LIVE

Κορωνοϊός

Λύση για τα ανοιχτά θέματα του τουρισμού ζητούν από τη νέα κυβέρνηση οι φορείς

Λύση για τα ανοιχτά θέματα του τουρισμού ζητούν από τη νέα κυβέρνηση οι φορείς

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ικανή και αποφασισμένη να υλοποιήσει με τόλμη τα συμφωνηθέντα, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης 

Mήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ώστε το νέο κυβερνητικό σχήμα να δείξει αποφασιστικότητα σε όλα τα ''ανοικτά'' ζητήματα του εγχώριου επιχειρείν, πολλώ δε μάλλον στον κλάδο του τουρισμού που φέρνει αυτή την στιγμή υψηλά έσοδα στην ελληνική οικονομία, απευθύνουν οι τουριστικοί φορείς.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ικανή και αποφασισμένη να υλοποιήσει με τόλμη τα συμφωνηθέντα, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης προσθέτοντας ότι στα ζητούμενα θα πρέπει να είναι και η εφαρμογή του οδικού χάρτη τουριστικής ανάπτυξης του ΣΕΤΕ και της Mc Kinsey, η οποία (σ.σ. οδεύει τώρα προς αναθεώρηση επί τα βελτίω), προέβλεπε, με βάση τις παλιές εκτιμήσεις, επενδύσεις 3,3 δισ. ευρώ για την περίοδο έως το 2021, κατ' έτος, με τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας. Σημειωτέον ότι οι εφετινές, προβλεπόμενες επιδόσεις των 26 και πλέον διεθνών αφίξεων έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με βάση τον οδικό χάρτη του τουρισμού της Mc Kinsey, που προέβλεπε 24 εκατ. αφίξεις το 2021.

Η αύξηση των διεθνών αφίξεων, η οποία όμως δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των εισπράξεων, αναδεικνύει λοιπόν την ανάγκη για νέες επενδύσεις στον κλάδο, με διευκόλυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών για νέα καταλύματα, εγκρίσεων κ.τ.λ. Απαραίτητες είναι και οι επενδύσεις συνολικά σε υποδομές (μεταφορές κ.τ.λ.) αφού ''θεωρητικά, με αυτούς τους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης, θα μπορούσαμε να φθάσουμε τα 50 εκατ. αφίξεων έως το 2021", όπως σχολίαζε πρόσφατα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος.

Ο ΣΕΤΕ επιμένει επίσης στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει το αίτημα διατήρησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που έχουν υποστεί απώλειες στην τουριστική κίνηση λόγω των μεγάλων προσφυγικών ροών, όπως η Κως, η Λέσβος και η Χίος. Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά τίθεται σε εφαρμογή, βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης, άμεσα από τη νέα κυβέρνηση, από την 1η Οκτώβρη 2015, οπότε και καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν έως σήμερα στην πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου, ακολουθεί η δεύτερη ομάδα την 1η Ιουνίου 2016 και η τρίτη από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι της Λέσβου έχουν ήδη προτείνει σε επιστολή τους, την περασμένη εβδομάδα προς το ΥΠΟΙΚ, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος συντελεστών ΦΠΑ, για μια ακόμα 5ετία, καθώς επίσης και τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, υπέρ τρίτων επιβαρύνσεων, προστίμων, χαρατσιών, συγγενικών δικαιωμάτων κλπ, κατά 50% για το ίδιο διάστημα. Αντίστοιχο αίτημα έχουν εκφράσει και οι ξενοδόχοι της Κώ, οι οποίοι βλέπουν ότι τα πρώτα μηνύματα σε προκρατήσεις για το 2016 από τη Μεγάλη Βρετανία (κύρια πηγή τουρισμού), είναι στο -60% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014...

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης