Κως: Το νησί του ποδηλάτου είναι ένας τόπος για όλες τις εποχές

Κως: Το νησί του ποδηλάτου είναι ένας τόπος για όλες τις εποχές

Δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος για το επόμενο ΔΕΗ e-bike Festival

kos-podilata
Τα πρώτα ποδήλατα έφτασαν στην Κω περισσότερα από 100 χρόνια πριν, όταν το νησί πέρασε στον έλεγχο των Ιταλών. Οι Ιταλοί στρατιώτες χρησιμοποιούσαν το δίκυκλο ως βασικό μεταφορικό μέσο.

Το επίπεδο έδαφος του νησιού έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να καθιερωθεί και να αγαπηθεί το ποδήλατο. Ήδη από την ιταλική περίοδο του νησιού οργανώνονταν ποδηλατικοί αγώνες στην Κω, όπου έπαιρναν μέρος οι κορυφαίοι Ιταλοί πρωταθλητές. Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ήρθε η απελευθέρωση και η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Οι Ιταλοί έφυγαν αλλά τα ποδήλατα έμειναν.

Κινηματογραφικές σκηνές όπως η εκείνη που η Τζένη Καρέζη τραγουδάει «η Μαργαρίτα, η Μαργαρώ» κάνοντας ποδήλατο στη λεωφόρο Φοινίκων συνέδεσαν για πάντα το νησί με τις δύο ρόδες.

Σήμερα στην Κω υπάρχουν χιλιάδες ποδήλατα, εξειδικευμένα καταστήματα όπου μπορεί να αγοράσει ή να νοικιάσει κανείς ποδήλατο, ποδηλατικοί όμιλοι, 14 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομου με πολλούς παραδρόμους που περνούν μέσα από την πόλη της Κω αλλά και επίπεδοι ασφάλτινοι δρόμοι με περιορισμένη κυκλοφορία, τους οποίους μπορεί να διασχίσει κανείς με το ποδήλατο και να φτάσει σε οικισμούς και παραλίες. Οι ντόπιοι τα χρησιμοποιούν για να πάνε στη δουλειά τους, για τη βόλτα και τα ψώνια, ενώ χρησιμοποιούνται πολλές φορές πια και ως διακοσμητικά στοιχεία.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ