Έρευνα κόλαφος από Οξφόρδη για τα φάρμακα αδυνατίσματος: Όλα τα κιλά επιστρέφουν μέσα στους πρώτους 10 μήνες μετά τη διακοπή της αγωγής

Έρευνα κόλαφος από Οξφόρδη για τα φάρμακα αδυνατίσματος: Όλα τα κιλά επιστρέφουν μέσα στους πρώτους 10 μήνες μετά τη διακοπή της αγωγής

Αντίθετα όσοι έχασαν κιλά από δίαιτα χρειάζονται τουλάχιστον 5 χρόνια για να φτάσουν εκεί που ήταν

Έρευνα κόλαφος από Οξφόρδη για τα φάρμακα αδυνατίσματος: Όλα τα κιλά επιστρέφουν μέσα στους πρώτους 10 μήνες μετά τη διακοπή της αγωγής
Στο συμπέρασμα ότι όσοι άνθρωποι λαμβάνουν χάπια για το αδυνάτισμα, παίρνουν πίσω όλα τα κιλά που έχασαν μέσα σε 10 μήνες από τη διακοπή της αγωγής, κατέληξε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που ανέλυσε 11 μελέτες για παλαιά και νέα φάρμακα με την ουσία GLP-1.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, οι ασθενείς που λαμβάνουν ενέσιμη μορφή θεραπείας έχασαν συνήθως 8 κιλά, αλλά επανήλθαν στο αρχικό τους βάρος εντός 10 μηνών από τη διακοπή της αγωγής.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, διαπίστωσε ότι ακόμη και για όσους έλαβαν νεότερα φάρμακα όπως το Wegovy και το Mounjaro, οι ασθενείς επανέκτησαν το βάρος τους μόλις σταμάτησαν τη θεραπεία.

Ειδικά για όσους έλαβαν σεμαγλουτίδη (Wegovy) και τιρζεπατίδη (Mounjaro), η μελέτη καταλήγει ότι έχασαν διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν παλαιότερα ενέσιμα φάρμακα – 16 κιλά κατά μέσο όρο – αλλά πήραν 9,6 κιλά μέσα σε ένα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να ανακτήσουν και τα 16 κιλά σε λίγο περισσότερο από 20 μήνες.

Οι ερευνητές μελέτησαν 6.370 ενήλικες σε οκτώ τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και τρεις παρατηρητικές μελέτες. Από αυτούς, 1.465 ασθενείς έλαβαν σεμαγλουτίδη και τιρζεπατίδη – ενέσιμα φάρμακα υψηλότερης δόσης που συνιστώνται ειδικά για την απώλεια βάρους.

Προηγούμενη ανάλυση δοκιμών για το πόσο αποτελεσματικές είναι οι δίαιτες, χωρίς να περιλαμβάνονται φάρμακα, από τους ίδιους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διαπίστωσε ότι ενώ οι άνθρωποι ανέκτησαν επίσης το βάρος τους μετά τη διακοπή της δίαιτας, ο ρυθμός ανάκτησης ήταν πολύ πιο αργός - χρειάζονταν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να επιστρέψουν στο βάρος που είχαν πριν.

Σύμφωνα με τον Guardian, η έρευνα αυτή θέτει ζητήματα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας καθώς οι κατευθυντήριες γραμμές για το θέμα της παχυσαρκίας αναφέρουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να λαμβάνουν ενέσεις για απώλεια βάρους για περισσότερο από δύο χρόνια.

«Είτε οι άνθρωποι πρέπει πραγματικά να το αποδεχθούν ως θεραπεία για όλη τους τη ζωή, είτε εμείς οι επιστήμονες πρέπει να σκεφτούμε πολύ, πολύ σοβαρά, πώς να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους όταν σταματήσουν το φάρμακο» ανέφερε ένας από τους συντάκτες της έρευνας.

Κλείσιμο
Η εκτίμηση που υπάρχει ανάμεσα στους ειδικούς είναι ότι η διαφορά στην ταχύτητα επανάκτησης του βάρους πιθανότατα έχει να κάνει με το γεγονός ότι στις δίαιτες οι άνθρωποι χάνουν κιλά αλλάζοντας τη συμπεριφορά τους ενώ όταν παίρνεις ένα φάρμακο που καταστέλλει εντελώς την πείνα, δεν χρειάζεται να κάνεις αυτή την προσπάθεια και άρα όταν λήξει η θεραπεία επιστρέφεις στις συνήθειες που προκάλεσαν την προσθήκη κιλών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης