Ποιοι θα τρέξουν στον επόμενο Μαραθώνιο;

Ποιοι θα τρέξουν στον επόμενο Μαραθώνιο;

Οκτώ πρόσωπα που θα συμμετέχουν στον επόμενο Μαραθώνιο της Αθήνας φωτογραφίζονται για το People, αφηγούνται τη δική τους ιστορία και όλα όσα έμαθαν και διδάχτηκαν μέσα από τον αθλητισμό.

Ποιοι θα τρέξουν στον επόμενο Μαραθώνιο;
Κλασικός, αλλά και μοναδικός. Αυτός είναι ο Μαραθώνιος της Αθήνας. Μια εκπληκτική διαδρομή 42.195 μέτρων που ξεκινάει από τον Μαραθώνα και καταλήγει στην Αθήνα. Μια «κληρονομιά» ετών που κάνει την Ελλάδα ξακουστή στα πέρατα της γης. Από 4.000 συμμετέχοντες, λιγοστούς φιλάθλους και τηλεθεατές, το 2003, ο Μαραθώνιος έφτασε το 2013 στους 30.000 δρομείς, χιλιάδες φιλάθλους και πάνω από ένα εκατομμύριο τηλεθεατές, με αποτέλεσμα να μπει στη λίστα των κορυφαίων αθλητικών γεγονότων. Οι εποχές αλλάζουν, όπως και το λογότυπο του Μαραθωνίου που διπλασιάζεται σε μέγεθος και απεικονίζει τον αρχαίο δρομέα με τα ελληνικά χρώματα. Πρόσωπα αναγνωρίσιμα, αθλητές που έχουν κάνει την Ελλάδα περήφανη, παιδιά, αλλά και άνθρωποι από το εξωτερικό είναι έτοιμοι να τρέξουν στον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και να ζήσουν την εμπειρία και το συλλογικό πνεύμα που μετατρέπει τον Μαραθώνιο σε μια αθλητική γιορτή.

Ντανιέλ Μπατίστα 49 ετών & Ελεάννα Μπατίστα 26 ετών
Το μήλο κάτω από τη μηλιά


Κλείσιμο


Ο Ντανιέλ Μπατίστα μπήκε στην καρδιά των φιλάθλων τόσο με τις τεχνικές του ικανότητες όσο και με το χαρακτήρα του. Σεμνός, διακριτικός, χωρίς ίχνος βεντετισμού, χάρισε ένδοξες στιγμές στους φιλάθλους τα χρόνια που έπαιζε στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Στις 12 Οκτωβρίου του 1994 αγωνίστηκε με τη φανέλα του ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και είναι ο πρώτος έγχρωμος ποδοσφαιριστής που έπαιξε στην Εθνική Ελλάδος. «Η Ελλάδα είναι πια η πατρίδα μου. Προσαρμόστηκα γρήγορα. Αγάπησα και αγαπάω πολύ το ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια, ο ρατσισμός είναι έντονο φαινόμενο στην Ελλάδα. Εγώ, όμως, αισθάνομαι πολύ τυχερός, διότι δεν αντιμετώπισα ποτέ τέτοιου είδους θέματα. Σε αυτό ίσως έπαιξε ρόλο πως ποτέ δεν μου άρεσε το σταριλίκι. Ανεξάρτητα από τις ομάδες που έχω παίξει, πιστεύω πως στην Ελλάδα με αγαπούν όχι μόνο λόγω του ποδοσφαίρου, αλλά και του χαρακτήρα μου» εξομολογείται στο People. Από τον πρώτο του γάμο με τη Μαρία Γκουσέτη, ο Ντάνιελ έχει αποκτήσει μια κόρη, την Ελεάννα. «Επειδή έχουμε σχετικά μικρή διαφορά ηλικίας, μας περνάνε συνέχεια για ζευγάρι» λέει γελώντας στο People. Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που της έχει δώσει ο μπαμπάς της; «Να είναι καλό παιδί και να πάρει την απαραίτητη μόρφωση και παιδεία. Από εκεί και πέρα, μπορείς να κάνεις τα πάντα» δηλώνει. Το αθλητικό πνεύμα του μπαμπά μεταλαμπαδεύτηκε και στην Ελεάννα, η οποία ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 4 ετών να ασχολείται με την κλασική κολύμβηση και το μπαλέτο. Στη συνέχεια, έκανε πρωταθλητισμό για έντεκα χρόνια στη συγχρονισμένη κολύμβηση. Σήμερα είναι απόφοιτη της Γυμναστικής Ακαδημίας, διδάσκει zumba, πιλάτες, αλλά και κολύμβηση σε παιδιά στο Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης.

Άννα Πρέλεβιτς 23 ετών
Μια Σταρ Ελλάς στον Μαραθώνιο




Με μπαμπά τον παλαίμαχο θρυλικό καλαθοσφαιριστή Μπάνε Πρέλεβιτς, η Άννα δεν θα μπορούσε να μην κολλήσει το «μικρόβιο» του αθλητισμού. Πράγματι, σε ηλικία 7 ετών ασχολείται με το καλλιτεχνικό πατινάζ και στα 13 αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ελλάδος. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως η Κροατία, η Ιταλία και η Σερβία. «Αυτό που μου άρεσε πολύ ήταν η κατανόηση που υπήρχε στο σπίτι από τους γονείς μου. Καταλάβαιναν την κούρασή μου μετά την προπόνηση, γιατί ο πατέρας μου ήταν αθλητής και υπήρχε σωστή αντιμετώπιση» εξομολογείται στο People. Η Άννα είναι υπέρμαχος του θεσμού του Μαραθωνίου, καθώς έχει ήδη τρέξει τρεις φορές. «Αυτό που μου αρέσει πολύ όσον αφορά τον Μαραθώνιο είναι πως ενώνει ανθρώπους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, στην ηλικία, το επάγγελμα, τους στόχους. Συμμετέχουν από παιδιά και όσους αγαπούν το τρέξιμο και το ιδεώδες του Μαραθωνίου, μέχρι επαγγελματίες, αλλά προσελκύει και ανθρώπους από όλο τον κόσμο που έρχονται στη χώρα μας μόνο και μόνο για να τρέξουν στην ιστορική διαδρομή. Μας κρατάει ενωμένους για ένα στόχο. Είναι μια αθλητική γιορτή που βοηθά να προβάλλουμε τον τουρισμό, αλλά και την οικονομία μας» εξομολογείται στο People.

Δήμητρα Εμμανουήλ 34 ετών
Kαι ο Μαραθώνιος θέλει τον γιατρό του




Ο αθλητισμός και η ιατρική είναι οι μεγάλες της αγάπες εξηγεί η Δήμητρα, που πριν από έναν περίπου μήνα πήρε το πτυχίο της στην ιατρική. «Οι γονείς μου αγαπούσαν τον αθλητισμό και με πήγαν όταν ακόμη ήμουν 5 ετών να κάνω μαζικό αθλητισμό στο Δήμο Καλλιθέας. Ξεκίνησα με ενόργανη γυμναστική και έκανα πρωταθλητισμό για οκτώ χρόνια. Αργότερα, μεταπήδησα στο στίβο και συγκεκριμένα στο άλμα επί κοντώ». Η Δήμητρα έχει σημειώσει σημαντικές νίκες στην αθλητική της καριέρα. «Εκείνο, όμως, που θυμάμαι πιο έντονα ήταν η συμμετοχή μου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων στο Kingston στην Τζαμάικα, όπου βγήκα 4η στο άλμα επί κοντώ» λέει. Τι είναι αυτό που έχει θυσιάσει στη ζωή της για χάρη του πρωταθλητισμού; «Σίγουρα εξόδους με παρέες, αλλά και πολλές στιγμές από την προσωπική μου ζωή. Ένας τραυματισμός που είχα πριν από δύο χρόνια ήταν η αφορμή να σταματήσω τον πρωταθλητισμό και να επικεντρωθώ στη σχολή μου, που θεωρώ πως είναι κάτι πολύ σημαντικό» εξομολογείται στο People. Η συμμετοχή της Δήμητρας στον Μαραθώνιο είναι πολύ σημαντική, καθώς θα βρίσκεται στην ιατρική ομάδα.

Μαρία Πολύζου 45 ετών
Η πρωταθλήτρια




Η Μαρία Πολύζου είναι αθλήτρια δρόμων αντοχής, πανελληνιονίκης, βαλκανιονίκης,
διευθύντρια του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου και πρέσβειρα του ελληνικού αθλητισμού. Σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από το Γυμνάσιο μετά από παρότρυνση του γυμναστή του σχολείου. «Στην αρχή έτρεχα μικρές αποστάσεις μέχρι 1.500 μέτρα. Αργότερα, μπήκα στα 5 και τα 10 χιλιόμετρα. Στα 18 μου έτρεξα τον πρώτο μου Μαραθώνιο, κάνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με 3 ώρες και 4 λεπτά» περιγράφει στο People. Από τότε η αθλήτρια διακρίθηκε πολλές φορές στον Μαραθώνιο, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στη Βουδαπέστη, όπου σημείωσε ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου (2:33:40), το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. Η Μαρία έχει συμμετάσχει σε 38 μαραθωνίους, αλλά και στο Σπάρταθλον, που είναι η διαδρομή Αθήνα - Σπάρτη, απόστασης 245 χιλιομέτρων. Όπως λέει και η ίδια, όταν κάποιος καταφέρει να ολοκληρώσει την προσπάθεια ενός Μαραθωνίου δρόμου, αλλάζει επίπεδο όχι μόνο σωματικό, αλλά και πνευματικό. «Μια πολύ συγκινητική στιγμή που θυμάμαι ήταν το 1990 στο Βαλκανικό Μαραθώνιο, στην Κωνσταντινούπολη, όταν κέρδισα το χρυσό μετάλλιο και σηκώθηκε η ελληνική σημαία μέσα στην Πόλη και ακούστηκε ο εθνικός ύμνος» εξομολογείται στο People.

Άννα Βασιλείου 24 ετών & Ειρήνη Βασιλείου 24 ετών

Δίδυμες και στον αθλητισμό!



Οι αδελφές Βασιλείου, πρωταθλήτριες στίβου στο σπριντ, γεννήθηκαν το 1990 στο Ηράκλειο της Κρήτης και από 6 ετών ξεκίνησαν να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Στο Δημοτικό, συμμετείχαν σε αγώνες στίβου, σημειώνοντας επιτυχίες. «Εκεί μας είδε ένας προπονητής και μας παρότρυνε να πάμε στον κύριο Άρη Βισκαδουράκη, ο οποίος είναι και ο προπονητής μας μέχρι σήμερα» λέει η Ειρήνη στο People. Η Άννα βγήκε πρώτη στην Ελλάδα στα 200 και τα 400 μέτρα το 2006, ενώ η Ειρήνη κέρδισε το πανελλήνιο πρωτάθλημα στα 100 μέτρα το 2005. Το 2008 οι δίδυμες αθλήτριες δίνουν εξετάσεις και περνούν στο πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τον πρωταθλητισμό, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου. Η μεν Ειρήνη μπαίνει στην ΑΣΟΕΕ, ενώ η Άννα στη Φαρμακευτική. Όμως, τους είχε μείνει το απωθημένο να συνεχίσουν. Έτσι, ξαναμπήκαν ενεργά στον αθλητισμό. Στις 8/2, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, η Ειρήνη βγήκε 3η στα 200 μ. και η Άννα 2η στα 400 μ. Τα κορίτσια αποδέχθηκαν αμέσως την πρόταση να συμμετάσχουν στο Μαραθώνιο της Αθήνας, καθώς το θεώρησαν μεγάλη τιμή και συνάμα πρόκληση.

Βασιλική Δεληνικόλα 31 ετών
Με ψυχολόγια αθλήτριας!




Όντας φοιτήτρια στο τμήμα Επιστήμης, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αγωνίζεται στο μήκος και τα εμπόδια. Εκείνη την περίοδο ο προπονητής της την παροτρύνει να ασχοληθεί με το έπταθλο. «Ήταν μια πολύ σοφή κίνηση, καθώς είχα αρχίσει να βαριέμαι με το ατομικό αγώνισμα» παραδέχεται. «Έχω τρίτο πανευρωπαϊκό μετάλλιο στο έπταθλο στην κατηγορία νέων γυναικών, ενώ μέσα από το έπταθλο βελτίωσα τον ατομικό μου χρόνο στα 100 μέτρα μετ’ εμποδίων» συμπληρώνει. Τελειώνοντας τις σπουδές της στη φυσική αγωγή, η Βασιλική αποφασίζει να σπουδάσει και ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ αυτή την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στην αθλητική ψυχολογία. Βλέπει τον Μαραθώνιο σαν ένα κίνητρο που τονώνει και την ψυχολογία: «Όλος ο κόσμος μπορεί να αντλήσει χαρά και να αναζητήσει τα δικά του όρια μέσα από τη συμμετοχή στο Μαραθώνιο και αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό».

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης