχειρητική αποκατάσταση.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης