Google Doodle: Τιμά τον Χανς Κρίστιαν Γκραμ

To Doodle της Google τιμά σήμερα Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου τον   Δανό μικροβιολόγο - Ποιος ήταν ο Hans Christian Gram που τιμά η Google στο σημερινό της doodle

Η Google Doodle τιμά τον Χανς Κρίστιαν Γκραμ, τον Δανό μικροβιολόγο. 

Γεννημένος στην Κοπεγχάγη σαν σήμερα το 1853, ο Γκραμ επινόησε μια τεχνική χρώσης που χρησιμοποιείται ακόμα για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση διαφορετικών τύπων βακτηρίων.

Αφού απέκτησε το MD από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης το 1878, ο Hans Christian Gram ταξίδεψε στην Ευρώπη μελετώντας τη βακτηριολογία και τη φαρμακολογία. Ενώ εργαζόταν στο εργαστήριο του Γερμανού μικροβιολόγου Καρλ Φριντλέντερ, διαπίστωσε ότι η επεξεργασία ενός επιχρίσματος βακτηρίων με κρυσταλλική ιώδη χρώση, ακολουθούμενη από διάλυμα ιωδίου και ένα οργανικό διαλύτη, αποκάλυπτε διαφορές στη δομή και τη βιοχημική λειτουργία διαφόρων δειγμάτων.

Διαβάστε κι άλλα ενδιαφέροντα Google Doodle ΕΔΩ

Ο Gram δημοσίευσε τα ευρήματά του σε επιστημονικό περιοδικό το 1884 και οι όροι «Gram-θετικό» και «Gram-αρνητικό» εξελίχθηκαν. Τα θετικά κατά Gram βακτήρια εμφανίζονται πορφυρά κάτω από το μικροσκόπιο, επειδή τα κυτταρικά τοιχώματα τους είναι τόσο παχιά ώστε ο διαλύτης δεν μπορεί να τα διεισδύσει, ενώ τα Gram-αρνητικά βακτήρια έχουν λεπτότερα κυτταρικά τοιχώματα που επιτρέπουν στον διαλύτη να απομακρύνει το λεκέ. Οι πνευμονοκόκκοι, που μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες, ταξινομούνται ως θετικές κατά Gram.

Στη δημοσίευσή του, ο Hans Christian Gram είχε συμπεριλάβει μια μέτρια αποκήρυξη: «Έχω δημοσιεύσει τη μέθοδο αυτή, αν και γνωρίζω ότι μέχρι τώρα είναι πολύ ελαττωματική και ατελής. Αλλά ελπίζεται ότι και στα χέρια άλλων ερευνητών θα αποδειχθεί χρήσιμη».

Αυτή η απλή δοκιμασία, ωστόσο, αποδείχθηκε ευρέως εφαρμόσιμη. Η μέθοδος χρώσης του Gram εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα.

Δείτε το doodle της Google για τον Hans Christian Gram

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr