Νόσος Χ: Οι τέσσερις λόγοι που κάνουν πιο πιθανή μια νέα πανδημία - Εξηγούν Τζανάκης και Μαγιορκίνης

Νόσος Χ: Οι τέσσερις λόγοι που κάνουν πιο πιθανή μια νέα πανδημία - Εξηγούν Τζανάκης και Μαγιορκίνης

Σε πραγματικά δεδομένα το σενάριο του ΠΟΥ τονίζει ο Νίκος Τζανάκης - Μαγιορκίνης: Η θνησιμότητά της εκτιμήθηκε στο 70%

nososx-ergastirio
Ανησυχία έχει προκαλέσει η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη «νόσο Χ» με το εφιαλτικό σενάριο για νέα πανδημία, ενώ ακόμα δεν έχει τελειώσει ολοκληρωτικά η περιπέτεια με τον κορωνοϊό. Ακόμα, δε, μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με ειδικούς, όπως ο Νίκος Τζανάκης και ο Γκίκας Μαγιορκίνης που μίλησαν στο ygeiamou.gr, υπάρχουν τέσσερις λόγοι που μπορεί να «στρώσουν το έδαφος» σε μια νέα πανδημία.

Μολονότι η «νόσος Χ» είναι ένα υποθετικό σενάριο, εντούτοις όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και δεν είναι μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας αλλά αναμένεται. Αυτό που ακόμα δεν γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα είναι το πότε θα ξεσπάσει.

Η νέα απειλή είναι μια προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) «για τη δημιουργία μιας νέας πανδημίας που δεν έχει προσβάλλει ακόμη τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει τα ίδια με τον κορωνοϊό και χειρότερα» αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης.

Όπως εξηγεί «παρατηρούμε ότι ορισμένοι ιοί, ιδιαίτερα στελέχη της γρίπης που δεν μόλυναν θηλαστικά αλλά μόνο πτηνά, περνούν πλέον στα κατώτερα θηλαστικά, ανοίγοντας τον δρόμο για να μολυνθεί εκτεταμένα ο άνθρωπος». Σε ένα τέτοιο σενάριο, προσθέτει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, ο ιός δεν θα είναι γνωστός, καθώς θα αποτελεί προϊόν μεταλλάξεων και δεν είναι απαραίτητο ότι θα προέλθει από τη γρίπη των πτηνών αλλά ενδεχομένως και από άλλο είδος.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει ότι το σενάριο για τη «νόσο Χ» επινοήθηκε από τον ΠΟΥ το 2018 για να προετοιμάσει με υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές. «Δεν γνωρίζει κανείς εάν θα είναι πανδημία από ιό, βακτήριο ή μύκητα, ποια δηλαδή θα είναι η πηγή από την οποία θα προέλθει, αλλά μετά την πανδημία του κορωνοϊού εκτιμήθηκε ότι η θνησιμότητά της άγνωστης νόσου θα είναι 70% μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή της covid», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.

Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, εκπρόσωποι της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας εικάζουν πως η επόμενη ασθένεια «Χ» θα είναι ζωονόσος, δηλαδή θα προέρχεται από άγρια ή οικόσιτα ζώα και έπειτα θα περάσει και στους ανθρώπους. Από τις πιθανότητες δεν εξαιρείται, όμως, και η κυκλοφορία ενός «κατασκευασμένου» ιού. Ανοιχτό έχει μείνει και το ενδεχόμενο επανεμφάνισης ιών «ζόμπι», παγιδευμένων επί δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες σε παγετώνες που σταδιακά λιώνουν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Οι τέσσερις λόγοι που ευνοούν μια νέα πανδημία

Κλείσιμο
Στο ερώτημα, δε, αν μια νέα πανδημία μπορεί να ξεσπάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Γκίκας Μαγιορκίνης διακρίνει τρεις συνθήκες που ευνοούν μια τέτοια εκδοχή: «Το πρώτο είναι η μεγαλύτερη κινητικότητα του πληθυσμού. Δεύτερον γίνονται πολλά ταξίδια, άρα υπάρχει μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα. Επίσης, πολύ σημαντικό ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι περισσότερο ευάλωτος σε σχέση με παλαιότερα, καθώς το ποσοστό του γηρασμένου πληθυσμού αυξάνεται».

Ο Νίκος Τζανάκης προσθέτει στη συζήτηση αυτή έναν τέταρτο παράγοντα που είναι το γεγονός ότι λιγοστεύουν τα οικονομικά μέσα για συστήματα ασφαλείας και θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. «Οι μαζικές μετακινήσεις από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη είναι ικανές αστραπιαία να προκαλέσουν μια πανδημία», αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και προσθέτει ως επιβαρυντικό παράγοντα τις ανισότητες στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και τα λιγοστά μέτρα σε τρίτες χώρες του κόσμου.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς η Αρχή για το Ξέπλυμα ξεσκέπασε τη δράση του Δημητρά στο μεταναστευτικό

Οι 12 ατάκες του Θεόδωρου Πάγκαλου που έγραψαν πολιτική ιστορία

Η πορνοστάρ Λάνα Ρόουντς... κάρφωσε τον Γκρίφιν: Έλα να επισκεφτείς το παιδί σου πριν πας στην Κίνα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης