Ζευγάρια παρακολουθούν ο ένας τον άλλον... οικειοθελώς - Τι κρύβει η νέα τάση
coupes_checking_2

Ζευγάρια παρακολουθούν ο ένας τον άλλον... οικειοθελώς - Τι κρύβει η νέα τάση

Με τσιπάκια σε κλειδιά, τσάντες αλλά και εφαρμογές εντοπισμού τοποθεσίας στο κινητό μοιράζονται οικειοθελώς τα μυστικά τους - Πόσο υγιές όμως είναι αυτό

Πολλά ζευγάρια διεθνώς χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να παρακολουθούν ο ένας τον άλλον, ενεργοποιώντας αυτόματες υπηρεσίες εντοπισμού τοποθεσίας στα smartphone κινητά τους, επιμένοντας ότι γίνεται κυρίως για λόγους ασφαλείας και όχι αποτροπής μοιχείας.

Τα ζευγάρια θεωρούν έτσι ότι μοιράζονται. Μοιράζονται τα μυστικά τους, τις οικονομίες τους, ακόμα και το ίδιο μπάνιο. Πόσο ηθικά σωστό όμως είναι όταν αρχίζουν να μοιράζονται την ακριβή τους τοποθεσία, ή τα μέρη που μπορεί να επισκέφτηκαν σε ένα επαγγελματικό τους ταξίδι, και πόσο αυτό μπορεί να αλλάξει την δυναμική της σχέσης τους;

Τσιπάκια προσαρτημένα σε κλειδιά και τσάντες, εφαρμογές, όπως Snap Map και Snapchat που σας δίνουν την ακριβή τοποθεσία κάποιου και πολλοί άλλοι τρόποι που σας επιτρέπουν να λαμβάνετε ανά πάσα στιγμή πληροφορίες για το μέρος που βρίσκεται κάποιος. Ωστόσο, στο να παρακολουθεί κανείς τον σύντροφό του υπάρχει μια διττότητα. Πολλά ζευγάρια πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά θετικά όταν πρόκειται για την παρακολούθηση του συντρόφου τους. Ωστόσο, πολλοί αισθάνονται ότι το να ψάχνουν τα τηλέφωνα, ή να αναγκάζουν τον/την σύντροφό τους να μοιράζεται την τοποθεσία του/της είναι ελεγκτικό. Με πολλούς σύμβουλους γάμους να προειδοποιούν ότι η παρακολούθηση μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα ανάμεσα στην εμπιστοσύνη του ζευγαριού και να προξενήσει μια ανθυγιεινή εξάρτηση, παρουσιάζουμε τα θετικά και αρνητικά αυτής της ιδιαίτερης πρακτικής.

Νιώθοντας ασφαλείς

Ο μεγαλύτερος και πιο ηθικός λόγος που μπορεί να επιτάξει κανείς για να επιχειρηματολογήσει για την παρακολούθησή κάποιου, είναι η ασφάλεια. Τα παραδείγματα διαφέρουν από το να βλέπετε αν ο σύντροφός σας γύρισε σπίτι ασφαλής, ή όχι, ή από το σας καθησυχάζει σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως όταν κάποιος από τους δυο ταξιδεύει, όταν χρησιμοποιεί μέσα μαζικής μεταφοράς, ή βρίσκεται σε δύσβατες περιοχές.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το να γνωρίζει κανείς τα βήματα του συντρόφου του, βοηθάει πολύ στην εμπιστοσύνη που χτίζεται ανάμεσα στο ζευγάρι. Δείχνει αρχικά ότι δεν έχετε τίποτα να κρύψετε ο ένας από τον άλλον και έτσι σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια για την σχέση σας. Παράλληλα μπορεί να θέλετε να σχεδιάσετε μια έκπληξη για τον σύντροφό σας, ή ένα ξεχωριστό δείπνο και πρέπει να γνωρίζετε πόσο κοντά στο σπίτι βρίσκεται.

Ωστόσο, για πολλούς, ακόμα και οι παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν δείγμα αμφιβολίας και διατάραξης του προσωπικού τους χώρου. Η Traci Ruble, θεραπεύτρια γάμου στο Σαν Φρανσίσκο είναι ανυποχώρητη ως προς τις απόψεις της για την ηλεκτορνική αυτή παρακολούθηση. Όπως η ίδια δήλωσε σε άρθρο της Wall Street Journal, τίποτα καλό δεν μπορεί να προκύψει από την παρακολούθηση του συντρόφου σας, καθώς μια υγιής σχέση χρειάζεται όρια και απόσταση. Ενώ μπορεί εύκολα να σκοτώσει το πάθος σε μια σχέση, το οποίο έχει τις ρίζες του στο μυστήριο.

Ελέγχοντας τον σύντροφό σας

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η παρακολούθηση μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο για έναν σύντροφο να ασκεί έλεγχο, δείγμα μιας καταχρηστικής σχέσης. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ή την παγίδευση ενός συντρόφου. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για παραβίαση της ιδιωτικής σας ζωής και μπορεί να σηματοδοτεί ότι κάτι βαθύτερο συμβαίνει στη σχέση σας, που είναι σίγουρα απειλητικό για αυτήν. Μπορεί να δημιουργήσει δυσπιστία, ή παρεξηγήσεις, να καταστρέφει το στοιχείο της έκπληξης σε μια σχέση, να δείχνει ενδεχομένως έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύντροφό σας και να συμβάλει σε εμμονική, ή παρανοϊκή συμπεριφορά, που θα κάνει τον σύντροφό σας να νιώθει ότι τον έχετε βάλει στο μικροσκόπιο.

Υπάρχει η θεωρία ότι η βάση μιας υγιούς σχέσης είναι η επικοινωνία με το κλειδί να είναι να κάνετε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις για τα όριά σας και τα συναισθήματά σας. Αν αισθάνεστε πιο ασφαλείς με τον σύντροφό σας να γνωρίζει πού βρίσκεστε και το αντίστοιχο τότε μπορείτε να εκφράσετε ελεύθερα αυτή την επιθυμία σας. Ωστόσο, τόσο εσείς, όσο και ο σύντροφός σας θα πρέπει να είστε ελεύθεροι να σταματήσετε να μοιράζεστε την τοποθεσία σας ανά πάσα στιγμή, χωρίς ο άλλος να ανησυχεί ότι αυτό σημαίνει ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Αν αισθάνεστε ότι αναγκάζεστε να παρακολουθείτε την τοποθεσία του, ή νιώθετε ότι ο σύντροφός σας κατασκοπεύει το τηλέφωνό σας χωρίς άδεια, ίσως η κοινή χρήση της τοποθεσίας έχει γίνει τοξική για εσάς.


Ολοι φαίνεται να συμφωνούν στο εξής: Το να παρακολουθείτε κάποιον κρυφά και χωρίς την άδεια του, είναι λάθος και παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής. Εάν εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τις αιτίες που σας κάνουν να θέλατε να μοιραστείτε τις τοποθεσίες και συμφωνείτε και οι δύο σε αυτό, τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα με αυτό. Είναι σημαντικό να διατηρούμε σχέσεις εκτός των σχέσεών μας. Στις υγιείς σχέσεις, οι σύντροφοι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Η εμπιστοσύνη έχει να κάνει με τη γνώση ότι κάποιος θα κάνει αυτό που λέει. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι κάθε άτομο στη σχέση αισθάνεται ελεύθερο να περνάει χρόνο με άλλους ανθρώπους στη ζωή του, όπως οι φίλοι και η οικογένεια.

Εάν ο ένας σύντροφος κατηγορεί τον άλλο ότι φλερτάρει συνεχώς, ή λέει στον σύντροφό του να μη μιλάει ή να μην αλληλεπιδρά με άλλο πρόσωπο στη ζωή του, αυτά μπορεί να είναι σημάδια καταχρηστικής συμπεριφοράς και δυσπιστίας. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα απομόνωσης καθώς και σε συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Boulder του Colorado.
Τελικά, μόνο εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να αποφασίσετε τι λειτουργεί και τι όχι για τη σχέση σας. Είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης