Τζον Γουλανδρής: Το τελευταίο μεγάλο ταξίδι του Big John

Τζον Γουλανδρής: Το τελευταίο μεγάλο ταξίδι του Big John

Η μυθική ζωή του πατριάρχη ενός από τα μεγαλύτερα εφοπλιστικά τζάκια της Ελλάδας που έγραψε το δικό του ογκώδες κεφάλαιο στο διεθνές τζετ σετ και τις business

Τζον Γουλανδρής: Το τελευταίο μεγάλο ταξίδι του Big John
Ο Big John Γουλανδρής, όπως όλοι τον αποκαλούσαν λόγω του επιχειρηματικού μεγέθους του αλλά και της έντονης παρουσίας του στο διεθνές τζετ σετ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών έχοντας δημιουργήσει έναν μύθο και μια αυτοκρατορία. Μια αυτοκρατορία που γιγαντώθηκε μετά τον γάμο του γιου του Γιώργου Γουλανδρή με την κόρη του Βαρδή Βαρδινογιάννη, Χριστιάννα. Πρόκειται για μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες με τεράστια συνεισφορά στην επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας. Υπήρξε ωστόσο και αθόρυβος ευεργέτης για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ανδρο, όπου και θα ταφεί σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία. 

Λονδίνο. Περιοχή Μέιφεαρ. Μία σοφιστικέ και πλούσια... γειτονιά. Κτίρια εντυπωσιακά και δρόμοι καθαροί. Περιζήτητος προορισμός για νυχτερινούς περιπάτους. Στα δυτικά του βρίσκεται το γραφικό Χάιντ Παρκ και στα ανατολικά η μοντέρνα περιοχή του Γουέστ Εντ. «Συνοικία» που έχουν λατρέψει οι Ελληνες ισχυροί του χρήματος και της ναυτιλίας. Τα σπίτια εξωτερικά διατηρούν την ξεχωριστή αγγλική μεγαλοπρέπεια, τα μεγάλα παράθυρα και τις βαριές ξύλινες πόρτες από μαύρη λάκα.

Χειμωνιάτικη ήταν η βραδιά στην καρδιά του χλιδάτου προαστίου όταν έξω από το πιο εκλεπτυσμένο ιταλικό εστιατόριο της βρετανικής πρωτεύουσας, το «Cipriani», σταματούν δύο πανάκριβα αυτοκίνητα. Κατεβαίνουν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η σύζυγός του Μαριάννα, η κόρη τους Χριστιάννα και ο σύζυγός της Γιώργος Γουλανδρής. 

Κλείσιμο
Ηταν προσκεκλημένοι του θρυλικού Ελληνα πλοιοκτήτη, του μυθικού για τον εφοπλισμό Big John Γουλανδρή, πατέρα του Γιώργου και πεθερού της Μαριάννας. Μία καθαρά οικογενειακή συνάντηση για τους ίδιους, μια συγκέντρωση δύο πανίσχυρων οικογενειών για τους τρίτους. Γι’ αυτό προσέλκυσαν τα βλέμματα όσων βρίσκονταν στο πολυτελές εστιατόριο. Κάποιοι θυμήθηκαν τη σκηνή όταν την περασμένη Πέμπτη έμαθαν για τον χαμό του Ανδριώτη Big John. Αν και ήταν άνθρωπος που διατηρούσε χαμηλό προφίλ σε ό,τι αφορούσε την ιδιωτική του ζωή, κάθε του εμφάνιση, ειδικά στο Λονδίνο, γινόταν θέμα συζήτησης. Ακριβώς γιατί ήταν ακριβοθώρητος.

Οι φωτογραφίες του στα ΜΜΕ θεωρούνται σχεδόν συλλεκτικές. Ηταν τρανό παράδειγμα του ρητού που αγαπούσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης: «Μη μιλάς για τον εαυτό σου. Ασε τους άλλους να χτίζουν τον μύθο σου». 

Επρόκειτο για έναν από τους βαθύπλουτους Ελληνες εφοπλιστές, χωρίς όμως καμία διάθεση για επίδειξη του status του. Το πόσο ισχυρή είναι η οικογένεια έγινε εμφανές το 1996 όταν το περιοδικό «Forbes» έκανε λόγο για περιουσία που αγγίζει το αστρονομικό ποσό του 1,1 δισ. λιρών. Οσοι τον έζησαν από κοντά μιλούν για άνθρωπο με «εξαίρετη προσωπικότητα, πλούσια προσφορά στον ναυτιλιακό και ευρύτερα στον κοινωνικό χώρο». Οι συμπατριώτες του στην Ανδρο έχουν να λένε για «τη στάση ζωής, την άοκνη προσφορά του στο νησί, τον δυναμισμό, το πρωτοπόρο πνεύμα του, τη σταθερότητα στις απόψεις του και το ήθος που τον διέκριναν».

Τόσο το ήθος το δικό του όσο και της συζύγου του, Ολγας Γ. Εμπειρίκου, αδελφής του εφοπλιστή Επαμεινώνδα Εμπειρίκου, το κληροδότησαν στα πέντε παιδιά τους, τρία αγόρια και δύο κορίτσια. Και φάνηκε ακόμα μία φορά από την επιθυμία της οικογένειας οι τυχόν δωρεές να γίνουν στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Η κηδεία θα τελεστεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών. Η ταφή θα γίνει στην Ανδρο. Ο Big John μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Λάτρευε την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ανδρο και το έδειχνε εμπράκτως σε κάθε ευκαιρία. Εκεί επέστρεφε κάθε καλοκαίρι όπως και τα περισσότερα μέλη της ευρύτερης οικογένειας των Γουλανδρήδων. Μπορεί να ζούσε σε επαύλεις με τις ανέσεις και τις πολυτέλειές του, όμως κατά βάθος πάντα ανήκε στη θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία χρόνια έμενε στο σκάφος του, το «Oktana», που είναι ελλιμενισμένο στη μαρίνα της Βουλιαγμένης. Τα κινητικά προβλήματα που άρχισε να αντιμετωπίζει δεν τον αποθάρρυναν. Με τη θαλαμηγό του λάτρευε να κάνει ταξίδια παρέα με καλούς φίλους. 
Μυθικά γεύματα και σαφάρι! 

Ακόμη και το μενού από τα γεύματα που παρέθετε ο Big John για τα νεότερα μέλη της οικογένειάς του και τους φίλους του αποκτούσαν μυθικές διαστάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Ζαρκάδι, αγριογούρουνο και καλό κρασί είναι μόνο μερικές από τις νοστιμιές που απολαμβάνουν όσοι παρευρίσκονται στα συγκεκριμένα γεύματα», έγραφαν κατά καιρούς οι κοσμικογράφοι. 

Από το Σίτι του Λονδίνου πήγαινε στο σαλέ του στην Ελβετία, όπου τις ημέρες των εορτών διοργάνωνε γαστριμαργικά πάρτυ σε κοσμικά εστιατόρια τόσο στο Γκστάαντ όσο και στο γειτονικό Σεν Μόριτς, όπως στο διάσημο «Hanselmann» που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.850 μέτρων. O αριθμός των προσκεκλημένων σπανίως ξεπερνούσε τα 20 άτομα. Στην παρέα του, τα τελευταία χρόνια, ο Ελληνας μεγιστάνας έχει δεχθεί και την κόρη του αυτοκράτορα της Fiat, Φράνκα Ανιέλι, η οποία λάτρευε τις ιστορίες από τα σαφάρι που εκείνος έκανε κάθε χρόνο στην Αφρική. 

Για τον Big John μίλησε πρόσφατα σε συνέντευξή του και ο γνωστός Ελληνας ράφτης Σάντης Παπαδάτος:
«Το 1981 και ενώ η δουλειά αυξανόταν συνεχώς μεταφέρθηκα στο Κολωνάκι, στην οδό Πινδάρου 9. Το ατελιέ ήταν σε εγγλέζικο στυλ, καθώς είχα προσέξει και την παραμικρή λεπτομέρεια του χώρου. Κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, χαλιά, βελούδινα υφάσματα και κουρτίνες, εντυπωσιακοί καθρέφτες. Είχα ράψει τότε τον κοσμηματοπώλη Δημήτρη Βουράκη, ο οποίος είχε γίνει φίλος μου και με αγαπούσε. Ηταν η αιτία που μπήκα στο εφοπλιστικό λόμπι, αφού έλεγε ότι “με ράβει ο Σάντης”. Ετσι άρχισα να γνωρίζω Εμπειρίκους, Λαιμούς, τον Πατέρα, τον Φαφαλιό, μέχρι τον σπουδαίο Big John Γουλανδρή. Μεγάλο πανεπιστήμιο για μένα ο σπουδαίος αυτός άνδρας. Εκτός από ράφτη του, με θεωρούσε φίλο του, αφού με έπαιρνε σχεδόν πάντα μαζί του. Ετσι βρέθηκα να τρώω στα καλύτερα εστιατόρια, να πηγαίνω κρουαζιέρες με το κότερό του, να με καλεί σε όλα τα events που διοργάνωνε και να με θεωρεί οικογένειά του».



Γιάννης Γουλανδρής:
Ενας από τους βαθύπλουτους Ελληνες εφοπλιστές, χωρίς όμως καμία διάθεση για επίδειξη του status του. Το1996 το περιοδικό «Forbes» έκανε λόγο για μια περιουσία που αγγίζει το αστρονομικό ποσό του 1,1 δισ. λιρών



Τα τελευταία χρόνια της ζωής του περνούσε μεγάλα διαστήματα στο σκάφος του «Oktana» στη μαρίνα της Βουλιαγμένης. Στη φωτογραφία με την Ιωάννα Βαρδινογιάννη

Θύμα της γραφειοκρατίας 
ΟΓιάννης Γουλανδρής βρέθηκε στο φως της δημοσιότητας το 2005, όταν η πολιτική παράταξη των Tories έψαχνε για νέο αρχηγό. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει τον Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος όμως στο τέλος έχασε από τον Ντέιβιντ Κάμερον. Ο άλλος του γιος, Δημήτρης, τραπεζικός, με σπουδές στο Cambridge, είναι στενός φίλος του πρίγκιπα Νικόλαου, του νεότερου γιου του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου. Στις αρχές του 1970, ο Big John Γουλανδρής πειραματίστηκε με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Κάποια απ’ αυτά βρίσκονται πλέον σε ιδιωτικές συλλογές. Ενα μάλιστα είναι ηλεκτρικό και κατασκευάστηκε στο Νεώριο της Σύρου. Το είχε επινοήσει ο ίδιος ο Big John, ο οποίος είχε πάρει μια μεγάλη παραγγελία από ηλεκτρική εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας και κατασκεύασε δύο καινοτόμα μοντέλα στα 70s. Το ένα ηλεκτρικό, σχεδιασμένο στη Μεγάλη Βρετανία και κατασκευασμένο στην Ελλάδα. Το άλλο θεωρείται το πρώτο SUV, σχεδιασμένο από τον Ελληνα σχεδιαστή Μιχαήλ. Η ελληνική γραφειοκρατία, όμως, έκανε και πάλι το θαύμα της. Το όχημα δεν πήρε ποτέ έγκριση τύπου, με αποτέλεσμα να το κατασχέσουν και να καταλήξει στον ΟΔΔΥ.

Διακόσια πενήντα χρόνια εν πλω έχει συμπληρώσει η οικογένεια Γουλανδρή. Από το νησί της Ανδρου άνοιξε τον χορό των επενδύσεων στη ναυτιλία ο Ιωάννης Π. Γουλανδρής (1840-1928). Τη σκυτάλη πήραν τη δεκαετία του 1920 οι γιοί του Πέτρος, Μιχάλης, Βασίλης, Νίκος και Λεωνίδας Γουλανδρής που ίδρυσαν την Goulandris Bros και η οποία γρήγορα εξελίχθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική εφοπλιστική εταιρεία μετά τους Κουλουκουντήδες. Παραμονές του Μεγάλου Πολέμου, η εταιρεία διαχειριζόταν στόλο από 20 ατμόπλοια. Η γενιά όμως που έφερε την οικογένεια στην κορυφή της ελληνικής ναυτιλίας ήταν η τρίτη. Η οικογένεια διαχωρίστηκε σε τέσσερις ομίλους. 

Ο Big John ήταν γιος του Βασίλη Ι. Γουλανδρή (1886-1976) και εγγονός του ιδρυτή της θαλάσσιας δυναστείας. Η οικογένεια του Β. Ι. Γουλανδρή ανέλαβε το 1952 τη συνέχιση της λειτουργίας της Goulandris Bros στο Λονδίνο. Στον Πειραιά είχε ιδρύσει την Goulandris Brothers Hellas δημιουργώντας έναν όμιλο. Ο Β. Ι. Γουλανδρής με τους γιούς του Big John και Κωνσταντίνο έφτασαν το 1958 να διαθέτουν στον στόλο τους περισσότερα από τριάντα λίμπερτι. Μάλιστα στα ονόματα που έδιναν στα πλοία της εταιρείας τους υπήρχε πάντα το πρόθεμα Grecian. Το 1965 η οικογένεια διαχειριζόταν στόλο 27 πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 300.000 τόνων. Δέκα χρόνια αργότερα, οι τόνοι έγιναν 400.000! Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μπαίνει νέο αίμα στη Goulandris Bros, οι εγγονοί του Βασίλη Ι. Γουλανδρή. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει πέντε φορτηγά πλοία.

Ο Big John διετέλεσε αντιπρόεδρος τόσο στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών όσο και στο Greek Shipping Co-operation Committee στο City του Λονδίνου.

Η ένωση δύο αυτοκρατοριών 
«Οταν μια κοπέλα που είναι νέα, ψηλή, λιγνή μελαχρινή και πολύ όμορφη και είναι κόρη του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη παντρευτεί έναν νέο, ωραίο καθωσπρέπει γόνο της οικογένειας Γουλανδρή, που έχει πατέρα τον Big John, τότε αυτός ο γάμος χαρακτηρίζεται ο γάμος του αιώνος». 

Ετσι ξεκινούσε το κείμενό του πριν από 25 χρόνια ο Ζάχος Χατζηφωτίου στην περίφημη στήλη Ιακχος του περιοδικού «Ταχυδρόμος». Ο γάμος της Χριστιάννας Βαρδινογιάννη και του Γιώργου Γουλανδρή ήταν η βόμβα που έσκασε πριν από χρόνια στα κοσμικά σαλόνια της Ευρώπης, συγκέντρωσε όλη την αφρόκρεμα Ελλάδας και Λονδίνου και αποτελούσε σημείο αναφοράς για πολλά χρόνια καθώς ένωσε δύο μεγάλα εφοπλιστικά τζάκια. Η Χριστιάννα γνώρισε τον Γιώργο μέσω κοινών φίλων. Παντρεύτηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, το 1987, στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας έναν από τους πλέον συζητημένους γάμους. Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην περιοχή Μέιφεαρ του Λονδίνου, σε μια εντυπωσιακή μονοκατοικία όπου ζει μέχρι σήμερα. 

Ο Γιώργος Γουλανδρής είναι επίσης ένας γνήσιος jet setter. Χαμηλών τόνων, διακριτικός, πρότυπο επιτυχημένου businessman και οικογενειάρχη. Μαζί με τη Χριστιάννα απέκτησαν τρία παιδιά: τη Μαριάννα, η οποία συστήνεται πλέον ως σχεδιάστρια λανσάροντας τα δικά της μαγιό με το brand name Marianna G, τον Γιάννη, που θεωρείται η τρίτη γενιά στις οικογενειακές επιχειρήσεις της θάλασσας, και τη μικρότερη Μαριέττα, που είναι ακόμα μαθήτρια. Τα τρία παιδιά, όπως και οι γονείς τους, κινούνται στους υψηλούς κύκλους του Λονδίνου, κρατούν στενές σχέσεις με την οικογένεια και κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά, αλλά και στο εξοχικό που διατηρεί η οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη στο Πόρτο Χέλι. Οταν η Marianna G είχε ερωτηθεί για τη γιαγιά της, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, είχε δηλώσει εξηγώντας τους ισχυρούς δεσμούς τους: «Μου είναι δύσκολο να εκφράσω όλον αυτόν τον θαυμασμό που νιώθω γι’ αυτήν τη γυναίκα. Είναι ο βράχος της οικογένειας. Είναι μια αφοσιωμένη μητέρα και γιαγιά με διεθνώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό έργο. Η φυσική της ομορφιά και παρουσία αποτελεί για μένα πρότυπο. Με βοηθάει και με συμβουλεύει». Και συνέχισε λέγοντας: «Το πιο ωραίο πράγμα είναι ότι εγώ, η μητέρα μου και η γιαγιά μου είμαστε πολύ καλές φίλες. Ξέρουμε τι αρέσει στην κάθε γενιά, γι’ αυτό και όταν ενώνουμε τις ιδέες μας και δημιουργούμε από κοινού κάνουμε θαύματα. Προέρχομαι από οικογένεια με πολύ δυνατές γυναίκες και είμαι υπερήφανη γι’ αυτό». Τον ίδιο θαυμασμό διατηρεί και ο Γιάννης Γουλανδρής για τους παππούδες του, βάζοντας στοίχημα με τον εαυτό του ότι ο πρωταθλητισμός στη ναυτιλία μπορεί να συνεχιστεί. Η συνένωση των δύο αυτοκρατοριών απέδωσε καρπούς.
  
Τα φώτα της δημοσιότητας γοήτευσε και ο μικρότερος από τους τρεις γιους του Big John, o εφοπλιστής Τίντυ Γουλανδρής, ένας από τους γνησιότερους Ελληνες jet setters, ο οποίος εγκατέλειψε την εργένικη ζωή για χάρη της εξωτικής ομορφιάς Ινδής αγαπημένης του. Παρόλο που η σχέση του με την πανέμορφη και άκρως φινετσάτη σύζυγό του κρατούσε κάποια χρόνια, ο ίδιος θέλησε να κάνει το επόμενο ευτυχές βήμα στη ζωή του μακριά από κάμερες, σελέμπριτι και οποιουδήποτε είδους δημοσιότητα. Γεγονός που δεν εξέπληξε και τόσο πολύ εκείνους που τον γνωρίζουν καλά, αφού στη ζωή του διατηρεί γενικώς χαμηλούς τόνους, όπως άλλωστε και ολόκληρη η οικογένεια εδώ και χρόνια. 

Ο Τίντυ Γουλανδρής παντρεύτηκε εκτός Λονδίνου σε μια λιτή τελετή, αρνούμενος τους τύπους και τα πρωτόκολλα, φορώντας απλώς ένα πουκάμισο και η πανέμορφη αγαπημένη του ένα φινετσάτο αλλά εξαιρετικά απλό φόρεμα. Παρά τον κοινωνικό κύκλο της οικογένειας, ούτε καλεσμένοι πολλοί υπήρχαν, ούτε φωτογράφοι. Χρέη παπαράτσο ανέλαβε κάποιος από τους καλεσμένους, ο οποίος μάλιστα απαθανάτιζε το μυστήριο με τη βοήθεια ενός iPad. Ο Τίντυ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Στην πατρική οικία του Eaton Place, ένα αληθινό παλάτι της βρετανικής πρωτεύουσας, εντρύφησε στους αριστοκρατικούς κανόνες ζωής. Θεωρείται άνθρωπος με κουλτούρα, που αγαπάει την τέχνη, τα υψηλού επιπέδου θεάματα, τα κεκλεισμένων των θυρών πάρτυ και φυσικά τα χειμερινά σπορ. Οταν η δουλειά και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν τον πιέζουν ασφυκτικά, ξεκλέβει χρόνο για να βρεθεί στις χιονισμένες πίστες του Γκστάαντ. Ο νεαρός Γουλανδρής επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και ταξιδεύει ανά τον κόσμο.

«Είναι ένα μοναδικό επιχειρηματικό μυαλό που ασχολείται με την οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία καταφέρνοντας να συνεχίσει τους υψηλούς τζίρους κερδοφορίας», παραδέχονται κύκλοι που τον γνωρίζουν, οι οποίοι σκιαγραφώντας λεπτομέρειες του χαρακτήρα του λένε ότι είναι εξαιρετικά ευγενής, γαλαντόμος αλλά και γλεντζές. Αγαπά πολύ την Ανδρο, όπου έχει περάσει κάποια ευτυχισμένα καλοκαίρια των νεανικών του χρόνων, τον αδελφό του Γιώργο, ενώ μεγάλη αδυναμία της ζωής του είναι η ανιψιά του, Marianna G. 



Ο γιος του Big John, Γιώργος με τη σύζυγό του Χριστιάννα, κόρη του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Ο γάμος τους ένωσε δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας



Η εγγονή του Big John, Μαριάννα Γουλανδρή, γνωστή πια ως σχεδιάστρια που λανσάρει τα δικά της μαγιό με το brand name Marianna G



Ο γιος του Τίντι, ένας από τους γνησιότερους Ελληνες jet setters, ο οποίος εγκατέλειψε την εργένικη ζωή για χάρη της εξωτικής ομορφιάς Ινδής αγαπημένης του



Του άρεσε να παραθέτει δείπνα σε φίλους, ειδικά όταν βρισκόταν στο σαλέ του στην Ελβετία. Σε ένα απ’ αυτά φωτογραφήθηκε με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης