Γνωρίζοντας την Μάνη

Γνωρίζοντας την Μάνη

Μάνη, τόπος μουσειακός, μοναδικός, "ψαγμένη" επιλογή για την ιδιαιτερότητα του τοπίου της και των ανθρώπων της. Διακριτή και ξακουστή για την γενναιότητα, την εντιμότητα και την ντομπροσύνη των κατοίκων της.

Η Μάνη είναι η πιο ανεξάρτητη, επιβλητική και… αυστηρή συνάμα περιοχή της Ελλάδας. Σαγηνευτική, λιτή και παρθένα μπορεί κανείς να την περιγράψει με τρεις λέξεις : Ήλιος, Πέτρα, Θάλασσα.  Η πέτρα,  συναντάται παντού, στα καλντερίμια, στις εκκλησιές, στα σπίτια αλλά και στους πύργους που αντικρίζεις.

Ένα τραχύ και «αρσενικό» τοπίο που σηματοδοτεί την αντίσταση σε κάθε κατακτητή, γοητεύει για την σκληρότητά της και αγκαλιάζει  το πέρασμα της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου μεταξύ Μεσσηνίας και Λακωνίας.   

Στέκεσαι εκεί που σταματά η Ευρώπη, στην νοτιοανατολική ηπειρωτική της πτέρνα, δίπλα σε ένα φάρο που προειδοποιεί τα πλοία να μείνουν μακριά από τα βράχια του Κάβο Γκρόσσο, στο ακρωτήριο Ταίναρο.

Στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας καταλαμβάνει τη μεσαία χερσόνησο της Πελοποννήσου και διασχίζεται κατά μήκος από το όρος Ταΰγετος, που αποτελεί τη σπονδυλική της στήλη, με τη σπάνια χλωρίδα και την απαράμιλλη ομορφιά, τις απόκρημνες πλαγιές, το θυμάρι και τη ρίγανη.  Οι δυο είσοδοι της Βέργα και Γύθειο , προσφέρουν εναλλακτικές διαδρομές , μέσω Σπάρτης  ή μέσω Καλαμάτας. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΝΗ
Οι εκδοχές από πού έλκει το όνομά της πολλές. Το λατινικό mainus ή manus ίσως προδίδει το όνομα της περιοχής καθώς η χερσόνησος του Μεζάπου, το γνωστό «Τηγάνι»,  μοιάζει με υπερφυσικό χέρι (στα λατικά manus). Άλλη εκδοχή η πύλη του Άδη στο Ταίναρο με τη λατινική λέξη manes που σημαίνει ψυχή. Συναντάται επίσης στην αρχαία ελληνική μυθολογία ο θεός Μάνης (Ουρανός), πατέρας του Κρόνου και παππούς του Δία. 

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΑΝΗ
Η Μάνη γεωγραφικά διακρίνεται σε 3 περιοχές όπως περιγράφει ο Νικήτας Νηφάκος στα "Ήθη, χωριά και ιντράδες δια στίχων πολιτικών " το 1798:
"Το μέρος τ'ανατολικόν λέγεται Κάτω Μάνη  τα άλλα δυο τα δυτικά  Έξω και Μέσα  Μάνη".
Η βραχώδης , άνυδρη και άγονη γη διαμόρφωσε στους κατοίκους ασυμβίβαστο χαρακτήρα, αυστηρά ήθη, ψυχικό θάρρος, φιλοπατρία, σεβασμό στις παραδόσεις, την οικογενειακή τιμή και τους νεκρούς.  "Περαστικός βλέπεις τη Μάνη σε τρεις ημέρες, περιπατητής σε τρεις μήνες και για να δεις την ψυχή της θέλεις τρεις ζωές.  Μια για τη θάλασσα , μια για τα βουνά της και μια για τους ανθρώπους της."Στη Μάνη βρίσκονται οι 98 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, 250 χωριά με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, φωλιασμένα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους περιμένουν να διηγηθούν την ιστορία τους στους επισκέπτες.  Πέτρινοι πύργοι , κάστρα , εκκλησίες με εξαίρετες αγιογραφίες, πολλά σπήλαια και φαράγγια για πεζοπόρους βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Σε ελάχιστη απόσταση από την ιστορική πρωτεύουσα , την Αρεόπολη από την οποία ξεκίνησε η εξέγερση των Ελλήνων το 1821, στο φημισμένο Δυρό , βρίσκεται το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο, Βλυχάδα, Καταφύγιο, Αλεπότρυπα, με σταλαγμίτες και σταλακτίτες σαν λευκές κολώνες  που βγαίνουν μέσα από το νερό. 800 πυργόσπιτα, 7 κάστρα και πάνω από 1.000 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.
Η Αρεόπολη πήρε το όνομά της από τον θεό του πολέμου Άρη προς τιμήν του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που ύψωσε το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Προχωρώντας νότια ,διασχίζοντας το γραφικό λιμανάκι του Γερολιμένα και τη Βαθειά φτάνεις στο ακρωτήριο Ταίναρο ,στις Πύλες του Άδη όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε νεκρομαντείο, ενώ στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα έχει κτιστεί ο ναός των Αγίων Ασωμάτων , Γαβριήλ και Μιχαήλ, των Αγγέλων των Ψυχών.  Μια σκοτεινή περιήγηση με μια βάρκα γύρω από το ακρωτήρι για να δείτε την Πύλη του Άδη, μια μπλε σπηλιά όπου οι ψυχές των τεθνεώτων εισέρχονταν στο Βασίλειο των σκιών. Δεν γίνετε να χάσεις το μοναδικό θέαμα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.Βόρεια της Αρεόπολης σε πολύ μικρή απόσταση το γραφικό Οίτυλο, η πόλη του Μενέλαου, το Λιμένι, η έδρα του Πετρόμπεη, και το Καραβοστάσι, όπου δωρικοί κίονες ξεπροβάλλουν ακόμα στο βυθό του , ολοκληρώνουν  τα χωριά του όρμου του Οιτύλου. 
 
Από την άλλη πλευρά της  Έξω Μάνης, το τοπίο αρχίζει να αλλάζει . Τα λιόδεντρα πληθαίνουν καθώς περνάς τη Λαγκάδα , τον Άγιο Νικόλαο , τη Στούπα και την Καρδαμύλη και προχωράς προς την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Η Μάνη προσφέρει στον επισκέπτη πολλά αξιοθέατα.  Πέτρινοι πύργοι που ορθώνονται σαν κυπαρίσσια, σιωπηλά λείψανα των καιρών των κουρσάρων συναντώνται παντού, στα χωριά , στα βουνά, στα ακρογιάλια, 800 τον αριθμό, όπως ο πύργος των Μαυρομιχαλαίων στο Λιμένι , του Δουρέκα στο Νυφί, του Αντωνόμπεη Γρηγοράκη στον Αγερανό, των Καπιτσουναίων στη Λαγκάδα. Κάστρα και οχυρώσεις σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο , το Κάστρο του Πασσαβά στην Κάτω Μάνη, της Ζαρνάτας στην Έξω Μάνη και της Κελεφάς απέναντι από το Οίτυλο.Εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια με εξαιρετικές τοιχογραφίες  παραπέμπουν στη βυζαντινή και μεταβυζαντινής ιστορία της περιοχής.  Ο ναός της Βασιλικής πάνω στο Τηγάνι του Μεζάπου, της Θεοτόκου και του Αγίου Ανδρέα στην Κυπάρισσο χρονολογούνται τον 5ο και 6ο μ.Χ. αιώνα, ο Άγιος Νικόλαος στην Πλάτσα τον 9ο ή 10ο μ.Χ. , η Αγία Βαρβάρα στην Έρημο τον 12ομ.Χ. , η Μονή της Φανερωμένης ,ο ναός των Ταξιαρχών στην Αρεόπολη, η Μονή  του Προφήτη Ηλία στις Γαϊτσές και η Μονή Δεκούλου στο Οίτυλο, στον τρούλο της οποίας είναι ζωγραφισμένος ο ζωδιακός κύκλος, μια σύνθεση αρχαίας ερμηνείας και χριστιανικής παραδοχής των φυσικών φαινομένων, όπου το 1769 πραγματοποιήθηκε η συνέλευση των Γερόντων της Μάνης για να πάρουν απόφαση για τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (Ορλωφικά).Η περιοχή διαθέτει μεγάλο δίκτυο μονοπατιών για πεζοπορία όπως η διαδρομή Πύργος Δυρού - Προφήτης Ηλίας, Κότρωνας -Γωνέα - Μοναστήρι Σωτήρα, Δρυμός - Παλαιοχώρι και το Εθνικό μονοπάτι 32 που συνδέει την Καρδαμύλη με τη Βυτίνα Αρκαδίας.
Στη Μάνη παράγεται άριστης ποιότητας ελαιόλαδο, μέλι , σύκα , χαρούπια και λούπινα , προϊόντα κτηνοτροφίας  καθώς και το γνωστό  σύγκλινο.
Πώς θα πάτε 
Θα ακολουθήσετε την ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου, και έπειτα θα συνεχίσετε με κατεύθυνση προς Τρίπολη. Στον κόμβο της Τρίπολης συνεχίζετε στην έξοδο προς Σπάρτη. Μετά τη Σπάρτη κατευθύνεστε προς το Γύθειο και στρίβετε στη διασταύρωση προς Αρεόπολη. (Περίπου 3 ½ ώρες)

Πού θα μείνετε (Διαμονή)
Μπορείτε να μείνετε στο κέντρο της χερσονήσου, στο όριο μεταξύ της Έξω και της Μέσα Μάνης  με θέα το μαγευτικό όρμο του Οιτύλου, στο ξενοδοχείο " Πέτρα και Φως Boutique Hotel and Spa" το οποίο προσφέρει  στους φιλοξενούμενους μοναδικές δυνατότητες περιήγησης σε όλη τη Μάνη, από τις Κιτριές , την Καρδαμύλη, Στούπα, Άγιο Νικόλαο, το Λιμένι , την Αρεόπολη , Γερολιμένα, Ταίναρο και Γύθειο.  Πετρόκτιστο , ενταγμένο απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον προσκαλεί  τους επισκέπτες σε αξέχαστες στιγμές απόλαυσης  όλες τις εποχές του χρόνου, όταν ο ήλιος πέφτει  πάνω στη πέτρα ,τις ελιές και τους ασπαλάθους , όταν η μουσική του ψιλόβροχου και του ανέμου ,σε καθηλώνουν στη θαλπωρή του τζακιού. 
Το ξενοδοχείο διαθέτει 23 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και σουίτες υψηλής αισθητικής και ποιότητας διακόσμησης. Για τους κρύους μήνες του χειμώνα, ορισμένα δωμάτια διαθέτουν τζάκι, προσδίδοντας μια επιπλέον αίσθηση ζεστασιάς. Το εστιατόριο Ανερούσα προσκαλεί το κοινό του σε νέες γαστρονομικές εμπειρίες με την εγγυημένη υπογραφή του καταξιωμένου chef Δημήτρη Σκαρμούτσου. 
Στο «Ηιόνη Spa» οι εξατομικευμένες θεραπείες με αγνά φρέσκα υλικά εγγυώνται στιγμές απόλυτης χαλάρωσης και αναζωογόνησης.


Πού θα φάτε (Φαγητό)
  • Ο «Τάκης»  στο Λιμένι. Μια υπέροχη ταβέρνα πάνω στα βράχια. Χρωματιστές καρέκλες και μυρωδιά της θάλασσας. Στο μενού, ψητά ψάρια, καλαμάρια και γαρίδες σαγανάκι.
  • Ο «Μαύρος Πειρατής» στο Νέο Οίτυλο. Σερβίρονται υπέροχα θαλασσινά και ψαρομεζέδες.
  • Ο «Μπάρμπα-Πέτρος» στην Αρεόπολη. Το πιο διάσημο μαγειρείο στην πόλη με άψογη κουζίνα και πολύ καλό κοκκινιστό και κρεατικά.
  • Το «Μαυρομιχαλέικο»  στην Αρεόπολη. Φημίζεται μεταξύ άλλων για τη σαλάτα πορτοκάλι.
  • Η «Δροσοπηγή». Ένα χωριό πριν την Αρεόπολη για παραδοσιακά καλοφτιαγμένα μαγειρευτά.  

ΣΧΟΛΙΑ (27)

μανιατης

MANH ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΗ

Βασίλης Μαυρούτσος

Αυτό το πράγμα που πολλοί έχετε άποψη για έναν τόπο χωρίς να τον ξέρετε καλά είναι αστείο.... Λέτε ότι δεν σας αρέσουν οι Μανιάτες λόγω συμπεριφοράς και λέτε ότι έχουν τουπέ ή ότι είναι χρυσαυγίτες... 1) Τι σχέση έχουν τα πολιτικά πιστεύω του καθενός με τον τόπο καταγωγής του και 2) τους ρωτήσατε ποτέ αν τους αρέσουν οι φάτσες σας?? Γιατί δεν ασχολείστε με τίποτα άλλο???

εχω παει...δεν ξαναπαταω!

1) τα πολιτικα πιστευω δειχνουν νοοτροπια και τροπο σκεψης. Δε θελει και πολυ ψαξιμο οταν βλεπεις τον αλλο να εχει στο μαγαζι κορνιζα τον παπαδοπουλο, να ειναι ντυμενος σα καρναβαλος και να στο παιζει ιστορια. 2) αν δεν τους αρεσουν οι φατσες μας, να μην απλωνουν το χερι ζητωντας λεφτα απο τον τουρισμο. Μην ανησυχεις, φυσικα και δεν προκειτε να ξανασχολειθω με τη μανη. Σιγα την αγρια ομορφια...προσεξτε μη σας δαγκωσει

maniatis

μερικά σχολια είναι πικρόχολα και αναληθή για τον καλα κουμάσια,το κάπνισμα σε έγκυο η παιδια το κάνουν χιλιάδες ζωα από ολους τους τοπους της χωρας μας.Οπου πω ότι είμαι λακων δεχομαι τον σεβασμο λογω του ότι οι περισοτεροι που γνωρισαν μανιατες ειδαν τις αρετες του χαρακτήρα τους.Για τον ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΩΝ συγουρα δεν εχει πατησει ποτε στην μανη ,διοτι αυτά που γραφει δεν ισχυουν ,δεν εχουμε τοπικα ποτα και δεν χωρευουμε......Μαλλον την μπερδεψε με άλλο τοπο.Ο μανη μακρια, μαλλον γραφει μπροστα σε καθρεπτη,οι μανιατες είναι περιφανοι δεν αγαπουν το χρημα δεν εξαγοράζονται είναι φιλοτιμοι,ευργετες των αδυναμων.Χαρη στους μανιατες ειστε ελευθεροι και εσεις ειδαλως σημερα θα ήσασταν γιουσουφακια στα βαθη της ανατολιας

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

Προσωπική εμπειρία πριν πολλά πολά χρόνια, (ίσως 30 και περισσότερα), στο θεσπέσιο σπήλαιο του Δηρού. Θυμάμαι, μικρό παιδάκι ήμουν, μας ξεναγούσαν μέσα στο σπήλαιο με βάρκες και για να τις μετακινήσουν, κοπανούσαν (κυριολεκτώ και δεν υπερβάλλω) τα κουπιά τους στα τοιχώματα του σπηλάικου και οι σταλακτίτες έπεφταν στα κεφάλια μας και μέσα στα νερά. Φοβερή καταστροφή. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου... και ήμουν μικρό παιδάκι...

μαιρη

Εχω φιλες και φιλους απο τη μανη.πηγα απο το δηρο Μέχρι το Ταίναρο ενα ενα ολα τα χωριά εχει αγρια ομορφια που δεν υπαρχει αλλού να πατε.

Περιηγητης

Πανεμορφη περιοχη με αγρια ομορφια ,παραδοσιακοι οικισμοι,καστρα ,σπηλαια,φοβερες ψαροταβερνες σε Λιμενι Οιτυλο, αλλα οι παραλιες ηταν τιγκα στην κοτρωνα που για να κανουμε μπανιο πηγαιναμε στην Στουπα. Οι ντοπιοι για να μη πω αφιλοξενοι θα πω ιδιοτροποι! Αξιζει παντως οπωσδηποτε να την επισκεφτεις

μανη; μακριααα!

Οι ντοπιοι δεν ειναι ιδιοτροποι. Ειναι απλα μ@λ.... με κολλημενα μυαλα, στη μεγαλυτερη πλειοψηφια βασιλοχουντικοι δεινοσαυροι και θερμοι υποστηρικτες και μελη της χρυσης αυγης. Περνιουνται για πολυ εξυπνοι και 'αντρες' και συμπεριφερονται περιφρονητικα στους επισκεπτες. Ποτε ξανα δε θα αφησω ουτε ευρω σε δαυτους και στον ξεροτοπο τους.

brouklyn

ΜΑΝΗ IS ALL THE MONEY

καλα κουμασια

εγω παντως οσους γνωρισα ως συναδελφους στη δουλεια απο μανη ηταν ολοι πολύ κακοι ανθρωποι, πως θα σε ριξουν και θα σε σπιουνευσουν πισω από την πλατη σου κοιτουσαν! ενας μαλιστα καπνιζε σε χωρο που δουλευε εγκυος μπροστα της

ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΩΝ

ΡΕ ΦΙΛΕ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΡΗ, ΩΣ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ. ΒΛ. ΚΡΗΤΗ, ΜΑΝΗ κ.ο.κ.

οΙο

Γεια σου Μάνα(η-ιωνικο,α-δωρικο).Γεια σου Πατριδα.Γεια σου Κυρα μου που Ποτε δεν έσκυψες κεφαλι.Γεια σου.Γεια σου....Η Μανη εδωσε Παντοτε τα Παντα για την Ελλαδα ,δεν πηρε Ποτε Τιποτα και είναι ΠΕΡΙΦΑΝΗ που δεν ζηταει ΤΙΠΟΤΑ.........Μανη(α) σ ευχαριστω που με γεννησες ......

ΜΑΝΙ ΜΑΝΙ ΣΤΗ ΜΑΝΗ.

Εμένα μαρέσει ο χειμώνας, γιατί καταρνάω και αχνάει το χιόνι.

(Λ)

Μανιατικο συγκλινο-στον "αχνο" απανω, ασε το φασκομηλο, το πορτοκαλι,τη καπαρη και τα αλλα μανιατικα μυρωδικα να καπνισουν για κανα 12ωρο το μπουζί(γουρουνι το λενε οι βάρβαροι)και μετα-αφου πρωτα το εχεις περασει από χοντρο αλατι-αστο να τραβηξει ....Μετα μπορεις και να το φας ,μανι(η)- μανι(η), απ οποια τρυπα σου αρεσει , ειτε είναι χειμωνας ειτε καλοκαιρι,κραταει για ποολλυυυ καιροοοο...μην κολλας στις εποχές....τη Μανη τη λατρευεις ολες τις εποχές....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης