William Basil: Η CIA βράβευσε τον πράκτορα που ήταν η «σκιά» του Καραμανλή

William Basil: Η CIA βράβευσε τον πράκτορα που ήταν η «σκιά» του Καραμανλή

Η νέα ζωή του Ελληνοαμερικανού πράκτορα από την Κάρπαθο που έστησε το δίκτυο των τηλεφωνικών υποκλοπών και ήταν ένας από τους καλύτερους στρατολόγους του κλιμακίου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα

Σε μια ήσυχη γειτονιά του Μέριλαντ, όπου τα σπίτια είναι σχεδόν πανομοιότυπα-η οδός και ο αριθμός βρίσκονται στην διάθεση της εφημερίδας-ο 66χρονος σήμερα William Basil, η William B.B. η Βασίλης Βασιλειάδης ζει μια νέα ζωή μετά από μια θητεία δεκαετιών στην CIA.
Είναι ο άνθρωπος που έστησε το περίφημο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών το 2004, επιτρέποντας στους Αμερικανούς να ακούν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, δώδεκα τουλάχιστον υπουργών της κυβέρνησης, και δεκάδων Ελλήνων αξιωματούχων.

Η νέα του ζωή, δεν διαφέρει και πολύ λένε οι πληροφορίες από τον μονίμως θολό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών από την προηγούμενη. Περιλαμβάνει μια μυστική βράβευση για το έργο του από την CIA και την εκπαίδευση νέων πρακτόρων στο Camp Peary, εκεί όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της περίφημης «Φάρμας» και εκπαιδεύονται όλοι οι νέοι επιχειρησιακοί πράκτορες.Η κάρτα του Basil με την διπλωματική ιδιότητα, που έφερε όταν υπηρετούσε στο κλιμάκο της CIA στην Αθήνα

Το μόνο που τον στεναχωρεί πραγματικά λένε άνθρωποι που τον έχουν ζήσει τα καλοκαίρια στην Κάρπαθο, είναι ότι δεν μπορεί να επιστρέψει ξανά στο νησί που λατρεύει.
Το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε για τον Bill όπως τον φωνάζουν συγγενείς και φίλοι ο ανακριτής κ. Δημήτρης Φούκας τον Φεβρουάριο του 2015 που ζήτησε και την δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ για την εκτέλεσή του, αλλά και το γεγονός ότι από πέρυσι τον Μάιο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά η φωτογραφία του, καθιστά την επιστροφή του στην Κάρπαθο, κίνηση με τεράστιο ρίσκο για τον ίδιο.

Μόνο που ο William G. Basil έχει μάθει εδώ και χρόνια να ρισκάρει πολλά δουλεύοντας ως επιχειρησιακό στέλεχος της CIA στο κλιμάκιο της Αθήνας από τα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν άρχισε να χτίζει τον μύθο του «Bill από την Κάρπαθο».


Η βράβευση και η «Φάρμα»
Η σκηνή θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία. Σε μια αίθουσα στα κεντρικά της CIA στο Λάνγκλει της Βιρτζίνια, με λίγους καλεσμένους, ο William G. Basil βραβεύεται λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί για την δράση του ως επιχειρησιακός πράκτορας, πιθανότατα λένε οι καλά γνωρίζοντες από τον ίδιο τον διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ.Το σπίτι του Bill από την Κάρπαθο, στο Διαφάνι, μοιάζει ημιτελές


Το να βραβεύεται ένας πράκτορας από τον ίδιο τον διευθυντή είναι μια τιμή μόνο για τα στελέχη εκείνα που έχουν φέρει εις πέρας άκρως απόρρητες αποστολές, μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση της Αμερικής.

Ο William G. Basil μπορεί να υπερηφανεύεται-αν και δεν το κάνει ποτέ- ότι ήταν ο άνθρωπος που έστησε το σκάνδαλο των υποκλοπών, λίγο μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, με τα περίφημα καρτοκινητά-σκιές και το κακόβουλο λογισμικό που τοποθετήθηκε στο σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της Vodafone.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πρώην στελέχη της CIA στην Αμερική, η συγκεκριμένη τελετή δεν δημοσιοποιήθηκε και ούτε πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον.
Η δράση του Basil ο οποίος υπηρετούσε στην Αθήνα καλυμμένος πίσω από την ιδιότητα του Α΄ Γραμματέα Περιφερειακών Υποθέσεων της Αμερικάνικης πρεσβείας δεν περιορίστηκε στις υποκλοπές.Ο γραφικός χαρακτήρας του ελληνοαμερικανού πράκτορα που έστησε το σκάνδαλο των υποκλοπώνΘεωρείται ακόμη και σήμερα ότι ήταν ένας από τους ικανότερους στο να στρατολογεί πληροφοριοδότες για υποθέσεις τρομοκρατίας, δηλαδή την δράση της 17Ν ή παρακλάδια της Αλ Κάϊντα που δρούσαν στην Αθήνα.

Σε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά επεισόδια παρενόχλησε μόνος του πάνω σε μια μοτοσικλέτα, ένα αυτοκίνητο με Ιρανούς πράκτορες, που επιχείρησε να ακολουθήσει δύο αυτοκίνητα της πρεσβείας, στα οποία επέβαιναν πράκτορες του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα και ένας υποψήφιος πληροφοριοδότης.

Ο «Bill από την Κάρπαθο» είχε σημαίνοντα ρόλο στην άκρως απόρρητη επιχείρηση «Δίκτυ» την άνοιξη του 2003, όταν σε μια κοινή επιχείρηση CIA-ΕΥΠ, απομακρύνθηκαν από την πρεσβεία του Ιράκ δεκάδες κιλά εκρηκτικά και οπλισμός.

Πληροφοριοδότες ήταν δύο Ιρακινοί από το προσωπικό της πρεσβείας, τους οποίους είχε στρατολογήσει ο γοητευτικός Ελληνοαμερικανός πράκτορας με τα ξανθά μαλλιά και τα μπλε μάτια.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση απέφερε τα συγχαρητήρια του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στην ηγεσία της CIA και μια εύφημη μνεία στον Basil, ο οποίος μέχρι την αποκάλυψη των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ήταν ακλόνητος στην θέση του.                                    

Άλλωστε στον ομιχλώδη κόσμο των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών η φράση «Μια φορά στην CIA, για πάντα στην CIA», που αναφέρεται στους πράκτορες που συνταξιοδοτούνται, αλλά εξακολουθούν να δουλεύουν για την υπηρεσία, ταιριάζει γάντι στον ελληνοαμερικανό.                            


    
To Camp Peary, εκεί όπου στεγάζεται η περίφημη «Φάρμα» της CIA


Στα  εξήντα πέντε χρόνια του πλέον, ο Basil είναι  εδώ και δύο χρόνια σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες εκπαιδευτής της CIA στην περίφημη «Φάρμα» της.
Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας-ένα είδος μυστικού στρατοπέδου-όπου εκπαιδεύονται οι νέοι επιχειρησιακοί πράκτορες για αρκετές εβδομάδες.
Ενεργά η πρώην επιτελικά στελέχη που θεωρούνται αυθεντίες στον τομέα τους, ωθούν τους νέους κατασκόπους στο να ξεπεράσουν τα όρια αντοχής τους, σε πολλούς τομείς.
Πολλοί κόβονται σε διάφορα στάδια της εκπαίδευσης ενώ οι επιτυχόντες εισέρχονται αμέσως στον κόσμο των απόρρητων και μυστικών επιχειρήσεων, σε διάφορους σταθμούς η κλιμάκια της CIA ανά τον κόσμο.   

Η περίφημη «Φάρμα» βρίσκεται σύμφωνα με δεκάδες δημοσιεύματα των Αμερικάνικων ΜΜΕ μέσα στο αχανές Camp Peary στην Virginia, παρόλο που επίσημα η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν το έχει επιβεβαιώσει ποτέ.  

Ο ελληνοαμερικανός William G. Basil η William B.B. η Βασίλης Βασιλειάδης θεωρείται αυθεντία στην στρατολόγηση πληροφοριοδοτών και ξένων αξιωματούχων, στις μεθόδους αντιπερισπασμού-διαφυγής και φυσικά στην παρακολούθηση υπόπτων για τρομοκρατία. Αυτά διδάσκει στους νέους κατασκόπους τα τελευταία δύο χρόνια.   

Σύμφωνα με πρώην συναδέλφους του, ήταν ο καλύτερος επιχειρησιακός πράκτορας που έδρασε στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μέχρι το 2012.


Στα «καυτά» μέτωπα
Η τεράστια πείρα του αλλά και το γεγονός ότι εκτός από την Ελλάδα, υπηρέτησε σε «καυτά» για την CIA μέτωπα όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν καθιστούν τον Basil έναν μέντορα της κατασκοπείας και των μεθόδων της.
Γι’ αυτό και επιλέχθηκε άλλωστε σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες  ως ένας από τους εκπαιδευτές των νέων πρακτόρων της Αμερικάνικης κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών στην «Φάρμα».
Με την πείρα χρόνων και με δεκάδες απόρρητες αποστολές στο ενεργητικό του ο συνταξιούχος πράκτορας που μένει μόνιμα στο Μέριλαντ της Βαλτιμόρης σε μια λιτή μονοκατοικία θεωρείται σκληρός αλλά δίκαιος στην νέα του δουλειά.
Συνοδεύοντας την κόρη του στον γάμο της το καλοκαίρι του 2013
Η τελευταία επίσκεψη και το σπίτι στο Διαφάνι
Κάτι που έμαθε από τον μέντορά του, όταν αποφάσισε να παρατήσει την γραφειοκρατική δουλειά-υπέβαλλε τους υποψήφιους στο τεστ της αλήθειας με τον ανιχνευτή ψεύδους-ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον θρυλικό Γκαστ Αβράκωτο.
Αυτόν που έστησε την κατά πολλούς μεγαλύτερη επιχείρηση της CIA στο Αφγανιστάν, προκειμένου οι Ταλιμπάν να εκδιώξουν τους Ρώσους που είχαν εισβάλλει στην χώρα τους.

Ο Γκαστ ήταν αυτός που εκπαίδευσε και τον νεαρό τότε Σαουδάραβα φονταμενταλιστή  Οσάμα Μπιν Λάντεν, στα στρατόπεδα του Πακιστάν, στο αντάρτικο των πόλεων, μαθαίνοντας του πως να μάχεται όχι μόνο στο βουνό αλλά και στα αστικά κέντρα.
Η τραγική ειρωνεία είναι χρόνια αργότερα, ο μαθητής του William G. Basil, ασχολήθηκε εκτενώς με το κυνηγητό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τριγυρνώντας με λευκή μακριά γενειάδα και αμφίεση Ταλιμπάν, στους σκονισμένους δρόμους πόλεων σαν το Πεσαβάρ και την Τζαλαλαμπάντ.        


Αγνώριστος
Ήταν τότε που αδημονούσε να τελειώσει την δουλειά του και να επιστρέψει καλοκαίρι συνήθως στην Κάρπαθο, εκεί που εμφανίστηκε για τελευταία φορά στις 7 Ιανουαρίου του 2014.

Ταξίδεψε στην Όλυμπο, ένα μικρό χωριό όπου μαζί με την σύζυγό του  παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση του καθηγητή Μανώλη Σακέλλη, συγγενή από την πλευρά της γυναίκας του.Ο κατά κόσμον Βασίλης Βασιλειάδης στον Λυκαβηττό, με την περίφημη γενειάδα


«Τρόμαξα να τον γνωρίσω» είχε πει ένας από τους πολλούς φίλους του, που επιθυμούσε να μιλήσει ανώνυμα. «Είχε μακριά μούσια και δεν θύμιζε σε τίποτε τον Bill που γνώριζα.  Είναι απίστευτο πως αυτός ο άνθρωπος μεταμορφωνόταν, έτσι ώστε να μην τον αναγνωρίζουμε καλά-καλά ακόμη κι εμείς που τον ξέρουμε χρόνια».

Στην ουσία όμως κανείς πλην ελαχίστων ανθρώπων δεν ξέρει και πιθανότατα ούτε θα μάθει ποτέ ποιος είναι πραγματικά ο υπερκατάσκοπος από την Κάρπαθο, με το λιτό εξοχικό στο Διαφάνι.
Εκεί που όταν βραδιάζει όπως λένε οι Καρπάθιοι , ανάβει ένα φως πάνω από την εξώπορτα για να βλέπει ο Bill το σπίτι του από τον δορυφόρο...      
                           

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Πανος

Μπορείτε, να φανταστείτε στην θέση του αμερικανοεβραίο; Οχι, ε; Ακριβώς, έτσι! Οι Εβραίοι της Αμερικής βάζουν πρώτα την πατρίδα/τόπο καταγωγής τους και μετά την Αμερική κι ασ έχουν γεννηθεί εκεί! Γι αυτό και η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική τους λαμβάνει πολύ σοβαρά

ss

Ψηφος στους ομογενεις...να ψηφισουν οι προδοτες σαν και του λογου του που αισθανονται Αμερικανοι αλλα θα εχουν το δικαιωμα να ψηφιζουν ποιος θα κυβερνα εμας που τρωμε ολο το...

dn

καλά στο τέλος με το δορυφόρο και το φωτάκι το τερματίσατε εκεί στο Πρώτο Θέμα!!!

ΠΡΑΚΤΩΡ ΘΒ

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΕΛΙΑ.ΓΥΡΙΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ.

Τυπάς

Είναι όμως μορφή ....

Μάνθος

Ο άνθρωπος αυτός ευθύνεται για τoν θάνατο του στελέχους της vodafone Κώστας Τσαλικίδη, που και καλά "αυτοκτόνισε". Αν έχει {...} ας έρθει το καλοκαίρι στην Κάρπαθο.

Μετανάστης Στα Ην. Αραβικά Εμιράτα

Προδότης, ανθέλληνας, και εχθρός της Ελλάδας, του Ελληνισμού και του Ελληνικού Εθνους. Θα ταίριαζε γάντι με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την ταπεινή μου γνώμη. Επίσης, άνα άλλο μικρό σχολιάκι: " Εστίν δίκης οφθαλμός , ός τα πάνθ' ορά @16:21" - Εσύ κοιμάσαι τον ύπνο του δικαίου. Ούτε έχεις καταλάβει ποιός είναι ο οφθαλμός. Χίντ, ο "Βασίλης Βασιλειάδης" που ανάθεμα άν είναι αυτό το πραγματικό του, δούλευε για αυτόν τον περίφημο "δίκης οφθαλμός , ός τα πάνθ' ορά" ο οποίος έχει μακρά ιστορία η οποία ξεκινάει απο την Αρχαία Εγυπτο.

Αμπου Γκράιμπ, κανείς;

Γκουαντανάμο;;

και πολύ καλά τους κάνουν !

μας δουλεύεις ρε σταλινάκο ;;; Έχει αιματοκυλιστεί η Ευρώπη δεκάδες φορές από τρομοκρατικά χτυπήματα κι εσύ ακόμα παπαγαλίζεις το Γκουαντανάμο ;;; Άλλα δέκα Γκουαντανάμο πρέπει να ανοίξουν!

Ποιό Διαφάνι;

Για το Δαφνί καλύτερα... Εντωμεταξύ η ιστορία αποτελεί το ψέμμα του ψέμματος, με Ελληνοαμερικανούς να στρατολογούν Ιρακινούς... Το πιστέψαμε, ναι αμέ.

ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΟΚΑΤΩ

δεν κατάλαβαν ότι είναι Αμερικάνος κι ως Αμερικάνος έπραξε το καθήκον του. Εσείς τα κουμμούνια αποκάτω ψάξτε στο Σύριζα για τους χειρότερους προδότες, Εφιάλτες, δοσίλογους, καταστροφεις της πατρίδας κλπ

ΨΕΜΑΤΑ

ΑΦΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΟΜΟΣΙΕΣ.....Κ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ κοσμο ομορφο αγγελικα πλασμενο χωρις πολεμους,χωρις συμφεροντα,(οικονομικα,γεωπολιτικα κ.τ.λ.),εναν κοσμο χωρις,εκμεταλευση πρακτορισκους κ ΣΥΝΟΜΟΣΙΕΣ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

parthenon-0

Η επικράτηση του Χριστιανισμού στην Αθήνα - Η μετατροπή του Παρθενώνα σε χριστιανικό ναό - Η σημασία της «Παναγίας της Αθηνιώτισσας» για τους Βυζαντινούς - Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ "Parthenon" του Κώστα Γαβρά (2009)

7
siros-zaxari

Ο Ζαχαρίας Ιμάμ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα - Οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Συρία και ήρθαν ως μετανάστες στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 - Πέρασε με υψηλό βαθμό στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου

98
00000

Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης και η σπουδαία πολεμική του δράση - Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Εύβοια - Η μάχη των Στύρων - Το συγκλονιστικό τέλος του Ηλία Μαυρομιχάλη - Ποιος ήταν ο φοβερός Ομέρ πασάς της Καρύστου

12
in__14750_5b5da62972102

Ποιος ήταν ο Αριστείδης Στεργιάδης; -Ο διορισμός του στη θέση του Ύπατου Αρμοστή και οι ενέργειες που τον έκαναν αντιδημοφιλή- Άγνωστα περιστατικά με πρωταγωνιστή τον Στεργιάδη- Η φυγή του και η (αυτο)εξορία του στη Γαλλία.

9
mourgana-dse-03

Πού βρίσκεται η Μουργκάνα; -Πώς έγινε προπύργιο του ΔΣΕ;- Οι αποτυχημένες προσπάθειες κατάληψης του βουνού από τις κυβερνητικές δυνάμεις (Μάρτιος Απρίλιος 1948)- Οι σκληρές μάχες στα παραμεθόρια χωριά του Πωγωνίου και της Θεσπρωτίας και η τελική επικράτηση των κυβερνητικών.

135
sx00

Τελείωσαν τα ψέματα. Τα σχολεία ανοίγουν. Αφορμή για μας, τους νοσταλγούς άλλων εποχών, να δούμε και να συγκρίνουμε κάποια άλλα σχολικά ξεκινήματα του 1928...

malaisia

Η πρώην «Μις Μόσχα» διαψεύδει πως έχει χωρίσει από τον τέως βασιλιά της Μαλαισίας Μωάμεθ Ε' - Το παλάτι αντεπιτίθεται με ανακοίνωση - Οι δικηγόροι του τέως βασιλιά αμφισβητούν πως αυτός είναι ο πατέρας του παιδιού της 26χρονης καλλονής

11
kst-0

Το Καστελλόριζο στις αρχές του 20ου αιώνα - Η κατάληψη των Δωδεκανήσων από την Ιταλία - 30 Κρητικοί απελευθερώνουν το Καστελλόριζο - Οι παλινωδίες, η διστακτικότητα  και τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων  - Η κατάληψη του Καστελλόριζου από τους Γάλλους (1915)

2