Πώς οι έφηβοι αποκτούν σήμερα οικονομική δύναμη - Οι εφαρμογές που τους κάνουν ανεξάρτητους

Πώς οι έφηβοι αποκτούν σήμερα οικονομική δύναμη - Οι εφαρμογές που τους κάνουν ανεξάρτητους

Το ενδιαφέρον των σημερινών εφήβων έχει μεταφερθεί από το να ζητάνε λίγα μετρητά για να μια πιθανή έξοδο, στη δημιουργία πολλαπλών λογαριασμών σε διάφορες, επί πληρωμή, εφαρμογές

TEEN_MONEY_2
Η εφηβεία συνδυάζεται συνήθως με ορμόνες σε έξαρση και ένα έντονο κύμα επαναστατικότητας που έχει στόχο την ανεξαρτητοποίηση του παιδιού. Τι φωνάζει αυτονομία, πιο πολύ από την οικονομική ελευθερία. Παλιότερα ένας έφηβος αρκούνταν στο να ζητάει, συχνά-πυκνά, λεφτά για να αγοράσει ρούχα, ή να οργανώσει μια έξοδο με φίλους. Η κατάσταση ωστόσο έχει γίνει πολύ πιο περίπλοκη πλέον, με το διαδίκτυο να αποτελεί την νέα απόδειξη της ελευθερίας του.

Από το να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή ταξί, ή άλλου μέσου μεταφοράς, delivery, έως και εφαρμογές για αγορά ρούχων και υποδημάτων οι έφηβοι αποκτούν πολλαπλούς λογαριασμούς χρηστών στο διαδίκτυο, γεγονός που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.
TEEN_MONEY_shutterstock_2022920042

Πολλές εταιρείες, όπως η Amazon και η PayPal, έχουν ήδη εγκαινιάσει στις εφαρμογές τους λογαριασμούς για παιδιά και εφήβους, προωθώντας έναν πιο ασφαλή τρόπο να διαχειρίζονται οι νέοι, την αγοραστική τους δύναμη στο διαδίκτυο. Για τους γονείς, αυτές οι υπηρεσίες για εφήβους αποτελούν ένα είδος οικονομικής άδειας, που τους προσφέρουν νέους τρόπους παρακολούθησης της αγοραστικής διαδρομής των παιδιών τους.

Οικονομική ελευθερία και διαδίκτυο

Η οικονομική ελευθερία μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον κάθε έφηβο, αλλά σε γενικές γραμμές, αναφέρεται στην ικανότητα να κάνει κανείς επιλογές σχετικά με το πώς να ξοδεύει και να αποταμιεύει χρήματα, χωρίς οικονομικούς περιορισμούς.

Για έναν έφηβο, οικονομική ελευθερία μπορεί να σημαίνει να έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, όπως φαγητό, ρούχα και μετακινήσεις, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτάται από τους γονείς, ή τους κηδεμόνες του. Μπορεί επίσης να σημαίνει να έχει αρκετά χρήματα για να ασχολείται με τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι του, όπως να πηγαίνει σε συναυλίες, να αγοράζει βιντεοπαιχνίδια, ή βιβλία, ή να συμμετέχει σε αθλητικές ή άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, η οικονομική ελευθερία μπορεί να σημαίνει ότι μπορούν να αποταμιεύουν χρήματα για το μέλλον, όπως για το κολέγιο ή άλλους μακροπρόθεσμους στόχους, ή ότι μπορούν να επενδύουν χρήματα σε μετοχές ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.
TEEN_MONEY_shutterstock_2080774951
Κλείσιμο

Μπορεί επίσης να σημαίνει να έχουν μια αίσθηση ασφάλειας και ανεξαρτησίας όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών τους. Συνολικά, οικονομική ελευθερία για έναν έφηβο σημαίνει να έχει τη δυνατότητα να κάνει επιλογές και να επιδιώκει τους στόχους του, χωρίς να περιορίζεται από την οικονομική του κατάσταση.

Το διαδίκτυο όμως φέρνει εδώ μια σημαντική αλλαγή. Με όλο και περισσότερες εταιρείες να στοχεύουν τις διαφημίσεις τους στο δυναμικό κοινό των 13-17 ετών, οι έφηβοι φαίνεται να εισχωρούν όλο και βαθύτερα στον μακρόκοσμο των επί πληρωμή εφαρμογών. Οι εφαρμογές για εφήβους είναι πιθανό να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται, καθώς αποτελούν έναν αποδεδειγμένο τρόπο για τις εταιρείες τεχνολογίας να προσελκύουν νεότερους πελάτες και να τους διατηρούν μέχρι την ενηλικίωση.

Μαθαίνοντας την οικονομική ανεξαρτησία

Παρατηρώντας όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς να προβληματιστεί για το πως διαχειριστεί την οικονομική αυτονομία του παιδιού του, η οποία μοιάζει πιο ανεξέλεγκτη λόγω του αχανούς κόσμου του διαδικτύου. Ωστόσο πλέον υπάρχουν πολλές εφαρμογές που έρχονται να αντικαταστήσουν τον κουμπαρά και να απαλύνουν τον φόβο των γονιών.
TEEN_MONEY_shutterstock_2160941183

Ο λογαριασμός Venmo Teen Account για παράδειγμα, επιτρέπει στους κηδεμόνες να δημιουργούν ξεχωριστούς λογαριασμούς για τους εφήβους τους για να στέλνουν και να λαμβάνουν χρήματα, μαζί με μια χρεωστική κάρτα. Μέχρι πρόσφατα, ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές δεν ήταν διαθέσιμες σε άτομα κάτω των 18 ετών, εκτός αν χρησιμοποιούσαν τους λογαριασμούς των γονέων τους.

Αντίστοιχα οι εφαρμογές επενδύσεων, πληρωμών και τραπεζικών συναλλαγών δίνουν στους γονείς ευκαιρίες να διδάξουν την οικονομική διαχείριση και υπευθυνότητα στα παιδιά τους. Η διδασκαλία αυτή σε μια εποχή που οι έφηβοι κάνουν μόνοι τους αγορές, ξεκινούν τις πρώτες τους δουλειές, ή μαθαίνουν να οδηγούν, βοηθάει ιδιαίτερα στην αντίληψη γύρω από τα οικονομικά και τη διαχείρισή τους. Ούτως, ή άλλως, αργά, ή γρήγορα, θα αναγκαστούν να επιβιώσουν μόνοι τους οικονομικά στον έξω κόσμο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης