Μπίμπερ, Ρονάλντο και Ομπάμα πρώτοι σε ψεύτικα προφίλ στο Twitter

Μπίμπερ, Ρονάλντο και Ομπάμα πρώτοι σε ψεύτικα προφίλ στο Twitter

Τα προφίλ των Τζάστιν Μπίμπερ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Μπαράκ Ομπάμα είναι αυτά που αντιγράφονται περισσότερο στο Twitter, με αποτέλεσμα οι ψεύτικες σελίδες τους

Μπίμπερ, Ρονάλντο και Ομπάμα πρώτοι σε ψεύτικα προφίλ στο Twitter
Τα προφίλ των Τζάστιν Μπίμπερ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Μπαράκ Ομπάμα είναι αυτά που αντιγράφονται περισσότερο στο Twitter, με αποτέλεσμα οι ψεύτικες σελίδες τους να συγκεντρώνουν ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες followers, όπως στην περίπτωση του νεαρού τραγουδιστή.

Η Panda Security έχει εντοπίσει ψεύτικα προφίλ για πολλές διασημότητες στο Twitter. Το Twitter έχει περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες, πολλοί από τους οποίους είναι διάσημοι τραγουδιστές, ηθοποιοί, ποδοσφαιριστές ή πολιτικοί. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προφίλ τους αυθεντικά.

Σύμφωνα με τον Luis Corrons, τεχνικό  διευθυντή των PandaLabs, «αστέρια του  ποδοσφαίρου όπως ο Κριστιάνο  Ρονάλντο έχουν πολλά ψεύτικα  προφίλ στο Twitter, κάποια από τα οποία  περιλαμβάνουν τη λέξη επίσημο, αν και  τα tweets είναι στα Σουαχίλι».

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα ψεύτικο προφίλ του  προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Παρόλο που το βιογραφικό του ψεύτικου προφίλ περιλαμβάνει ένα σύνδεσμο προς μια ρωσική σελίδα, περισσότεροι από 91.000 τον ακολουθούν.

Ωστόσο, ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς των ψεύτικων προφίλ είναι το εφηβικό είδωλο Τζάστιν Μπίμπερ. Ο νεαρός καλλιτέχνης έχει πολλά ψεύτικα προφίλ που δημιουργούνται από τους οπαδούς του, αλλά και κάποια που έχουν δημιουργηθεί με όχι τόσο αθώους στόχους. Φαίνεται ότι το να συμπεριλαμβάνεται το όνομα και μόνο του τραγουδιστή σε ένα προφίλ στο Twitter είναι συνώνυμο με πλήθος χιλιάδων followers. Κάποια από τα προφίλ του, με μόλις δύο tweets μέσα σε τρία χρόνια, έχουν περισσότερους από 491.000 followers.
Κλείσιμο

«Λόγω της τεράστιας δημοτικότητας του, το Twitter είναι ένα από τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία οι περισσότερες επιθέσεις έχουν στόχο να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπολογιστών των χρηστών. Οι κυβερνο​​εγκληματίες επωφελούνται από τη δημοτικότητα ορισμένων διασημοτήτων για να προσελκύσουν followers, στους οποίους θα στείλουν malware και spam μέσω των tweets τους», επισημαίνει ο Luis Corrons. «Εάν έχετε λάβει αυτό το είδος μηνύματος από το λογαριασμό ενός διάσημου που ακολουθείτε, σας συμβουλεύουμε να μην το ανοίξετε σε καμία περίπτωση, να κάνετε unfollow τον αποστολέα του μηνύματος και να σαρώσετε τον υπολογιστή χρησιμοποιώντας ένα antivirus».

Το Twitter θεωρεί την αντιγραφή  στην πλατφόρμα του, παραβίαση των κανονισμών του: «Οι λογαριασμοί Twitter που υποδύονται κάποιο άτομο ή οργανισμό προκειμένου να προκαλέσουν σύγχυση και παραπλάνηση μπορεί να ανασταλούν μόνιμα», αναφέρεται στους όρους χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Επίσης, όμως, αναφέρεται ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί επιτρέπονται με την προϋπόθεση ότι αναγράφεται με σαφήνεια στο προφίλ ότι πρόκειται για ψεύτικο λογαριασμό.

Για να αποφευχθούν τυχόν παραπλανητικές ενέργειες, το Twitter έχει ένα μπλε σήμα ελέγχου, το οποίο εμφανίζεται στα προφίλ που έχουν πιστοποιηθεί ως αυθεντικά από το κοινωνικό δίκτυο. Το σήμα θα εμφανιστεί πάνω δεξιά στο προφίλ των χρηστών ακριβώς πάνω από το όνομα, την τοποθεσία και το βιογραφικό. Εάν εμφανίζεται κάπου αλλού στη σελίδα του προφίλ ενός χρήστη (όπως στο avatar ή στο φόντο), τότε ο λογαριασμός δεν έχει πιστοποιηθεί. Το Twitter συνεχώς επαληθεύει τους λογαριασμούς του, εστιάζοντας σε αυτούς που αναζητούν περισσότερο οι χρήστες και δεν δέχεται αιτήσεις πιστοποίησης από το ευρύ κοινό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης