Βαμμένα κόκκινα αυγά: πόσο ασφαλή είναι;

Βαμμένα κόκκινα αυγά: πόσο ασφαλή είναι;

redeggs_large
            Έχουμε μεγαλώσει βάφοντας αυγά με τα γνωστά μας φακελάκια που έχουν την μπογιά σε σκόνη. Για πολλά χρόνια μόνο κόκκινο, όπως θέλει η παράδοση και η σημειολογία του εθίμου. Την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιούμε και άλλα χρώματα δίνοντας μια πολύχρωμη πινελιά στο Πασχαλινό τραπέζι.

             Η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί γύρω από την καταλληλότητα και την τοξικότητα της μπογιάς που χρησιμοποιούμε είναι μεγάλη. Πέρα από την ατάκα «μια ζωή έτσι τα βάφαμε και δεν πάθαμε τίποτα», μπορούμε να προσθέσουμε πως οι ‘’μπογιές’’ που πωλούνται στο εμπόριο περιέχουν χρωστικές κατάλληλες για τρόφιμα. Πρόκειται για χρωστικές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο εγκεκριμένων προσθέτων της ευρωπαϊκής ένωσης και για αυτό έχουν λάβει αριθμό Ε, είναι συνθετικές χρωστικές κατάλληλες για τρόφιμα. Οι χρωστικές αυτές χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε προϊόντα όπως αναψυκτικά, γλυκίσματα και ζαχαρώδη. Η ποσότητα που μπορεί να καταναλωθεί από τα πασχαλινά αυγά είναι ελάχιστη και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, αν καταναλώνετε ήδη αυτές τις χρωστικές σε άλλα προϊόντα.

             Είναι παράδοξο να δίνουμε στο παιδί μας ζελεδάκια, καραμέλες, γρανίτες, γλειφιτζούρια, cup cakes με χρωματιστές επικαλύψεις,κλπ και να ανησυχούμε για την τυχόν αρνητική επίδραση της χρωστικής που χρησιμοποιούμε για την βαφή των πασχαλινών των αυγών.

             Για το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιείται η Αζορουμπίνη (Ε122), για το μπλε η Ινδικοτίνη (Ε132) ή το Λαμπρό Κυανούν (Ε133), για το κίτρινο Ταρταζίνη (Ε102), για το πορτοκαλί Βαθύ Κίτρινο (110) και για το πράσινο συνδυασμός Ταρταζίνης (Ε102) και Ινδικοτίνης (Ε132). Επιπλέον χρησιμοποιείται συνήθως έκδοχο λακτόζης ως φορέας της χρωστικής για να γίνει κόκκος (σκόνη) και ένας αντισυσσωματικός (Ε551) παράγοντας, για να μην σβολιάσει η σκόνη στο φακελάκι. Το πρώτο προέρχεται από το γάλα και χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα και στα φάρμακα ως αδρανές συστατικό και το δεύτερο χρησιμοποιείται ακόμη και στο επιτραπέζιο αλάτι. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης