Το φλεγόμενο βουνό του Αζερμπαϊτζάν -Εδώ η φωτιά δεν σβήνει ποτέ

Το φλεγόμενο βουνό του Αζερμπαϊτζάν -Εδώ η φωτιά δεν σβήνει ποτέ


Μία φωτιά που προέρχεται από φυσικό αέριο στο υπέδαφος της χώρας.

azerbaitzan
“Yanar Dag” σημαίνει «φλεγόμενο βουνό» στην αζερική γλώσσα. Πράγματι η μεγάλου ύψους φωτιά σε μία έκταση 10 μέτρων στις πλαγιές ενός λόφου στη χερσόνησο Abseron, κοντά στην πρωτεύουσα του Αιζερμπαϊτζάν, Μπακού, πιστεύεται πως δεν έχει σταματήσει να καίει εδώ και χιλιάδες χρόνια.

«Η φωτιά καίει εδώ και 4.000 χρόνια. Μπορεί να βρέξει, να χιονίσει ή να υπάρξει πολύ δυνατός άνεμος. Δεν θα σταματήσει να καίει» δηλώνει στο CNN η Aliyeva Rahila, η οποία εργάζεται ως ξεναγός στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη φωτιά είναι αποτέλεσμα των πολύ πλούσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας, τα οποία «δραπετεύουν» στην επιφάνεια τροφοδοτώντας τις φλόγες. Η Yanar Dag είναι μια από τις αρκετές τέτοιες φωτιές που γοήτευσαν και φόβισαν τους ταξιδιώτες της χώρας ανά τους αιώνες. Ο Μάρκο Πόλο έγραψε για αυτό το παράξενο φαινόμενο όταν διέσχισε τη χώρα τον 13ο αιώνα. Άλλοι έμποροι που κινούνταν στον Δρόμο του Μεταξιού έκαναν επίσης γνωστές αυτές τις φλόγες σε όλο τον κόσμο. Είναι άλλωστε και μάλλον ο λόγος που το Αζερμπαϊτζάν είναι γνωστό ως «η χώρα της φωτιάς».


Διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK