Ο σούπερ υπολογιστής «Γουάτσον» της ΙΒΜ... θα απαντά και στο κινητό σας!

Ο σούπερ υπολογιστής «Γουάτσον» της ΙΒΜ... θα απαντά και στο κινητό σας!

Χάρη στις πρώτες υπό ανάπτυξη εφαρμογές σε «έξυπνα» κινητά ειδικά γι' αυτόν

Ο σούπερ υπολογιστής «Γουάτσον» της ΙΒΜ... θα απαντά και στο κινητό σας!
Ο παντογνώστης σούπερ υπολογιστής «Γουάτσον» της αμερικανικής εταιρείας ΙΒΜ, ο οποίος έγινε διάσημος όταν το 2011 κέρδισε τους καλύτερους παίκτες στο τηλεπαιγνίδι «Τζεόπαρντι», σύντομα θα απαντά σε τηλεφωνικές κλήσεις χάρη στις πρώτες υπό ανάπτυξη εφαρμογές σε «έξυπνα» κινητά ειδικά γι' αυτόν.

Η εξέλιξη αυτή καθίσταται πλέον δυνατή, καθώς η ΙΒΜ κατάφερε να συρρικνώσει σημαντικά τον υπολογιστή - θαύμα, ο οποίος αρχικά έπιανε ένα ολόκληρο δωμάτιο, ενώ τώρα πια, σύμφωνα με το "New Scientist", δεν καταλαμβάνει χώρο μεγαλύτερο από τρία κουτιά πίτσας το ένα πάνω στο άλλο! Έτσι, οι νέοι μίνι Γουάτσον μπορούν πλέον να εγκατασταθούν εύκολα σε κέντρα δεδομένων ανά τον κόσμο και να καταστούν προσβάσιμοι -μέσω του υπολογιστικού «νέφους»- στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων.

Η δυνατότητα αυτή ανοίγει πεδίο δόξας λαμπρό για τους δημιουργούς ειδικών εφαρμογών (apps), που καλούνται να σκεφτούν τι θα ενδιέφερε πρωτίστως τους ανθρώπους να ρωτήσουν τη «διάνοια» του «Γουάτσον», έτσι ώστε να αξιοποιηθούν με τον πιο ωφέλιμο τρόπο οι δυνατότητες του τελευταίου. Ο «Γουάτσον» διαφέρει από τους άλλους υπερ υπολογιστές που είναι πολύ γρήγοροι στους υπολογισμούς τους, επειδή είναι σε θέση να καταλάβει και να απαντήσει πολύπλοκες ερωτήσεις, καθώς επίσης να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα, αξιοποιώντας τις εντυπωσιακές ικανότητες μηχανικής μάθησης που διαθέτει (machine learning) και ανατρέχοντας, παράλληλα, σε μια τεράστια βάση εγκυκλοπαιδικών και άλλων δεδομένων.

Χθες, η ΙΒΜ αποκάλυψε τις 25 καλύτερες ιδέες για νέες εφαρμογές, τις οποίες ξεχώρισε μετά την αρχική πρόκληση που είχε απευθύνει στους προγραμματιστές τον Φεβρουάριο, στο μεγάλο διεθνές συνέδριο κινητής τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη. Τρεις από τις ιδέες αυτές που θα επιλεγούν μεταξύ των 25, θα υλοποιηθούν και θα δοκιμαστούν σε συνεργασία με τον «Γουάτσον» στο «νέφος» (cloud computing). Η ΙΒΜ έχει αποφασίσει να διαθέσει κατ' αρχήν 100 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη αυτών των πρώτων εφαρμογών - και έπεται συνέχεια.

Μία από τις 25 εφαρμογές επιτρέπει σε μια μητέρα, την οποία ξύπνησε το μωρό της μέσα στη νύχτα, να τηλεφωνήσει στον «Γουάτσον» και να ζητήσει ιατρικές συμβουλές. Ο σούπερ υπολογιστής, που έχει «διαβάσει» όλη τη σχετική παιδιατρική φιλολογία, θα είναι σε θέση να κάνει τηλεφωνικές διαγνώσεις (μετά συμβουλών)! Ο «Γουάτσον» έχει ήδη δοκιμάσει με επιτυχία τις ιατρικές ικανότητές του σε αντικαρκινικά νοσοκομεία των ΗΠΑ.
Κλείσιμο

Προς το παρόν, ο «Γουάτσον» απαντά μόνο σε ερωτήματα στην αγγλική γλώσσα, αλλά ήδη σχεδιάζεται να «καταβροχθίσει» διάφορα λεξικά, ώστε να «μιλάει» και άλλες γλώσσες. Αν και όταν νίκησε στο «Τζεόπαρντι», το καμάρι της ΙΒΜ διέθετε 2.800 πυρήνες επεξεργαστών και μνήμη RAM 15 terabytes, τα καταφέρνει επίσης μια χαρά στη νέα συρρικνωμένη μορφή του, που χωράει σε ένα ράφι και διαθέτει μόλις 32 πυρήνες επεξεργαστών (οι οποίοι λειτουργούν εκ παραλλήλου) και μνήμη 256 gigabytes.

Μία άλλη υποψήφια για υλοποίηση εφαρμογή, από τη ρωσική εταιρεία Azoft, φιλοδοξεί να εξυπηρετεί τους χρήστες των smartphones με κινούμενα σκίτσα αβατάρ του Φρόιντ και του Αϊνστάιν. Ο «Γουάτσον» καλείται να «διαβάσει» όλα τα βιβλία τους, τα άρθρα τους, τα γράμματά τους, τις συνεντεύξεις τους κ.α., ώστε να μπορεί να απαντά εμβριθώς στις ερωτήσεις των χρηστών που έχουν ψυχολογικές ή κοσμολογικές ανησυχίες.

Μια πιο χρησιμοθηρική προτεινόμενη εφαρμογή, από την αμερικανική Activepackets, σκοπεύει να «αγγαρέψει» τον «Γουάτσον», ώστε να βοηθά τον υποψήφιο αγοραστή ενός αυτοκινήτου ή άλλου μεγάλης αξίας προϊόντος - με δεδομένο ότι συχνά οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποφασίσουν.

Μια ισραηλινή εφαρμογή από την εταιρεία Rumble θέλει να εκπαιδεύσει κατάλληλα τον «Γουάτσον», ώστε να χρησιμοποιεί τις τεράστιες γνώσεις του για να αποκαλύπτει τα ουκ ολίγα λάθη που περιέχονται στις διάφορες ειδήσεις και άρθρα στον Τύπο. Έτσι, όταν ο χρήστης διαβάζει ένα άρθρο στον κινητό τηλέφωνό του ή στον υπολογιστή-ταμπλέτα του, ένα μήνυμα στην οθόνη από τον «Γουάτσον» θα προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτό που έγραψε ο δημοσιογράφος ή όποιος άλλος.

Αυτές και άλλες ιδέες για νέες εφαρμογές θα κριθούν από μία επιτροπή της ΙΒΜ τον επόμενο μήνα, ώσπου στις 30 Μαΐου θα επιλεγούν τελικά τρεις για υλοποίηση. Οι ειδικοί θεωρούν ότι σε μια πενταετία η ανεπτυγμένη τεχνολογία νοημοσύνης σαν αυτή που χρησιμοποιεί ο «Γουάτσον», θα γνωρίσει ευρεία εξάπλωση, ενώ δεν αποκλείεται να «τρέχει» και στις καθημερινές ηλεκτρονικές συσκευές - και όχι απλώς μέσω του «νέφους».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης