Νότια Εύβοια: Οι καλύτερες ταβέρνες και τα πιο φημισμένα εστιατόρια

Νότια Εύβοια: Οι καλύτερες ταβέρνες και τα πιο φημισμένα εστιατόρια

Αμνοερίφια καλοταϊσμένα με τα αρωματικά χόρτα της περιοχής, ψάρια ολόφρεσκα από τον νότιο Ευβοϊκό, ντόπια τυριά. Καμία προσποίηση, βαθιά νοστιμιά

notia-evoia
Οι άνθρωποι στις ταβέρνες της περιοχής ξέρουν τη δουλειά τους και τη σέβονται. Ξέρουν βέβαια και τα υλικά τους –και τα τιμούν. Στις κρεατοταβέρνες υπάρχουν εξαιρετικοί ψήστες, άντρες πάντα. Τα μαγειρευτά, από την άλλη, τα φτιάχνουν σχεδόν πάντα οι γυναίκες, κρατώντας αυτόν τον παραδοσιακό καταμερισμό της μαγειρικής εργασίας. Στις δε ψαροταβέρνες είναι κανόνας το καλό τηγάνισμα.

Τρία είναι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της νότιας Εύβοιας, όπου τον τόνο δίνει η αρβανίτικη κουζίνα: το τυροπιτάρι, τα κουρκουμπίνια και το βουλωτό αρνί.

Το τυροπιτάρι (μισοφέγγαρο, με πιο λεπτό φύλλο) ή τηγανόψωμο (στρογγυλό, με πιο χοντρό φύλλο) είναι ένα ζυμάρι με προζύμι ή μαγιά ανοιγμένο σε φύλλο και γεμιστό με το λευκό, μαλακό, αιγοπρόβειο τουλουμοτύρι –της Καρύστου είναι διάσημο. Τα κουρκουμπίνια θεωρούνται ως χαρακτηριστικό ζυμαρικό της αρβανίτικης κουζίνας, οπότε θα τα βρείτε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπου τα λένε γκόγκλες ή τζόλια. Και το βουλωτό φτιάχνεται με αρνί καρυκευμένο με σκόρδο και αλατοπίπερο, το οποίο σιγοψήνεται για ώρες σε γάστρα (ή σε κατσαρόλα κλεισμένη πολύ καλά τριγύρω με ζυμάρι), μέχρι να γίνει λουκούμι.

Διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ