Η ιστορία του «Aetea»: Πωλητήριο στο μυθικό γιοτ της οικογένειας Γουλανδρή
aetea-xr

Η ιστορία του «Aetea»: Πωλητήριο στο μυθικό γιοτ της οικογένειας Γουλανδρή

Γαλαζοαίματοι, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και jet setters φιλοξενήθηκαν από τον αείμνηστο Ντίνο Γουλανδρή στο μυθικό σκαρί - Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '80 στα ιταλικά ναυπηγεία Picchiotti και η τιμή του εκτιμάται στα €4,5 εκατ.

Είθισται, λένε οι γνώστες στον χώρο του yachting, να συζητιέται δεόντως η πώληση ενός σκάφους όταν είναι πραγματικά ξεχωριστό και ειδικά όταν πρόκειται για ένα ναυπηγικό διαμάντι. Το «Aetea» του αείμνηστου Ντίνου Γουλανδρή ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ευτυχώς, πάντως, ένα από τα καλά της σύγχρονης αγοράς πολυτελών γιοτ είναι το εύρος των επιλογών που υπάρχουν.

Αν ένας υποψήφιος αγοραστής διαθέτει αρκετά εκατομμύρια ευρώ μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε του γυαλίσει στο μάτι, από ξύλινο ιστιοπλοϊκό και vintage μηχανοκίνητο γιοτ μέχρι τις πιο φανταστικές νέες αφίξεις που είναι εφοδιασμένες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το «Aetea» του Ντίνου Γουλανδρή, που φέρεται να κληρονόμησε ο γιος του Βασίλης -Basil για τους φίλους του- είναι μια υπέροχη επιλογή για τους λάτρεις του vintage και τους αληθινούς γνώστες του yachting.

Η επιλογή να πουλήσει το μυθικό αυτό σκάφος ήρθε έπειτα από πολλή σκέψη, αφού, εν αντιθέσει με τον πατέρα του, ο Βασίλης Γουλανδρής δεν έρχεται τόσο συχνά στην Ελλάδα και κινείται περισσότερο μεταξύ Λονδίνου και Ελβετίας και όσο και αν αγαπάει το συγκεκριμένο γιοτ επέλεξε να το βγάλει στην αγορά από το να παραμένει δεμένο τον περισσότερο καιρό.

Η τιμή που ανακοινώθηκε αρχικά ήταν τα 4.500.000 ευρώ, ωστόσο ο οίκος που ανέλαβε την πώληση ανακοίνωσε ότι η τιμή θα δίνεται κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το σκάφος. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, παρότι είναι ένα παλιό σκαρί, θεωρείται κόσμημα στον κόσμο των πολυτελών σκαφών αναψυχής.

Διάσημες παρουσίες

Το γιατί είναι εύκολο να απαντηθεί. Δεν είναι τόσο παλιό σε σύγκριση με τα κλασικά γιοτ, αλλά είναι το μοντέλο που άνοιξε τον δρόμο για τη σύγχρονη εποχή των θαλαμηγών που κατασκεύασαν τα φημισμένα ναυπηγεία Picchiotti, τα οποία θεωρούνται εκ των κορυφαίων στον κόσμο. Ο διάσημος ιταλικός οίκος είναι ένας από τους παλαιότερους στον χώρο και παρότι δεν κατασκευάζει πλέον σκάφη αυτόνομα, αφού περιήλθε ως brand στο Italian Sea Group, τα πρότερα δημιουργήματά του εξακολουθούν να ασκούν έντονη γοητεία στους λάτρεις του yachting.

Το μυθικό «Aetea» είναι ένα από τα λίγα σύγχρονα γιοτ Picchiotti που εξακολουθούν να λειτουργούν υποδειγματικά, ενώ αποτελεί και εξαιρετικό παράδειγμα της ανεκτίμητης κληρονομιάς των διάσημων ναυπηγείων. Ο εφοπλιστής το παράγγειλε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, αφού πρώτα μελέτησε προσεκτικά τα σχέδια, ενώ φέρεται να ταξίδεψε δυο-τρεις φορές στο Βιαρέτζιο για να παρακολουθήσει την πρόοδο των εργασιών.

Λάτρης της λεπτομέρειας και του καλού γούστου, φρόντισε η θαλαμηγός να αντανακλά την προσωπική του αισθητική, ακόμη και στα μαξιλάρια του σκάφους που είχαν κεντημένη την ονομασία του. Το παρέλαβε το 1981 και ήταν αναμφίβολα το πιο κομψό σκαρί της εποχής του, ενώ προκαλούσε βλέμματα θαυμασμού όταν κατέπλεε σε λιμάνια όπως αυτό των Σπετσών κάποια Σαββατοκύριακα την άνοιξη ή το καλοκαίρι, στο πλαίσιο μικρών αποδράσεων του ιδιοκτήτη του.

Εκεί ο Ντίνος Γουλανδρής απολάμβανε ένα ούζο με τον εφοπλιστή Γιώργο Κουμάνταρο πάνω στο κατάστρωμα του «Aetea» βλέποντας την «Κρεολή» του Σταύρου Νιάρχου να περνάει ανοιχτά του λιμανιού. Οι συζητήσεις για τη ναυτιλία κυριαρχούσαν όταν ο Γουλανδρής υποδεχόταν έναν συνάδελφό του, όχι όμως και όταν έρχονταν καλεσμένοι για φαγητό ή ποτό.

Η διακόσμησή του με πίνακες διάσημων ζωγράφων, παλιούς χάρτες και γκραβούρες αυστηρά επιλεγμένες ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά στους χώρους του σκάφους, στο οποίο είχε ανέβει αρκετές φορές και ο εφοπλιστής Γιώργος Εμπειρίκος, αφήνοντας για λίγο την «Αστάρτη» του, ένα επίσης εκπληκτικό σκαρί γεμάτο με διάσημα έργα τέχνης.

Η «Aetea» έδενε συχνότατα τα καλοκαίρια έξω από τον «Αστέρα» φιλοξενώντας συχνά φίλους του εφοπλιστή, μεταξύ των οποίων ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η σύζυγός του Αννα-Μαρία, ενίοτε ο αδερφός του Γιάννης Γουλανδρής, γνωστός ως Big John, και ο εφοπλιστής Γιώργος Λιβανός με τη σύζυγό του Λίτα.

Συχνά το θαύμαζαν νεαροί γόνοι στη Μαρίνα Βουλιαγμένης, όπου ο Ντίνος Γουλανδρής υποδεχόταν άλλους Γουλανδρήδες ή τον Δημήτρη Καρέλλα που άφηνε για λίγο το δικό του «Big D» για να θαυμάσει την «Aetea». Τα καλοκαίρια ο εφοπλιστής ταξίδευε στις Κυκλάδες προτού καταλήξει στην Ανδρο ή στο Πόρτο Χέλι, εκεί όπου στην περιοχή Κουνούπι δέσποζε η εξαιρετικής αισθητικής βίλα του, μια κατοικία πνιγμένη στο πράσινο, με εκπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο και τη θαλαμηγό δεμένη ανοιχτά, η οποία τα καλοκαίρια φιλοξενούσε συχνά γαλαζοαίματους και jet setters, πάντα χωρίς να διαρρέουν πολλές λεπτομέρειες.

Μια ζωή στη θάλασσα

Για κάτι περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες η «Aetea» έζησε μεγάλες στιγμές χωρίς να το «φωνάζει» όπως και ο ιδιοκτήτης της, μια εμβληματική μορφή του εφοπλιστικού χώρου που λάτρεψε το συγκεκριμένο σκαρί για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες σε καλές και άσχημες στιγμές. Τον Μάιο του 2016 η ατμόσφαιρα είναι βαριά για τη δυναστεία Γουλανδρή και το νησί της Ανδρου, αφού ο αδερφός του Ντίνου, ο εμβληματικός Big John Γουλανδρής φεύγει από τη ζωή.

Στο Νειμποριό, μία μέρα πριν από την κηδεία του καταφτάνει το «Aetea» με μέλη της εφοπλιστικής δυναστείας που ταξίδεψαν από Ευρώπη και Αμερική για να πουν το τελευταίο αντίο σε έναν δανδή της ναυτιλίας. Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον ηλικιωμένο Ντίνο Γουλανδρή, τακτικό επισκέπτη στο νησί της καταγωγής του, όπου κατέφτανε σχεδόν πάντοτε με το σκάφος του.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 το «Aetea» βρίσκεται σχεδόν συνέχεια στην Ελλάδα με σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου και σήμερα ακόμη δεν φαντάζει καθόλου ξεπερασμένο, καθώς αναδεικνύει έναν αρμονικό συνδυασμό στοιχείων κλασικού στυλ και σύγχρονων ανέσεων που ποτέ δεν περνάει απαρατήρητος, ειδικά στους γνώστες του αντικειμένου. Μιλώντας για ισορροπία, προσφέρει επίσης αναλογία επιβατών-πληρώματος ένας/έναν, με γενναιόδωρη διαμονή για τους δέκα επισκέπτες αλλά και τα δέκα μέλη πληρώματος.

Vintage κατασκευή

Στο σκάφος υπάρχουν πέντε καμπίνες, εκ των οποίων η μία είναι κύρια σουίτα με κλασική τοποθέτηση προς τα εμπρός στο κύριο κατάστρωμα, που διαθέτει ένα πολυτελές διπλό κρεβάτι, ένα σαλόνι με χώρο εργασίας και μια ευρύχωρη γκαρνταρόμπα, ενώ ένα πλεονέκτημα πολυτέλειας είναι ότι ένα από τα δύο ιδιωτικά μπάνια έχει και χαλαρωτική σάουνα. Οι υπόλοιπες καμπίνες είναι όλες δίδυμες με ιδιωτικό μπάνιο.

Το κεντρικό σαλόνι του «Aetea» είναι φωτεινό και ευάερο παρά τα βαριά έπιπλα που είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό των κλασικών γιοτ. Περιλαμβάνει ένα ευρύχωρο lounge με διάφορες επιλογές και μια απλή τραπεζαρία με κυκλικό γυάλινο τραπέζι και χαλαρωτική θέα στη θάλασσα. Αυτό το συγκεκριμένο τμήμα του σκάφους είναι που αντανακλά καλύτερα το πνεύμα του «Aetea», αλλά και του αείμνηστου ιδιοκτήτη της, αφού είναι τελείως διαφορετικό από τους σημερινούς εξαιρετικά μινιμαλιστικούς χώρους που φαντάζουν ενίοτε ψυχροί και απρόσωποι.

Το vintage σαλόνι της είναι γεμάτο αναμνήσεις μιας άλλης εποχής και δεν προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι έχει βιώσει πάρτυ με μια ιδιαίτερη εσάνς, συζητήσεις επί παντός επιστητού και δείπνα σε μαγευτικούς κόλπους. Οσοι γνώρισαν τον Ντίνο Γουλανδρή ήξεραν ότι πάνω απ’ όλα ήταν ένας εξαιρετικός οικοδεσπότης που φρόντιζε κάθε του κάλεσμα να είναι πραγματικά ξεχωριστό.

Αξέχαστη έχει μείνει η πρόσκληση για την υποδοχή της νέας χιλιετίας με ένα εκπληκτικό πάρτυ σε αίθουσα του παλατιού Le Grand Trianon των Βερσαλλιών. Ο χώρος με τις πορσελάνες στο Chateau de Versailles είχε κλειστεί αποκλειστικά από τον πλοιοκτήτη για τους πολύ στενούς φίλους του και τις οικογένειές τους που έζησαν ένα αξέχαστο βράδυ.

Και ακριβώς όπως αυτό το εμβληματικό παλάτι με τα έπιπλα εποχής Λουδοβίκου δεσπόζει στις Βερσαλλίες, έτσι και το «Aetea» αναδεικνύει τα ταξίδια και τις προσωπικές αναμνήσεις του ιδιοκτήτη του, που βγαίνουν θαρρείς μέσα από μοναδικά και πολύχρωμα αναμνηστικά, έργα τέχνης και έπιπλα, όπως τα φθαρμένα σεντούκια που χρησιμοποιούνται ως τραπεζάκια. Ολα τα είδη έργων τέχνης αλλά και έθνικ πινελιές είναι διάσπαρτα, κάτι που δημιουργεί μια υπέροχη, ζεστή και σπιτική ατμόσφαιρα που θα την απολαύσει ο νέος ιδιοκτήτης του εμβληματικού «Aetea» όταν το αγοράσει μαζί με τις θύμησες που κυριαρχούν στους χώρους του.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός 29χρονος αστυνομικός της ΔΙΑΣ σε καταδίωξη από τη Νίκαια μέχρι τον Ασπρόπυργο

Ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ και αύξηση 20% των αμοιβών για τις εφημερίες ο μποναμάς Μητσοτάκη στον προϋπολογισμό

Βίντεο: Ο Αντετοκούνμπο έσπασε ρεκόρ του Τζαμπάρ στη νίκη των Μπακς κόντρα στου Ρόκετς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης