Αννα Χατζηνάσιου: Η τέχνη είναι στο DNA της

Αννα Χατζηνάσιου: Η τέχνη είναι στο DNA της

Μεγάλωσε σε ένα σπίτι-στέκι καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος, ακούγοντας καθημερινά τον πατέρα της Γιώργο Χατζηνάσιο να συνθέτει μελωδίες στο πιάνο. Σήμερα η Αννα, σύζυγος, μητέρα και πετυχημένη στον χώρο των εικαστικών, έχει βάλει σκοπό να προβάλλει τη δουλειά Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό - και, όπως φαίνεται, τα καταφέρνει περίφημα

Αννα Χατζηνάσιου: Η τέχνη είναι στο DNA της
Το εγχείρημα της Αννας Χατζηνάσιου να προβάλλει το έργο Ελλήνων στέφθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία, με την πολυσυζητημένη εικαστική έκθεση που επιμελήθηκε η ίδια στο «Τhe Ηospital Club», σε συνεργασία με την ιδιωτική λέσχη των Αθηνών «Salon de Bricolage» των Χρύσανθου και Σπύρου Πανά. Το «Τhe Ηospital Club» είναι η πιο επιτυχημένη αλλά και κλειστή ιδιωτική λέσχη του Λονδίνου, με μέλη σημαντικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο και ιδιοκτήτες τον συνιδρυτή της Microsoft Πολ Αλεν και τον Ντέιβιντ Στιούρτ των Eurythmics. Η Αννα Χατζηνάσιου δεν σταματά όμως μόνο στο Λονδίνο. Σκοπεύει να συνεχίσει και σε άλλες πόλεις του κόσμου, όπου η τέχνη έχει κυρίαρχο ρόλο και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Για εκείνη η εξωστρέφεια είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο για να προωθήσει την ελληνική τέχνη και φυσικά μέσα από αυτή να διαφημίσει και τη χώρα μας στο εξωτερικό.


Κλείσιμο

Η Αννα με τον πατέρα της Γιώργο Χατζηνάσιο 


Η ίδια μιλάει στο «thema people» με αγάπη και θαυμασμό για την οικογένειά της και τις καλλιτεχνικές καταβολές της. «Μεγάλωσα σε ένα σπίτι μέσα στη μουσική, με έναν πατέρα καλλιτέχνη, γεγονός που προφανώς με επηρέασε αργότερα στη ζωή μου, μια και δουλεύω στον χώρο των εικαστικών. Μεγάλωσα μαζί με καλλιτέχνες και νιώθω πολύ κοντά τους. Ο πατέρας μου είναι ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος, δεν θυμώνει ποτέ, έχει κατανόηση σχεδόν για τα πάντα, είχε ανέκαθεν αυτό που λέμε “συναισθηματική νοημοσύνη”. Με τη μητέρα μου είναι ακόμα μαζί και ευτυχισμένοι. Φαντάσου ότι όταν γνωρίστηκαν εκείνη ήταν 15 και εκείνος 21 χρόνων! Παρατηρώντας τους τόσα χρόνια μαζί, κατάλαβα ότι τελικά το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου είναι να υπάρχουν αγάπη και ειλικρίνεια. Πολύ σημαντικό, όμως, θεωρώ ένα ζευγάρι να έχει κοινά ενδιαφέροντα, κοινή πορεία, να μπορεί να εξελίσσεται μαζί, να μη μένει κάποιος πίσω. Θυμάμαι πάντα τη μητέρα μου να είναι ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω απ’ οτιδήποτε έκανε ο πατέρας μου. Τον βοηθούσε και τον καθοδηγούσε πάντα σε όλες του τις κινήσεις».

Με ένα τέτοιο οικογενειακό μοντέλο ευνόητο είναι η Αννα Χατζηνάσιου να καταφέρει κι εκείνη να δημιουργήσει μια ευτυχισμένη οικογένεια. Είναι εφτά χρόνια παντρεμένη με τον Χριστόφορο Καπαρουνάκη, επιτυχημένο δικηγόρο και αντιπρόεδρο του ΕΟΤ, με τον οποίο έχει αποκτήσει μια πανέμορφη κόρη, 5 ετών, τη Μάρω.Τα παιδιά του Δάκη Ιωάννου, Στέλιος και Μαρία, με τον Χρύσανθο Πανά (δεξιά) στην εικαστική έκθεση που επιμελήθηκε η Αννα Χατζηνάσιου στο «Salon de Bricolage»

«Με τον άντρα μου είμαστε εννιά χρόνια μαζί και εφτά παντρεμένοι. Γνωριστήκαμε μέσω κοινών γνωστών και ο έρωτάς μας ήταν κεραυνοβόλος. Οταν απέκτησα την κόρη μου δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα στη ζωή μου. Φυσικά, όπως κάθε μητέρα, ένιωσα μια ολοκλήρωση. Σίγουρα ένα παιδί φέρνει πιο κοντά ένα ζευγάρι. Δεν θεωρώ ότι με το που αποκτάς παιδί χάνεις και ένα κομμάτι από τη ζωή σου. Μπορείς να συνεχίσεις τη δουλειά σου, να φροντίζεις τη σχέση σου με τον σύζυγό σου και παράλληλα να έχεις τα ενδιαφέροντά σου. Ο πατέρας μου είναι κλασικός χαζοπαππούς: σε κάθε ευκαιρία παίζει πιάνο στη Μάρω, μια που της αρέσει πάρα πολύ να τον ακούει αλλά και να παίζει μαζί του».

Η Αννα έχει έναν αδελφό, τον Χρίστο, που αν και στην αρχή ακολούθησε και εκείνος τον δρόμο του τραγουδιού, στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί με τα ναυτιλιακά και ζει μόνιμα στο Μονακό. Από την άλλη, η αδελφή της, η Μαργαρίτα, έφυγε και εκείνη από την Ελλάδα και ζει με την οικογένειά της στη Γενεύη. «Τελικά είμαι η μόνη που έμεινα εδώ!» μας λέει γελώντας.  

Εκτός από τις τελευταίες της εκθέσεις στο Λονδίνο και στην Αθήνα, έχει πλούσιο και εντυπωσιακό βιογραφικό - και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο. Εχει δουλέψει σε μεγάλες γκαλερί στο Παρίσι και στο Λονδίνο συμβουλεύοντας σημαντικούς art collectors, ενώ στην Αθήνα ήταν υπεύθυνη των VIP καλεσμένων στην έκθεση του Δάκη Ιωάννου «Monument to Now» και οργανώτρια της ιδιωτικής συλλογής σύγχρονης τέχνης του «Costa Navarino» στη Μεσσηνία. Η καριέρα της στα εικαστικά ξεκίνησε εντυπωσιακά στο Λονδίνο, όπου αποτέλεσε μέρος της ομάδας πωλήσεων του Sotheby’s για τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς πίνακες τέχνης του 19ου αιώνα, ενώ η εκπαίδευσή της έγινε στο Παρίσι, στο Μουσείο του Λούβρου και το Musée d’ Orsay.Mε τον σύζυγό της, επιτυχημένο δικηγόρο και αντιπρόεδρο του ΕΟΤ, Χριστόφορο Καπαρουνάκη 

Οσο για τα σημερινά επαγγελματικά της σχέδια και όνειρα, η Αννα Χατζηνάσιου μας εξηγεί ότι «όταν τον Οκτώβριο του 2013 πήγα στη “Frieze Art Fair” στο Λονδίνο, επισκέφτηκα τον χώρο του “The hospital Club” προκειμένου να γνωρίσω την ομάδα των επιμελητών που οργανώνει τις εκθέσεις εκεί. Ενθουσιάστηκα με τον χώρο και ιδίως με τις προκλήσεις που δημιουργεί σε έναν επιμελητή. Τους πρότεινα να επιμεληθώ το 2014 μια έκθεση με τους καλλιτέχνες που έχω παρουσιάσει τα τελευταία 4 χρόνια στο “Salon de Bricolage”. Ζήτησα να γίνουν τα εγκαίνια παράλληλα με εκείνα της “Frieze Art Fair”, με την οποία μάλιστα συνεργάζεται το “Hospital Club”. Οπως γνωρίζετε, τη συγκεκριμένη εποχή βρίσκονται εκεί οι άνθρωποι της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής μαζί με το φιλότεχνο κοινό. Τους καλλιτέχνες που παρουσιάζω, τους έχω επιλέξει με βάση την εικαστική τους αξία και πορεία στον χώρο της τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι όλοι τους καλλιτέχνες που θαυμάζω και παρακολουθώ επί σειρά ετών.

Τους αντιπροσωπεύουν σημαντικές ελληνικές και ξένες γκαλερί όπως οι “Rebecca Camhi Gallery”, “Xippas Gallery”, “Koroneou Gallery”, “Kalfayan Galleries” κ.ά. Οι δικοί μας Ελληνες καλλιτέχνες επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα αντίδοτο γι’ αυτή την αγχωτική κατάσταση που υφίσταται καθημερινά το ανθρώπινο μυαλό. Τα έργα τους ηρεμούν αισθητικά την ψυχή και επιδιώκουν να τροφοδοτήσουν την έννοια του καταφυγίου, αντικατοπτρίζοντας τη χρησιμότητα της τέχνης σε κατοικίες ανθρώπων».

Η Αννα Χατζηνάσιου, παράλληλα με την οργάνωση του γραφείου της Ach Art Advisory ως σύμβουλος Τέχνης, έχει ακόμα ένα πλάνο στα σκαριά. Αυτή τη φορά πρόκειται για την έκθεση σύγχρονων Βρετανών καλλιτεχνών στην Αθήνα, την οποία οργανώνει για την επόμενη χρονιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης