Σάνα Μαρίν: Με έντονο κόκκινο κραγιόν καλεί τους Φινλανδούς να ψηφίσουν κόντρα στην ακροδεξιά

Σάνα Μαρίν: Με έντονο κόκκινο κραγιόν καλεί τους Φινλανδούς να ψηφίσουν κόντρα στην ακροδεξιά

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις για το κόμμα της - Τα γεγονότα που την έχουν βάλει στο μικροσκόπιο των αντιπάλων της

sanna-marin-mak
Μια σκληρά εργαζόμενη μητέρα που αφήνει τα μαλλιά της κάτω, απολαμβάνει μερικά ποτά και διασκεδάζει με τους φίλους της είναι πέρα για πέρα φυσιολογικό. Αλλά για τη Σάνα Μαρίν - την πρωθυπουργό της Φινλανδίας - ένα βίντεο που διέρρευσε και την δείχνει να διασκεδάζει ανέμελα θα παραμείνει ένα διαρκές «αγκάθι» στην πολιτική της πορεία (αν συνεχιστεί) καθώς σήμερα η ίδια και το κόμμα της αντιμετωπίζουν μια εξαιρετικά δύσκολη εκλογική αναμέτρηση.

Με κόκκινο κραγιόν κοιτά τον θεατή στα μάτια

Με ένα προσωπικό μήνυμα σε βίντεο η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν, στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας, κάλεσε τους ψηφοφόρους να λάβουν μέρος στις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή.

Η Μαρίν, σε γκρο πλάνο, με κόκκινο κραγιόν, κοιτά τον θεατή στα μάτια, μεταφέροντας το μήνυμά της για την εκλογή. Η επιλογή είναι ανάμεσα σε μια χώρα που θα είναι κλειστή και δεν θα αναλαμβάνει δράση για το κλίμα και σε μια χώρα ανοιχτή, μέλος της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Αναφέρει η Μαρίν: «Την Κυριακή ψηφίζουμε ανάμεσα σε δύο επιλογές. Είτε θα επιλέξουμε την Φινλανδία που κλείνει την πόρτα, συρρικνώνεται και ακυρώνει τη δράση για το κλίμα. Ή την Φινλανδία που είναι ανοιχτή, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι τμήμα της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας.Κάθε ψήφος μετρά, μην ξεχάσετε να ψηφίσετε. Το SDP είναι στο πλευρό μας».

Κλείσιμο

Σήμερα οι Φινλανδοί προσέρχονται στις κάλπες, σε μια εξαιρετικά στενή μάχη μεταξύ τριών κομμάτων. Οι Σοσιαλδημοκράτες της Μάριν βρίσκονται ελαφρώς πίσω στις δημοσκοπήσεις και θα αγωνιστούν να εξασφαλίσουν μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία της κυβέρνησης.

Οι εκλογές διεξάγονται μόλις λίγες ημέρες αφότου η Φινλανδία ξεπέρασε το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο στη 10μηνη εκστρατεία της για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε την Πέμπτη την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Η Μάριν -η οποία έγινε η νεότερη ηγέτιδα του πλανήτη μετά την εκλογή της το 2019 σε ηλικία 34 ετών- κατάφερε να βρεθεί στο επίκεντρο.

Έχει υποστηρίξει δυναμικά την Ουκρανία, επισκεπτόμενη μάλιστα το Κίεβο και τον πρόεδρο Ζελένσκι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ενώ έχει καλέσει ακόμη και την Κίνα για τη δίωξη του μουσουλμανικού πληθυσμού Ουιγούρων.

sana_marin_zelenski_xr


Η Μαρίν έλαβε ιδιαίτερα εύσημα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή έξοδο της Ρωσίας για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Η διέξοδος από αυτή τη σύγκρουση είναι να φύγει η Ρωσία από την Ουκρανία».

Αλλά ενώ παραμένει σχετικά δημοφιλής στην πατρίδα της, πολλοί είναι οι Φινλανδοί που δηλώνουν απογοητευμένοι από την αύξηση του κόστους ζωής στη χώρα τους - κάτι που η Μάριν έχει πει ότι είναι συνέπεια της ρωσικής εισβολής.

Η Μαρίν ηγείται ενός κεντροαριστερού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών, του Κέντρου, των Πρασίνων, της Αριστερής Συμμαχίας και του Σουηδικού Λαϊκού Κόμματος της Φινλανδίας. Το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού και το δεξιό λαϊκιστικό Κόμμα των Φινλανδών προηγούνται σήμερα στις δημοσκοπήσεις.



Αν και ορισμένοι θεωρούν τη Μαρίν ισχυρή ηγέτιδα που διαχειρίστηκε με επιδεξιότητα την πανδημία και τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, άλλοι λένε ότι τα «κομματικά σκάνδαλα» και η «νεανική της συμπεριφορά» την καθιστούν ακατάλληλη για το πρωθυπουργικό αξίωμα.

«Η Σάνα Μαρίν είναι ένας πολωτικός χαρακτήρας. Έχει θαυμαστές σαν ροκ σταρ, αλλά από την άλλη πλευρά έχει πολλούς ανθρώπους που δεν την αντέχουν», δήλωσε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Helsingin Sanomat Marko Junkkari.



Η Hanna Wass, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, ασχολήθηκε επίσης με τις δύο διαφορετικές εικόνες της Marin, λέγοντας στους FT: «Σε διεθνές επίπεδο, είναι μια σούπερ σταρ. Στη Φινλανδία, είναι περισσότερο μια πολωτική φιγούρα».

Πώς η φινλανδική πολιτική θα μπορούσε να μετατοπιστεί προς την ακροδεξιά
Η πολιτική της Φινλανδίας θα μπορούσε να μετατοπιστεί δραματικά προς την ακροδεξιά, καθώς ένα αντιμεταναστευτικό κόμμα στοχεύει να πάρει τη θέση του κόμματος της Σάνα Μαρίν.

Η «ροκ σταρ» πρωθυπουργός είναι ο πιο δημοφιλής ηγέτης της Φινλανδίας αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία τοποθετούν το κόμμα της στην τρίτη θέση πίσω από το αντιμεταναστευτικό και εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών και το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, το οποίο διατηρεί ένα ισχνό προβάδισμα.

«Είναι μια πολύ συναρπαστική κατάσταση και είναι δύσκολο να πούμε αυτή τη στιγμή ποιο κόμμα θα τερματίσει πρώτο την ημέρα των εκλογών», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Taloustutkimus.

Αν οι ακροδεξιοί κερδίσουν αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά αν και το κόμμα έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε κυβέρνηση συνασπισμού. Προς το παρόν τα γκάλοπ δείχνουν ότι το κόμμα θα ξεπεράσει το ποσοστό ρεκόρ του 19% του 2011.



Ο τρόπος ζωής και το βίντεο που «έκαψε» τη Σάνα Μαρίν
Η Σάνα Μαρίν έχει ξεπεράσει πολλά εμπόδια από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της Φινλανδίας. Αλλά ενώ οι φινλανδικές δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση συνασπισμού της Μαρίν παραμένουν σταθερά θετικές, κάποιοι «ενοχλούνται» σχετικά με τον τρόπο ζωής που ακολουθεί.



Μετά την εμφάνιση ενός βίντεο που έδειχνε τη Μαρίν - η οποία έχει μια κόρη, την Έμα Αμαλία Μαρίν, με τον σύζυγό της Markus Räikkönen - να χορεύει με κάποιους διάσημους φίλους της, ενώ στο βάθος ακουγόταν μουσική, η πρωθυπουργός δέχτηκε επικρίσεις για τα καμώματά της.



Είναι ενδεικτικό ότι η αντιπολίτευση μίλησε ακόμα και για χρήση ναρκωτικών πράγμα τα οποίο δεν άφησε αναπάντητο η Σάνα Μαρίν. Ακόμη πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να ζει ως «φυσιολογικό άτομο», ενώ αποκάλυψε ότι κατά την πρωινή συνεδρίαση του κόμματός της απέσπασε μόνο θετικά σχόλια.

Το βίντεο που την «έκαψε»
How a Video of Finland PM Sanna Marin Partying Sparked a Controversy

Η ίδια υπεραμύνθηκε της επιθυμίας της για «χαρά» και «ζωή». «Είμαι ένα ανθρώπινο ον. Προσβλέπω επίσης μερικές φορές στη χαρά, στο φως και στην ευχαρίστηση εν μέσω αυτών των σκοτεινών νεφών», είπε, με τρεμάμενη φωνή και με δάκρυα στα μάτια, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης που διοργάνωσε το κόμμα της, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), στην πόλη Λάχτι της νότιας Φινλανδίας.

«Αλλά δεν έλειψα ούτε μια μέρα από τη δουλειά» πρόσθεσε. «Νομίζω ότι ο φινλανδικός λαός έχει κουραστεί αρκετά από το γεγονός ότι αυτό το θέμα συζητείται μέρα με τη μέρα δημοσίως. Φυσικά, είμαι επίσης πολύ κουρασμένη να το εξετάζω με τόση λεπτομέρεια. Είμαι άνθρωπος και μερικές φορές μου λείπει η χαρά, το φως και η διασκέδαση» είπε σε άλλο σημείο.

Sanna Marin, entre lágrimas: "Soy humana y yo también echo de menos la alegría y la diversión"
Προκειμένου να «διαλύσει κάθε υποψία», η Σάνα Μαρίν υποβλήθηκε σε τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών το οποίο βγήκε «αρνητικό».

«Θέλω να πιστέψω πως οι άνθρωποι θα δουν τι κάνουμε στη δουλειά παρά τι κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας».

«Δεν πίστευα ότι θα ασχοληθώ με την πολιτική
Η Μαρίν έχει παραδεχτεί στο παρελθόν ότι δεν περίμενε ποτέ να ασχοληθεί με την πολιτική, λέγοντας στην ιστοσελίδα Menaiset: «Όταν ήμουν στο λύκειο, ένιωθα ότι οι άνθρωποι που κάνουν πολιτική είναι αρκετά διαφορετικοί και προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο από εμένα. Εκείνη την εποχή, δεν πίστευα ότι ήταν δυνατόν να ασχοληθώ η ίδια».



Η Μαρίν, η οποία πέρασε τα εφηβικά της χρόνια δουλεύοντας σε φούρνο, πρόσθεσε ότι η μητέρα της ήταν πάντα πολύ υποστηρικτική και την έκανε να πιστέψει ότι μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε.

Πολύ ενεργή στα social media
Η Μαρίν είναι γνωστό ότι μοιράζεται πολλά αποσπάσματα από την προσωπική της ζωής στον λογαριασμό της στο Instagram - συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών με τον Markus αλλά και εκδηλώσεων όπου δείχνει την πιο glamorous πλευρά της.



Πολλές είναι οι φορές που έχουν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως οι στιλιστικές της επιλογές. Η Μαρίν ήταν επίσης επικεφαλής της παρέλασης Pride στο Ελσίνκι - ένας σκοπός σημαντικός για εκείνη, αφού μεγάλωσε από δύο μητέρες. Μάλιστα για την περίσταση είχε φορέσει ένα λευκό φόρεμα με ροζ κεντήματα σε στυλ αζτέκων καθώς ανέμιζε σημαίες του ουράνιου τόξου και περπατούσε στους δρόμους της πρωτεύουσας.


Ειδήσεις σήμερα:

Πρίγκιπας Χάρι: Η αποκάλυψη χρήσης ουσιών στο παρελθόν μπορεί να του «στοιχίσει» τη βίζα για τις ΗΠΑ;

ΝΔ για Μιθριδάτη: Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πάντα χώρος για ομοφοβικές και χυδαία σεξιστικές συμπεριφορές

Δέκα ταινίες που περιμένουμε να δούμε μέχρι το τέλος του 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης