Εκκωφαντική σιωπή από την UEFA μετά τις προκλήσεις Τούρκων και Βουλγάρων

Εκκωφαντική σιωπή από την UEFA μετά τις προκλήσεις Τούρκων και Βουλγάρων

Παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι παίχτες χαιρέτησαν ξανά στρατιωτικά μέσα στο γήπεδο και οι Βούλγαροι οπαδοί έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς και έβγαζαν ρατσιστικές κραυγές, η UEFA ακόμα δεν έχει αντιδράσει επίσημα και περιμένει τις... εκθέσεις των διαιτητών

bulgaria-neonazi-no-respect-turkey-salute-arthro
Οι Τούρκοι αν και είχαν προειδοποιηθεί από την UEFA, χαιρετούσαν στρατιωτικά χθες βράδυ στο «Σταντ ντε Φρανς» τραγουδώντας συνθήματα κατά του PKK και υπέρ της πολεμικής επιχείρισης στη Συρία, οι Βούλγαροι, αν και τιμωρημένοι με κλείσιμο μέρους της κερκίδας του «Βασιλ Λέφσκι», έβγαζαν άναρθρες ρατσιστικές κραυγές και χαιρετούσαν ναζιστικά στο ματς της Σόφιας κόντρα στην Αγγλία.
Παρ΄όλα αυτά και τα δύο ματς  τέλειωσαν κανονικά, η UEFA σίγησε χωρίς να έχει τοποθετηθεί επίσημα για κανένα από τα ζητήματα και η ευρωπαίκή φίλαθλη, και μη, κοινότητα «βράζει» και βρύθει ενάντια της ευρωπαίκής ομοσπονδίας η οποία όσον αφορά τα μέτρα έναντια στο ρατσισμό και στις πολιτικές ακρότητες στα γήπεδα φαίνεται να μένει πάλι στα λόγια...

Το γεγονός ας πούμε πως οι Άγγλοι απάντησαν μέσα στο γήπεδο ταπεινώνοντας τους αντιπάλους τους με το τελικό 6-0, έχει τη λιγότερη σημασία. Αυτό που μετράει είναι πως αφενός έχουμε φτάσει στον 21ο αιώνα και δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που μιμούνται ήχους μαϊμούδων σε κάποια κερκίδα όταν ένας μαύρος παίκτης έχει τη μπάλα στα πόδια του.

Κλείσιμο
Αφετέρου πως η «σκληρή» και «αμείλικτη» σε άλλα θέματα UEFA κάνει σα να μη βλέπει τα όσα γίνονται...

Πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι στην ανασκόπηση των χθεσινών αγώνων για τα προκριματικά του Euro 2020,στο επίσημο site της ομοσπονδίας, δεν αναφέρεται λέξη, δεν αναφέρεται λέξη από όσα έγιναν στις κερκίδες του σταδίου «Βασίλ Λέφσκι» στη Σόφια χθες βράδυ, παρά μόνο αναφορά στο αγωνιστικό σκέλος.

Ακόμα πιο εξοργιστικό, όπως αναφέρουν και οι Άγγλοι, είναι το γεγονός πως στη live ενημέρωση του αγώνα το site της UEFA έγραψε απλά «Υπάρχει μία μικρή διακοπή στο ματς», χωρίς να αναφέρει το λόγο που ο Κροάτης διαιτητής, Ιβάν Μπέμπεκ προχώρησε σε αυτές τις διακοπές.

Σήμερα μάλιστα ενώ όλα τα ΜΜΕ ανά την Ευρώπη σχολιάζουν όσα έγιναν χθες, η UEFA ανακοίνωσε πως δεν θα τοποθετηθεί επί των γεγονότων πριν από την Τρίτη (22/10) καθώς θα εξετάσει όλα τα στοιχεία πρώτα.

Ο πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας Γκρεγκ Κλαρκ πάντως σήμερα έκανε επίσημη δήλωση στην οποία κάλεσε την UEFA να πάρει πολύ σοβαρά το γεγονός.

Υπογράμμισε επίσης πως αν ενδιαφέρει όντως την ομοσπονδία και θέλει να επενδύσει στην καμπάνια «Equal Game» κατά του ρατσιμού, που προωθεί, θα πρέπει να σταματήσει να σταματήσει να βάζει πενιχρά πρόστιμα και ποινές κεκελεισμένων των θυρών και να προχωρήσει σε οριστικούς αποκλεισμούς κάθε υπαίτιας ομάδας.

Ταυτόχρονα από σήμερα το πρωί τα social media έχουν γεμίσει αγανακτισμένες αλλά και ειρωνικές αναρτήσεις προς την στάση της UEFA απέναντι στο ρατσισμό αλλά και με άλλες που απαιτούν την αυστηροποίηση των ποινών προς τέτοια φαινόμενα.


Αν γυρίσουμε λίγο πίσω το χρόνο εξάλλου, ήταν Απρίλιος του 2013 όταν ο τότε γενικός γραμματέας της UEFA, και νυν πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο μιλούσε στο συνέδριο SoccerEx, που διεξαγόταν στο Μάντσεστερ, για «μηδενική ανοχή» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στο ρατσισμό κάνοντας λόγο για ποινές που ΔΙΝΟΥΝ τη δυνατότητα στον εκάστοτε διαιτητή να διακόψει έναν αγώνα λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς παικτών ή θεατών.

Δεν τον υποχρεώνουν όμως... Απλά του δίνουν τη δυνατότητα όπως φάνηκε και χθες...

Για να είμαστε ακριβείς η UEFA θέσπισε ένα συγκεκριμένο προωτόκολλο το οποίο επικαιροποίησε το Νοέμβριο του 2018, με αφορμή τα ναζιστικά σύμβολα που ύψωσε μερίδα οπαδών στο ΟΑΚΑ κατά το ματς της Εθνική μας ομάδας με την Εσθονία για το UEFA Nations League, ανέφερε ρητά τα εξής όσον αφορά τα θέματα ρατσισμού:

- Οι διαιτητές θα πρέπει να σταματούν, να διακόπτουν ή ακόμη και να εγκαταλείψουν έναν αγώνα, εάν συμβούν ρατσιστικά επεισόδια. Υπάρχουν οι οδηγίες τριών βημάτων: Να διακοπεί πρώτα ένας αγώνας και να δοθεί μια δημόσια προειδοποίηση. Δεύτερον, ο αγώνας να διακοπεί για μια χρονική περίοδο. Τρίτον, και μετά από συντονισμό με τους αξιωματικούς ασφαλείας, ο αγώνας θα σταματήσει εάν δεν έχει παύσει η ρατσιστική συμπεριφορά. Σε μια τέτοια περίπτωση, η υπεύθυνη ομάδα χάνει το παιχνίδι.

-Οποιοσδήποτε παίκτης ή επίσημος υπάλληλος της ομάδας που έχει κριθεί ένοχος για ρατσιστική συμπεριφορά πρέπει να τιμωρηθεί για τουλάχιστον δέκα αγώνες ή αντίστοιχη χρονική περίοδο για τους εκπροσώπους των συλλόγων.

- Εάν οι φίλαθλοι μιας ομάδας ή μιας εθνικής ομάδας συμμετέχουν σε ρατσιστική συμπεριφορά, πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις (για πρώτο αδίκημα) με μερικό κλείσιμο σταδίου σχετικά με το τμήμα όπου συνέβη το ρατσιστικό επεισόδιο. Για ένα δεύτερο αδίκημα, πρέπει να επιβληθεί πλήρες κλείσιμο σταδίου, καθώς και οικονομική ποινή ύψους 50.000. Επιπλέον, οι φίλαθλοι που κρίνονται ένοχοι ρατσιστικής συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείονται από το να παρευρίσκονται στα γήπεδα, στο μέλλον, από τις κρατικές αρχές.

- Οι σύλλογοι και οι εθνικές ομάδες καλούνται να εφαρμόσουν προγράμματα ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Επιπλέον, πρέπει να συνοδεύονται από πειθαρχικές κυρώσεις για οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά προγράμματα ευαισθητοποίησης, τα οποία οι οργανώσεις κατά του ρατσισμού θα μπορούσαν να βοηθήσουν με άνεση. Η εκπαίδευση θα γίνει για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.

- Οι παίκτες και οι προπονητές πρέπει επίσης να είναι πρωτοπόροι στην καταπολέμηση του ρατσισμού. Μιλήστε ενάντια σε αυτό, είναι μέρος του καθήκοντός σας στο ποδόσφαιρο.

Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά έχουν γίνει πράξη πλην των προστίμων που εισπράττει με τη... σέσουλα η UEFA, η οποία φαίνεται απλά να πετάει το μπαλάκι στις εθνικές ομοσπονδίες τις οποίες (παρα)καλεί να λύσουν τα ζητήματα αντί να επιβληθεί με τον πλέον παραδειγματικό τρόπο και να εξαλείψει το φαινόμενο τουλάχιστον από τα γήπεδα.

Οι μπλούζες με τη στάμπα «Νο Respect» που φορούσαν χθες οι Βούλγαροι οπαδοί ως απάντηση στο σλόγκαν «Respect» της UEFA δείχνει ακριβώς την κατάσταση.

Ο πρόεδρος της βουλγαρικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Μπόρισλαβ Μιχάιλοφ επιτέθηκε πριν μέρες στον άσο της Τσέλσι και της Εθνική Αγγλίας, Τάμι Άμπραχαμ, ο οποίος δήλωσε ότι οι συμπαίκτες του και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν άλλη ρατσιστική επίθεση μετά τα όσα είχαν ζήσει προ μηνών στο Μαυροβούνιο, και σε τέτοιο ενδεχόμενο θα αποχωρήσουν από το γήπεδο έχοντας και τη στήριξη του ομοσπονδιακού τεχνικού Γκάρεθ Σάουθγκεητ.

Ο τεχνικός των γηπεδούχων τότε, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς δήλωσε όπως και χθες ο ομόλογός του της Βουλγαρίας, Κράσιμιρ Μπαλάκοφ ότι δεν αντιλήφθηκαν κάποιο περιστατικό ρατσιστικής βίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βούλγαρος τερματοφύλακας Πλάμεν Ίλιεφ  που δήλωσε:

«Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι η συμπεριφορά των οπαδών ήταν αρκετά καλή. Δεν υπήρξε κάτι προσβλητικό όσο μπορούσα ν' ακούσω και νομίζω ότι οι Άγγλοι απλά υπερέβαλαν... Ο κόσμος ήταν σε αρκετά καλά επίπεδα συμπεριφοράς, δεν άκουσα κάτι άσχημο προς τους αντιπάλους μας...»

Ανεξάρτητα αν ο αρχηγός της Βουλγαρίας Ιβελίν Ποπόβ τα είπε σε έντονο ύφος με τους οπαδούς λόγω της συμπεριφοράς τους, όπως έκανε και στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου σε πιο έντονο ύφος, όταν και επαναληφθηκαν τα ίδια. 

popov-boulgaria


Ο Βούλγαρος πρόεδρος βρήκε προσβλητικό το σχόλιο και χωρίς υπόβαθρο τους φόβους των Άγγλων παρ'ότι η Βουλγαρία ήταν ήδη τιμωρημένη , με κλέισιμο 5.000 θέσεων του γηπέδου, λόγω ρατσιστικών συνθημάτων στα ματς με το Κόσοβο και την Τσεχία....

Οι Τούρκοι από την άλλη έχοντας απόλυτη σύμπνοια μεταξύ κόσμου, ομάδας και ΜΜΕ, όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν με τις αρχικές επιταγές της UEFA αλλά σήμερα το πήγαν ένα βήμα παραπέρα επιχειρώντας να εξισώσουν τον στρατιωτικό χαιρετισμό μίας πολεμικής επιχείρισης με το χαιρετισμό του Αντουάν Γκριζμάν στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. 

Μπροστά σε όλα αυτά αναμένεται η στάση της UEFA, η οποία προς το παρόν σιωπά επιδείκτικα χάνοντας μέρα με τη μέρα το κύρος της και αφήνοντας το ποδόσφαιρο βορά σε πολεμοχαρείς και μισαλλόδοξους...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης