Βίλνιους: Ο ανεξερεύνητος προορισμός που αξίζει να ανακαλύψεις
viln1

Βίλνιους: Ο ανεξερεύνητος προορισμός που αξίζει να ανακαλύψεις

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το CNN και οι New York Times ανακήρυξαν την πρωτεύουσα της Λιθουανίας ως έναν από τους πιο hot εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς για το 2023. Η πόλη είναι ταξιδιωτική τάση και ταυτόχρονα μεγάλη αποκάλυψη για όσους την επισκέπτονται για πρώτη φορά.


Sponsored Content


Το Βίλνιους δίνει την αίσθηση μιας ατμοσφαιρικής πολιτείας πάνω στο νερό, με φρούρια, κτίρια εκπληκτικής αρχιτεκτονικής και πολυάριθμες ιστορικές τοποθεσίες, μέσα από τις οποίες περνούν δύο ποταμοί, ο Neris και o Vilnia. Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας είναι μια πόλη κεφάτη, πολύχρωμη, και σύγχρονη, παρόλο που κουβαλά ιστορία 700 χρόνων.
Θα επισκεφτείς την παλιά πόλη που μοιάζει να βγήκε από μεσαιωνικό παραμύθι, θα δοκιμάσεις την πλούσια λιθουανική κουζίνα, θα θαυμάσεις τα αξιοθέατα, θα δεις τα αερόστατα που περνούν από πάνω, θα διασκεδάσεις με τη νυχτερινή ζωή και θα το ζήσεις αληθινά.

10 εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις στο Βίλνιους

- Έχεις τη μοναδική δυνατότητα να πετάξεις πάνω από την πόλη και την εξοχή της με αερόστατο. Δεκάδες λίμνες, χαμηλοί λόφοι, το Κάστρο Trakai, η λιθουανική ύπαιθρος θα βρεθούν στα πόδια σου σε μια πτήση 2 ωρών.

- Θα κάνεις τρεις στροφές γύρω από τον εαυτό σου, θα πηδήξεις στον αέρα, και θα κάνεις μια ευχή πατώντας πάνω στο τυχερό πλακάκι Stebuklas (το πλακάκι των θαυμάτων). Βρίσκεται στην παλιά πόλη, στο Katedros Aikste (Πλατεία Καθεδρικού Ναού), και σηματοδοτεί το τελικό σημείο της μεγαλύτερης ανθρώπινης αλυσίδας που σχηματίστηκε το 1989, όταν δύο εκατομμύρια άνθρωποι ένωσαν τα χέρια τους ως πράξη διαμαρτυρίας για τη σοβιετική κατοχή.

- Κοντά στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το Užupis, μια μποέμικη παραποτάμια γειτονιά που αυτοανακηρύχτηκε δημοκρατία το 1997. Οι βασικές αξίες του συντάγματός της, μεταφρασμένες σε δεκάδες γλώσσες και χαραγμένες σε μεταλλικές πλάκες, βρίσκονται στην οδό Paupio. Στο Užupis υπάρχουν πολλά καφέ και καταστήματα χειροτεχνίας, αλλά το κύριο αξιοθέατο είναι το αρτίστικο πνεύμα που κυριαρχεί καθώς στη γειτονιά ζουν πολλοί καλλιτέχνες, συγγραφείς και μουσικοί.


- Μπορείς να περάσεις μια ολόκληρη μέρα στην ιστορική φυλακή Lukiskes που πλέον έγινε καλλιτεχνικό κέντρο. Η επίσκεψη εδώ αποτελεί πραγματική εμπειρία. Θα δεις τους χώρους όπου έγιναν τα γυρίσματα της 4η σεζόν της γνωστής σειράς Stranger Things, θα περιηγηθείς στα περάσματα και τις κρυψώνες των κρατουμένων, θα δεις συναυλίες στην κεντρική αυλή, και θα πιεις κοκτέιλ στο μπαρ. Επιπλέον, καθώς τα κελιά νοικιάζονται ως στούντιο σε 250 καλλιτέχνες, μπορείς να τους παρακολουθήσεις σε ώρα δημιουργίας.

- Η ιστορική εγκατάσταση αποθήκευσης νερού Liepkalnio Water Storage άνοιξε για το κοινό τα τελευταία χρόνια και πέρα από το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον διαθέτει και μοναδική ακουστική: Η ηχώ εδώ επαναλαμβάνεται πέντε με έξι φορές.

- Στο Βίλνιους γυρίστηκε η μίνι σειρά του HBO με τίτλο Chernobyl. Υπάρχουν περιηγήσεις που θα σε ξεναγήσουν στις γειτονιές που έγιναν τα γυρίσματα.

- Το Μουσείο Γενοκτονίας βρίσκεται μέσα σε ένα πρώην κτίριο της KGB, το υπόγειο του οποίου χρησιμοποιούνταν ως φυλακή από τις μυστικές υπηρεσίες του Σοβιέτ. Ένα κομμάτι σκληρής ιστορίας βρίσκεται εδώ.


- Θα δοκιμάσεις την εξαιρετικά νόστιμη ροζ σούπα Saltibarsciai που φτιάχνεται από παντζάρια και κεφίρ, τρώγεται κρύα, και για τους ντόπιους είναι τρόπος ζωής. Τι άλλο πρέπει να δοκιμάσεις; Cepelinai (ντάμπλινγκς από πατάτες), zrazai (γεμιστά ρολάκια από μοσχαρίσιο κρέας), και το γλυκό simtalapis. Ολόκληρη η πόλη είναι μια γαστρονομική φιέστα και θα βρεις πολλά εστιατόρια και μπιστρό που προσφέρουν fine dining εμπειρίες, vegetarian και vegan επιλογές, και έθνικ κουζίνα.

- Η γευσιγνωσία μπίρας είναι ένας άλλος τρόπος να γνωρίσεις την πόλη. Θα επισκεφτείς παμπ, θα απολαύσεις διαφορετικά στυλ λιθουανικής μπίρας από μικρές ζυθοποιίες, ενώ ταυτόχρονα θα μάθεις τα μυστικά της ζυθοποίησης.

- Μπορείς να γνωρίσεις την πόλη ξεκινώντας από το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Φρανκ Ζάππα, ο οποίος αποτελεί σύμβολο ελευθερίας για τους ντόπιους! Ο Ζάππα δεν είχε άμεση σχέση με το Βίλνιους ή τη Λιθουανία, ωστόσο το σύγχρονο, ελεύθερο μουσικό του στυλ ενέπνευσε πολλούς Λιθουανούς.

Είναι πολλά ακόμη αυτά που μπορείς να κάνεις στην πόλη. Θα γνωρίσεις την κουλτούρα της street art, θα κάνεις πικνίκ στο Vingis Park, και μίνι κρουαζιέρα στον Neris, θα την εξερευνήσεις ολόκληρη με τα πόδια. Είναι η καλύτερη στιγμή για να πας στο Βίλνιους!


Πώς θα πας
Η AEGEAN από τις 18 Απριλίου ξεκινάει απευθείας πτήσεις για το Βίλνιους από την Αθήνα. Σε κάτι λιγότερο από 3 ώρες μπορείς να είσαι εκεί για να το εξερευνήσεις! Οι απευθείας πτήσεις θα διαρκέσουν έως 25 Οκτωβρίου με συχνότητα 2 φορές την εβδομάδα: Πέμπτη και Κυριακή πτήσεις από Αθήνα και Παρασκευή και Δευτέρα η επιστροφή από Βίλνιους, για ένα γεμάτο citybreak. Κλείσε την πτήση σου για Vilnius εδώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης