Τουρισμός - Ξενοδόχοι: «Από Δευτέρα ανοίγουμε, αλλά δεν έχουμε… αριθμό πρωτοκόλλου λειτουργίας»

Τουρισμός - Ξενοδόχοι: «Από Δευτέρα ανοίγουμε, αλλά δεν έχουμε… αριθμό πρωτοκόλλου λειτουργίας»

Οι ξενοδόχοι αναμένουν ακόμη και σήμερα την έκδοση της ΚΥΑ από τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού για τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων

hotels_b
Χαμένοι στη …μετάφραση των εργασιακών αλλά και της εξειδίκευσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων δηλώνουν οι Ελληνες ξενοδόχοι, εν όψει και της ερχόμενης Δευτέρας, οπότε ανοίγουν και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

«Δευτέρα ανοίγουμε και αναμένουμε ακόμη …αριθμό πρωτοκόλλου λειτουργίας», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Οι ξενοδόχοι αναμένουν ακόμη και σήμερα την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού για τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων που ανακοινώθηκαν μεν εδώ κι ένα δεκαήμερο, ωστόσο, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, δεν έχουν εξειδικευθεί ως προς τις λεπτομέρειές τους, που περιλαμβάνουν ζητήματα σχετικά με τα μέτρα προστασίας, την καθημερινή λειτουργία των καταλυμάτων σε όλη τη χώρα, τα πρόστιμα σε περιπτώσεις μη εφαρμογής κ.α..

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος του τουρισμού στη χώρα την 1η Ιουνίου έχει οριστεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (από τις 15/6 είναι η δεύτερη ημερομηνία για τα εποχικής λειτουργίας), αν και με βάση τις δηλώσεις των ίδιων των ξενοδόχων πολλά από αυτά δεν πρόκειται να ανοίξουν δεδομένου ότι το τοπίο είναι ακόμη θολό: Η ίδια η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού κυρία Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, κ. Ευγένιος Βασιλικός, σε διαδικτυακή συζήτηση της περασμένης Πέμπτης που διοργάνωσε το tornosnews.gr εκτίμησαν ότι μέχρι και τα μέσα Ιουνίου ή και έως το τέλος Ιουνίου θα δούμε κλειστά ξενοδοχεία στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Οι ξενοδόχοι της Αθήνας θέλουν να ανοίξουν την Δευτέρα 1η Ιουνίου, όπως προβλέπει η κυβερνητική απόφαση, ωστόσο, αυτή τη στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να λάβει αυτήν την απόφαση, καθώς εκκρεμούν σημαντικές διευκρινίσεις ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα εργασιακά, που θα στηρίξουν την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων. Δεν θέλουμε το βιαστικό άνοιγμα να γίνει μπούμερανγκ με κρούσματα κορωνοϊού σε πελάτες και εργαζόμενους. Γι αυτό και χρειάζονται διευκρινίσεις σε σημαντικά λειτουργικά ζητήματα, όπως: Θα υπάρχει δυνατότητα για μπουφέ στο πρωινό; Θα φορούν μάσκα οι εργαζόμενοι στην ρεσεψιόν ή οι σερβιτόροι στα ξενοδοχεία; Και, εν τέλει, με ποιο τρόπο θα υπάρξει μια ισορροπία στην έννοια της φιλοξενίας στο επίπεδο, που έχουμε, και στα μέτρα προστασίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Τάσιος σήμερα δηλώνει ότι «δύο ημέρες πριν την εξαγγελθείσα ημερομηνία επαναλειτουργίας των ελληνικών ξενοδοχείων τα υγειονομικά πρωτόκολλα αγνοούνται, στα εργασιακά οι ξενοδόχοι είμαστε χαμένοι στη μετάφραση και ως προς το σοβαρό ζήτημα της ρευστότητας τα μέλη μας ψάχνουν ακόμα να βρουν τα εκατομμύρια που δανείζουν οι τράπεζες. Όπως φαίνεται, την 1η Ιουνίου μόνο τα παράνομα καταλύματα και τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια θα είναι σε θέση να υποδεχθούν πελάτες. Άλλωστε αυτά, όπως φαίνεται, μάλλον θεωρούνται περισσότερο ασφαλή ακόμα και μέσα στην πανδημία, για αυτό και αφήνονται να λειτουργούν χωρίς υγειονομικούς όρους και το κυριότερο: δεν έχουν μπουφέ…».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης