Βίντεο: Ο Νίκος Κοκλώνης στο εξωτικό Μαρόκο

Βίντεο: Ο Νίκος Κοκλώνης στο εξωτικό Μαρόκο

O «Μr. Travel» σε ξεναγεί  στο πολύχρωμο, μοντέρνο και ταυτόχρονα  μεσαιωνικό  Μαρόκο

DSC00411
Το Μαρόκο, ένα κράτος που μετρά πάνω από 500 χρόνια ζωής, έχει συνδεθεί με τη Σαχάρα, τη μεγαλύτερη καυτή έρημο του κόσμου και πρωτεύουσά του είναι το Ραμπάτ. Πρόκειται για μια πολύχρωμη χώρα, με μοντέρνες αλλά και μεσαιωνικές πόλεις, ψηλά βουνά αλλά και απέραντη έρημο και παραλίες, δαιδαλώδη παζάρια, αλλά και ήρεμες γωνιές. Ό, τι κι αν αναζητάτε, θα σας μαγέψει.

Αξιοθέατα


Στα βοεριοανατολικά του Μαρόκο βρίσκεται η πόλη Φεζ, που θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύσουσα του κράτους. Εδώ υπάρχει η μεγαλύτερη και ομορφότερη Μεδίνα, μια παλιά, δαιδαλώδη πόλη που αποτελείται από 9.000 σοκάκια και πολύχρωμα σουκ! Διασχίζοντάς την, νιώθεις αφυπνισμένος και ταυτόχρονα εκστασιασμένος. Η μαγεία από τα χρώματα και το άρωμα της παράδοσης θα σε πλανέψει.

Κλείσιμο
Η Φεζ είναι ξακουστή για τα δέρματα της. Μάλιστα στο δρόμο Chouwara, θα δεις τη διαδικασία βαφής τους σε κυκλικές δεξαμενές, γεμάτες από μπογιά.Αν κουραστείς από το περπάτημα στα σοκάκια, επίλεξε ένα Ριάντ, από τα πολλά που υπάρχουν, για να απολαύσεις σε νωχελικούς ρυθμούς έναν καφέ νους-νους και μαροκινά σιροπιαστά. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το σταθμό του τρένου, ο οποίος εξωτερικά θυμίζει πολυκατάστημα και «αγκαλιάζεται» από εξαιρετικά φροντισμένους κήπους.

Guardian: Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει το ρεκόρ τουριστών; - Το παράδειγμα της Σαντορίνης

marocco_1

Παρά τα αμέτρητα σιντριβάνια που θα συναντήσεις, θα ξεχωρίσεις το Συντριβάνι Ναζαρίν. Είναι διακοσμημένο από ένα περίτεχνο μωσαϊκό με κυρίαρχο χρώμα το μπλε, δίπλα ακριβώς από το ομώνυμο μουσείο, στο οποίο φιλοξενούνται πλήθος ξυλόγλυπτων αντικειμένων. Από την ταράτσα του μουσείου, η θέα στην Μεδίνα είναι εκπληκτική.

Καθώς το Ισλάμ θεωρεί απαραίτητη τη μελέτη του Κορανίου, στη Φεζ θα βρεις αρκετά μέρη για να το κάνεις. Ένα από τα ομορφότερα βρίσκεται στο τέρμα της Talaa Kbira, την Attarina Medersa. Οι ανάγλυφοι τοίχοι, το πορφυρό χρώμα στο πάτωμα και τα βιτρό στην ένωση του τοίχου και της οροφής, το καθιστούν άξιο για επίσκεψη και εμπειρία που θα θυμάσαι.

Θα εντυπωσιαστείς από τη Φεζ, αλλά πρωταγωνίστρια του Μαρόκο είναι μια πόλη περίπου 6 ώρες μακριά της, το Μαρακές. Εκεί νιώθεις σαν πρωταγωνιστής σε σκηνικό παραμυθιού. Ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα και υπήρξε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο του Ισλαμισμού.

Το παρόν ενώνεται μοναδικά με την ιστορία και τα πολυτελή ξενοδοχεία δίνουν τη θέση τους σε παραδοσιακές αγορές, από τις οποίες η πιο δημοφιλής είναι αυτή της Πλατείας Jamaa El Fna. Η έκταση της είναι 1.1000 στρέμματα και εκεί θα δεις τα πάντα -από διακοσμητικά αντικείμενα μέχρι γητευτές φιδιών και μαϊμούδες που είναι πρόθυμες να φάνε ο,τι τους προσφέρεις.
Κάνε μια στάση στο μουσείο του Μαρακές και η ιστορία του τόπου θα ξεδιπλωθεί μπροστά σου. Το κτίσμα κάποτε λειτουργούσε ως κατοικία του προέδρου άμυνας, στη συνέχεια έγινε σχολείο θηλέων και τέλος μετατράπηκε σε μουσείο.

Ένας από τους διασημότερους κήπους του κόσμου, ο Majorelle Jardin, φιλοξενείται στα εδάφη του Μαρακές. Αποτελεί καρπό έμπνευσης του Γάλλου ζωγράφου Jacques Majorelle, αλλά αγοράστηκε από τον διάσημο σχεδιαστή Yves Saint Laurent το 1980. Μετά τον θάνατο του (2008), οι στάχτες του σκορπίστηκαν εδώ. Έχει φιλοξενηθεί πολλές φορές σε σελίδες περιοδικών διακόσμησης, καθώς το βαθύ μπλε χρώμα των τοίχων και το πλήθος εξωτικών φυτών σε συνδυασμό με την τεχνητή λίμνη, τον καθιστούν μοναδικό.

Σε ελάχιστη απόσταση, βρίσκεται η είσοδος του μουσείου του διάσημου σχεδιαστή με αίθουσα προβολών, όπου αναβιώνουν στιγμές των καλύτερων σόου από τις κολεξιόν του, αίθουσα με ρούχα του και κατάστημα εντός.

Ένα αξιοθέατο, συνυφασμένο με την ιστορία του τόπου είναι το El Bahia Palace, δηλαδή το «λαμπρό παλάτι» και συγκεντρώνει πλήθη τουριστών από όλο τον κόσμο. Κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα και θεωρείται κορυφαίο δείγμα Μαροκινής αρχιτεκτονικής. Η οροφή του είναι μια σύνθεση όμορφων, απαλών χρωμάτων και η βιβλιοθήκη με τις μαξιλάρες στο πάτωμα και το τζάκι, θυμίζει το σαλόνι του σπιτιού σου. Οι κολόνες, σκαλισμένες με περίτεχνα σχέδια και τα βιτρό είναι οι πινελιές που το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα μεγαλοπρεπή κτίσματα.

Ένα ακόμη παλάτι που αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να επισκεφθείς είναι το El Badi, το οποίο αποτελείται από ερείπια κατά κύριο λόγο, με μεγάλη όμως ιστορική σημασία, καθώς χρονολογείται από το 1593 και φιλοξένησε μέλη της Δυναστείας των Σααδιτών. Στους τοίχους του παλατιού, πελαργοί έχουν χτίσει τις φωλιές τους και η γοητεία του τοπίου ενισχύεται από τους κήπους και τη μεγάλη τεχνητή λίμνη.
El_Badi_Palace
Με την προτροπή κάθε ξεναγού που σέβεται τον εαυτό του, επισκέψου το Τέμενος Koutoubia, το μεγαλύτερο του είδους του στο Μαρακές, με μιναρέ που αγγίζει τα 77 μέτρα, κάνοντας το να φαίνεται από οποιοδήποτε σημείο στην πόλη.

Είναι σημείο-κατατεθέν και χαρακτηριστικά του στοιχεία είναι οι διακοσμητικές αψίδες, ο φωτισμός του μετά την δύση του ήλιου και οι υπέροχοι περιμετρικοί κήποι. Έχει μετρήσει 850 χρόνια ζωής, κάτι που το καθιστά αειθαλές.

Στο Μαρακες, θα βρεις έναν από τους διασημότερους κήπους του κόσμου, τον Majorelle Jardin, που υπήρξε έμπνευση του Γάλλου ζωγράφου Jacques Majorelle. Το βαθύ μπλε χρώμα των τοίχων σε συνδυασμό με το πλήθος εξωτικών φυτών και την τεχνητή λίμνη, κάνουν τον κήπο μοναδικό. Ως λογικό επακόλουθο ο σχεδιαστής Yves Saint Laurent αγόρασε το δημιούργημα που μοιάζει με όαση το 1980 και μετά τον θάνατο του (2008), οι στάχτες του σκορπίστηκαν εδώ.

Σε ελάχιστη απόσταση, βρίσκεται η είσοδος του μουσείου του διάσημου σχεδιαστή με αίθουσα προβολών όπου αναβιώνουν στιγμές των καλύτερων σόου από τις κολεξιόν του, αίθουσα με ρούχα του και κατάστημα εντός.

Ανάμεσα στο Μαρακές και τη Σαχάρα, παράλληλα στον δρόμο που κάποτε διέσχιζαν τα καραβάνια, βρίσκεται ένα ξεχωριστό τοπίο, η Ait Benhaddou που ήταν ενα αρχαίο, οχυρωμένο χωριό, κατασκευασμένο από πηλό. Πρόκειται για μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς Unesco και ελάχιστες οικογένειες ζουν ακόμη εντός των τειχών. Προσθέτει τον τόνο μυστηρίου και ιστορίας που, αναπόφευκτα, υπόσχεται ένα ταξίδι στο Μαρόκο και είμαστε σίγουροι ότι θα το απαθανατίσεις σε πολλές φωτογραφίες.

Ait_Ben-Haddou_clay_casbah_in_Morocco_new

Μια ακόμα ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία θα βιώσεις ανεβαίνοντας στην επιβλητική οροσειρά του Άτλαντα, με μήκος περίπου 2500 χλμ. Εκεί το χιόνι δεν λιώνει ποτέ και τα χωριουδάκια είναι φτιαγμένα από χώμα.

Στα ανατολικά του, στην πεδιάδα που παίρνει τη σκυτάλη των κορυφών του, βρίσκεται η πόλη Ουαρζαζατ, δηλαδή το Χόλυγουντ του Μαρόκου. Στα στούντιο Άτλας, θα γνωρίσεις σκηνικά στα οποία γυρίστηκαν διάσημες ταινίες του Χόλυγουντ, παίρνοντας μια γεύση από την αίγλη του.

Τέλος, επίτρεψε μας να τονίσουμε πόσο απολαυστικό βρήκαμε το τουρ στη Σαχάρα, πάνω σε καμήλα, για αυτό ντύσου πολύ ελαφρά, βάλε καπέλο και ξεκίνα! Μην χάσεις την ευκαιρία να απολαύσεις το μαγικό ηλιοβασίλεμα στους λόφους Erg Chebbi Dunes.

Διαμονή

Υπέροχη διαμονή σου εξασφαλίζει το Riad Villa Almeria Hotel & Spa, σε απόσταση 20 λεπτά περπατώντας από την πλατεία Jamaa El Fna και 1 χλμ από το Bahia Palace σε πολυτελείς νότες αλλά με την πινελιά της παράδοσης. Διαθέτει εξωτερική πισίνα, χαμάμ και βεράντα στον τελευταίο όροφο όπου μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου ή κάποιο από τα νοστιμότατα γεύματα που σερβίρονται. Όλα αυτά με κόστος από 55€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο.

Στη Μεδίνα της Φεζ, το ξενοδοχείο Riad Fes Aicha, θα σε κάνει να νιώσεις την Μαροκινή ατμόσφαιρα στο πετσί σου. Η διακόσμηση είναι αυθεντικά τοπική αλλά σε πιο μοντέρνες γραμμές και η θέα από το roof garden στον τελευταίο όροφο αξίζει πολλά! Με κόστος από 60€ ανα διανυκτέρευση είναι value for money.

Στην καρδιά της Μεδίνα, σε απόσταση 10 λεπτών από την πλατεία Jamaa El Fna, το πολυτελέστατο Riad Assouel, με υπηρεσίες και εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών (μεταξύ των οποίων η θερμαινόμενη πισίνα, τραπεζαρία με τζάκι και roof garden δροσερό με υπέροχο πρωινό) θα σε κάνουν να νιώσεις σαν γαλαζοαίματος. Το κόστος ανέρχεται στα 85€ ανά διανυκτέρευση αλλά βλέποντας τις φωτογραφίες του, θα έβαζες στοίχημα ότι ξεκινά από 200€.

Τις καλύτερες εντυπώσεις αφήνει στους επισκέπτες του το 5*Riad Ennakhil &Spa Hotel, στο Μαρακές, με τον εντυπωσιακό χώρο υποδοχής και την πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Το μπάνιο διαθέτει πλήρη σειρά περιποίησης ενώ εντός του ξενοδοχείου υπάρχει κομμωτήριο και κατάστημα δώρων. Το κόστος ανά διανυκτέρευση ξεκινά από 100€

DSC00421

Έξοδος

Για αυθεντική, μαροκινή κουζίνα, επισκέψου ένα από τα καλύτερα εστιατόριο στο Μαρακές, το Naranj στο οποίο θα επιλέξεις ανάμεσα σε ποικιλία γεύσεων και θα σου σερβιριστούν όλα πριν καλά-καλά καταλήξεις στην παραγγελία σου.

Αν θες κάτι διαφορετικό από τα κλασικά πιάτα του Μαρόκου, επισκέψου το BlackChich Cafe.

Στο οποίο υπάρχουν μεν τα τοπικά, δημοφιλή γεύματα, αλλά θα βρεις και πιο «αμερικάνικου τύπου» πιάτα αλλά και καφέ και smoothies. Η ατμόσφαιρα πολύ φιλική και η διακόσμηση σε χαλαρώνει με παλ χρώματα. Στα θετικά του, οι τιμές είναι πολύ προσιτές.

Για ιδιαίτερες στιγμές ή για εσένα που αγαπάς τα γκουρμέ πιάτα με εκτίμηση στην γαλλική κουζίνα, η πρόταση μας είναι το «L’Annexe». Τα κρεατικά είναι μαγειρεμένα με άψογη τεχνική, οι τηγανητές πατάτες είναι οι πιο νόστιμες που θα δοκιμάσεις ποτέ, ενώ τα επιδόρπια και ο καφές θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Τέλος, για μια μοναδική εμπειρία σε ένα πολυτελές και καλαίσθητο εστιατόριο, επισκέψου το Amaia restaurant, το οποίο προσφέρει γεύσεις από όλο τον κόσμο (λατρέψαμε την καρμπονάρα του!), με υλικά φρέσκα (το διαπιστώσαμε δοκιμάζοντας θαλασσινά) και μια ποικιλία κρασιών, από τα πιο εκλεκτά.

Attarine_Madrasa__Fes_Morocco


Πτήσεις

Οι πτήσεις από Αθήνα προς Καζαμπλάνκα, Μαρόκο έχουν συνήθως μια ενδιάμεση στάση και μέση διάρκεια 8 ώρες. Οι κύριες διαχειρίστριες αεροπορικές εταιρείες είναι η Lufthansa, Brussel Airlines και Alitalia με κόστος που ξεκινά από 200€ ανά επιβάτη.


Για να λάβεις τις καλύτερες τιμές της αγοράς στείλε το αίτημά σου στο infoyo@yotrip.com


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης