Σε «έξαρση» η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα

Σε «έξαρση» η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα

Τα αποτελέσματα της όγδοης παγκόσμιας μελέτης για την πειρατεία λογισμικού, μόνο αισιόδοξα δε μπορούν να χαρακτηριστούν, μιας και έδειξαν πως η πειρατεία στην Ελλάδα παρέμεινε σε αρκετά υψηλά επίπεδα...

Σε «έξαρση» η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα
Τα αποτελέσματα της όγδοης παγκόσμιας μελέτης για την πειρατεία λογισμικού, μόνο αισιόδοξα δε μπορούν να χαρακτηριστούν, μιας και έδειξαν πως η πειρατεία στην Ελλάδα παρέμεινε σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα το 59% του λογισμικού, που εγκαταστάθηκε πέρυσι, ήταν παράνομο. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Business Software Alliance (BSA), έναν διεθνή Οργανισμό, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία εμπορικού λογισμικού, σε συνεργασία με την IDC, εταιρεία ερευνών και προβλέψεων του κλάδου της Πληροφορικής.


Διατηρώντας την τρίτη υψηλότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας αύξησε το ποσοστό της πειρατείας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από το 2008, αποτελώντας μαζί με τη Βουλγαρία, με ποσοστό 65% και τη Ρουμανία με 64%, την πρώτη τριάδα των χωρών όπου παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό παράνομη διακίνηση λογισμικού. Η εμπορική αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού στην Ελλάδα έφθασε τα 227 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, που είδαν το «φως της δημοσιότητας», ο μέσος όρος της πειρατείας λογισμικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σταθερά στο 35%, με την εμπορική αξία του κλεμμένου λογισμικού να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Αντίθετα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η αξία του παράνομου λογισμικού ανέβηκε στα 44,3 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε, από όταν ξεκίνησε η μελέτη, το 2003. Όπως διαπιστώθηκε, σχεδόν οι μισές από τις 116 γεωγραφικές περιοχές, που μελετήθηκαν, παρουσίασαν ποσοστό πειρατείας υψηλότερο από 62%, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να βρίσκεται στο 42%.

Στη μελέτη αναφέρεται επίσης, ότι μία από τις συνηθέστερες μορφές πειρατείας είναι η αγορά μίας άδειας χρήσης λογισμικού και η εγκατάστασή της σε περισσότερους από έναν Η/Υ, ενώ από τα πιο δημοφιλή πλεονεκτήματα του νόμιμου λογισμικού είναι η τεχνική υποστήριξη (88%) και η προστασία επιθέσεων από «κυβερνο-επιθέσεις» (hackers - malware) (81%). Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλειοψηφία χρηστών Η/Υ πιστεύει ότι τα δικαιώματα και η προάσπιση της πνευματικής ιδιοκτησίας συμβάλλουν στην οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, το 59% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ωφελούν τις τοπικές οικονομίες, ενώ το 61% πιστεύει ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Η νέα διάσταση, που περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη μελέτη, αφορά μία δημοσκόπηση χρηστών Η/Υ, σχετικά με τις κοινωνικές απόψεις και συμπεριφορές απέναντι στην πειρατεία λογισμικού, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos Public Affairs.

Κλείσιμο
   Ακόμα η δημοσκόπηση αναφέρει πως, τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας βρίσκουν σημαντική υποστήριξη, με 7 στους 10 να τάσσονται υπέρ στην πληρωμή των δημιουργών, ώστε να προωθείται η τεχνολογική ανάπτυξη. Παραδόξως, η υποστήριξη των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν ισχυρότερη στις αγορές με υψηλά ποσοστά πειρατείας. Επίσης, αποκάλυψε ότι οι χρήστες Η/Υ αναγνωρίζουν την αξία του νόμιμου λογισμικού. Παρόλα αυτά, επικρατεί σύγχυση, αναφορικά με το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο.

 Στις σημερινές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, η πειρατεία είναι μία νέα μορφή κλοπής, της οποίας οι παρενέργειες και τα αποτελέσματα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Ωστόσο, η μείωσή της εκτιμάται ότι θα τονώσει την ελληνική οικονομία.

«Η ολοένα αυξανόμενη πορεία της πειρατείας λογισμικού αποτελεί τροχοπέδη στην πορεία της οικονομίας και την πρόοδο των ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Πληροφορικής», δήλωσε η κ. Κατερίνα Γαλανοπούλου, Επικεφαλής της Επιτροπής εταιρειών - μελών της BSA στην Ελλάδα. Κατά την άποψή της, τα οικονομικά οφέλη, που μπορούν να προκύψουν από τη μείωση του ποσοστού της πειρατείας, είναι σημαντικά, καθώς, με αυτό τον τρόπο, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αποφεύγουν τους κινδύνους και να λειτουργούν πιο αποδοτικά σε ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον, ενώ και οι ίδιες οι κοινωνίες θα επωφεληθούν των επενδύσεων, που θα αποδώσουν τα αυξημένα φορολογικά έσοδα.

Από την πλευρά της η κ. Βίκυ Μαθιοπούλου, από το τμήμα Συμμόρφωσης Αδειών της Autodesk, εταιρείας λογισμικού, για Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο και Μάλτα, υπογραμμίζει ότι η χρήση πειρατικού λογισμικού λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, όσον αφορά το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, την απασχόληση και τα φορολογικά έσοδα, ενώ προσθέτει ότι, επιλέγοντας ένα πειρατικό λογισμικό, συμβάλλουμε στη συρρίκνωση της υγιούς οικονομίας έναντι του οργανωμένου εγκλήματος. Όπως εκτιμούν στελέχη εταιρειών λογισμικού, η χρήση αδειοδοτημένων προγραμμάτων λογισμικού και από τις επιχειρήσεις αποτελεί όχι μόνο την πιο ορθή και νόμιμη λύση, αλλά βοηθά και στην ενίσχυση της οικονομίας.

Παράλληλα, το πειρατικό λογισμικό "κρύβει" σοβαρούς κινδύνους, καθώς δεν είναι τόσο ασφαλές όσο το αυθεντικό και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο απώλειας δεδομένων και κλοπής προσωπικών στοιχείων. "Πολύ συχνά, τα πειρατικά προϊόντα κρύβουν ιούς, που μπορούν να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία, λογαριασμούς, προσωπικούς κωδικούς, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να βλάψουν το σκληρό δίσκο ακόμα και ολόκληρο το δίκτυο του Η/Υ", επισημαίνει η κ. Μαθιοπούλου. Σημείωσε, επίσης, ότι χρησιμοποιώντας πειρατικά προϊόντα στο χώρο της δουλειάς, εκτίθεται σε κινδύνους όχι μόνο ο χρήστης, αλλά και η επιχείρηση.

Την επικινδυνότητα της χρήσης πειρατικού λογισμικού τονίζει και ο κ. Νίκος Μαρκόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «ΤΑΛΩΣ» Εφαρμογές Συστημάτων Πληροφορικής ΕΠΕ, ενώ σημειώνει ότι το κόστος αγοράς νόμιμου λογισμικού είναι σαφέστατα μικρότερο από το κόστος μίας πιθανής ζημιάς, λόγω της χρήσης κάποιου πειρατικού λογισμικού προστασίας του Η/Υ. Ωστόσο, η ύπαρξη απομιμήσεων υψηλής ποιότητας στην αγορά καθιστά τη διάκριση του πειρατικού λογισμικού από το αυθεντικό μία συνεχή πρόκληση για τους καταναλωτές. Στο σημείο αυτό, η κ. Μαθιοπούλου εξηγεί ότι στα πειρατικά προϊόντα σχεδόν πάντα λείπουν βασικά κομμάτια, τα εγχειρίδια οδηγιών και επισημαίνει ότι δεν έχουν εγγύηση καλής λειτουργίας, τεχνική υποστήριξη ή/και δυνατότητα αναβάθμισης.

Για την αποφυγή χρήσης πειρατικού λογισμικού, η κ. Μαθιοπούλου συνοψίζει τα μοντέλα παράνομης χρήσης σε 5 κατηγορίες, που είναι: η πειρατεία από τελικό χρήστη, η υπεράριθμη χρήση αδειών, το προεγκατεστημένο λογισμικό, η πειρατεία διαδικτύου και η πλαστογράφηση λογισμικού. Τα υψηλά ποσοστά της πειρατείας λογισμικού καθιστούν πιο έντονη την ανάγκη για ανάληψη δράσεων τόσο από πλευράς ιδιωτικού όσο και δημόσιου τομέα. Όπως τονίζει η κ. Γαλανοπούλου, ο κρατικός μηχανισμός διαθέτει αρκετούς πόρους και ικανά στελέχη, για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της πειρατείας του λογισμικού και να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις Πληροφορικής να ορθοποδήσουν.

Ειδικότερα, το Τμήμα Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Οικονομικής Αστυνομίας στοχεύουν στην προάσπιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και στην καταπολέμηση του φαινομένου της πειρατείας λογισμικού. Όπως έχει ενημερώσει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), το ΣΔΟΕ έχει διενεργήσει ελέγχους για τη χρήση πειρατικού λογισμικού σε επιχειρήσεις και έχει διαβιβάσει στον ΟΠΙ τα στοιχεία αυτά για την αναζήτηση περαιτέρω αξιώσεων από τους δικαιούχους. Σύμφωνα με το νόμο του κράτους περί πνευματικής ιδιοκτησίας, το πρόστιμο, που επιβάλλει το κράτος, είναι 1.000 ευρώ για κάθε παράνομο αντίτυπο. Στο πλαίσιο της δράσης της, η BSA έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πειρατείας στη χώρα μας, ενημερώνοντας χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις για την αξία του νόμιμου λογισμικού και πραγματοποιώντας καμπάνιες μάρκετινγκ, που ενθαρρύνουν τη χρήση αδειοδοτημένου λογισμικού.

Σημαντικό ρόλο κατά της διακίνησης του πειρατικού λογισμικού μπορούν να παίξουν και οι εταιρείες λογισμικού, οι οποίες οφείλουν να αναλάβουν δράση. «Είναι χρέος κάθε εταιρείας να λάβει μέτρα, με σκοπό να εξασφαλίσει την ενημέρωση των χρηστών, καθώς και να παρέχει πληροφορίες και εργαλεία, για να βοηθήσει τους πελάτες να ελέγχουν τους υπολογιστές και να διαχειρίζονται το λογισμικό», δήλωσε η κ. Μαθιοπούλου. Σύμφωνα με την ίδια, ο στόχος για την καταπολέμηση του φαινομένου της πειρατείας θα επιτευχθεί όχι μόνο μέσα από την παιδεία των χρηστών, αλλά και μέσω της νομοθεσίας κατά των εταιρειών, που διακινούν προϊόντα χωρίς νόμιμη άδεια χρήσης.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης