Το protothema.gr στο «Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας»

Το protothema.gr στο «Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας»

Οι Ολυμπιονίκες του Ρίο, Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, η Μαρία Μπόζη  και η Ραφαηλίνα  Κλωναρίδου  που έχουν κερδίσει την πρόκριση για την Ελλάδα για το Τόκυο στην κατηγορία 470 και  ο προπονητή τους και παλιός παγκόσμιος πρωταθλητής, Μιχάλης Μηλαίος  προπονούνται αυτές τις ημέρες στο Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας, με τους κορυφαίους  και πιο φορμαρισμένους ιστιοπλόους στα 470 για το 2018, τους Σουηδούς  Anton Dahlberg και Fredrik Bergström με τον προπονητή τους Viktor Bergström

istio5
Ένα όραμα δεκαετιών για την ελληνική ιστιοπλοΐα παίρνει σάρκα και οστά στο Δέλτα Φαλήρου. Το Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας άνοιξε τις πύλες του και φιλοξενεί τους κορυφαίους ιστιοπλόους του κόσμου οι οποίο επιλέγουν την Ελλάδα για την προετοιμασία τους.

Μπορεί η φράση «η θάλασσα είναι στο DNA των Ελλήνων» να φαντάζει πλέον κοινότυπη πλην όμως αποτυπώνει την πραγματικότητα. Η ελληνική ναυτοσύνη που κυριαρχεί στις επτά θάλασσες του κόσμου ξεχωρίζει και σε επίπεδο αθλητισμού αφού οι Έλληνες και Ελληνίδες ιστιοπλόοι διακρίνονται σε Ολυμπιακούς Αγώνες σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και μάλιστα από τις μικρές κιόλας ηλικίες.

istio2
istio1


Η Ελληνική Ιστιοπλοΐα έχει φέρει τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια ενώ ήδη έχει πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2020 σε τρεις κατηγορίες και διεκδικεί με αξιώσεις και άλλα «εισιτήρια». Από τα άλλα αθλήματα την πρόκριση για το 2020 έχουν πάρει το χρυσό κορίτσι της σκοποβολής, Άννα Κορακάκη και ο βασιλιάς των κρίκων Λεύτέρης Πετρούνιας.
Κλείσιμο
 
Καθ’ υπερβολή μπορεί κάποιος να πει, αν μιλούσαμε για ποδόσφαιρο, ότι ο Μέσι με τον Ρονάλντο επέλεξαν την Ελλάδα για την προετοιμασία τους.

Στο Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας έχουν πραγματοποιηθεί camp στις κατηγορίες 470, Laser και FINN ενώ από την ερχόμενη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 19 του μηνός θα διεξαχθεί ο αγώνας «2018 Winter Series» με τη συμμετοχή των κορυφαίων ιστιοπλόων στην κατηγορία FINN.

«Το Διεθνές Κέντρο ιστιοπλοΐας είναι ένα όνειρο δεκαετιών που προσπαθήσαμε πολλές φορές να κάνουμε, αλλά οι συγκυρίες τώρα το επιτρέπουν. Είναι πολύτιμη και η βοήθεια του υφυπουργού Αθλητισμού κου Βασιλειάδη, γιατί όπως καταλαβαίνετε μόνη της η ομοσπονδία δεν μπορεί να τα πετύχει» ήταν τα λόγια του προέδρους της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Αντώνη Δημητρακόπουλου, τον οποίο συναντήσαμε το πρωί της περασμένης Τετάρτης στις εγκαταστάσεις του Δ.Κ.Ι.:

«Η συμμετοχή ιστιοπλόων παγκόσμιας κλάσης στα κάμπ που διοργανώνονται στο Κέντρο Ιστιοπλοΐας δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες αθλητές και προπονητές να ανταλλάξουν τεχνογνωσία μα καλλιεργήσουν την ευγενή άμιλλα και να ανέβουν σε υψηλότερο επίπεδο εξελίσσοντας το άθλημα και βελτιώνοντας τις γνώσεις τους. Είναι τεράστια τα οφέλη και τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ιστιοπλόους».

Εκείνη την ημέρα στο Δ.Κ.Ι. συναντήσαμε τους Ολυμπιονίκες του Ρίο στην κατηγορία 470, Τάκη Μάντη και Παύλο Καγιαλή, την Μαρία Μπόζη και την Ραφαηλίνα Κλωναρίδου που έχουν κερδίσει την πρόκριση για την Ελλάδα για το Τόκυο στην κατηγορία 470 και τον προπονητή τους και παλιό παγκόσμιο πρωταθλητή, Μιχάλη Μηλαίο οι οποίοι προπονούνται με τους κορυφαίους και πιο φορμαρισμένους ιστιοπλόους στα 470 για το 2018, τους Σουηδούς Anton Dahlberg και Fredrik Bergström με τον προπονητή τους Viktor Bergström.

Τις ημέρες αυτές στο Δ.Κ.Ι. προετοιμάζονται από κοινού οι κορυφαίοι ιστιοπλόοι στην κατηγορία FINN μεταξύ αυτών και ο πρωταθλητής Ευρώπης, Γιάννης Μιτάκης οι οποίοι θα αγωνιστούν και στον αγώνα «2018 Winter Series».

Ανάμεσά τους είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2018 Ούγγρος Ζ. Μπέρετς, ο αργυρός παγκόσμιος πρωταθλητής του 2018 και χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου Σουηδός Μ. Σάλμινεν, ο αργυρός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, Γάλλος Τζ. Λομπέρ και ο χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής του 2016 και 2018 Ολλανδός Π. Ζ. Πόστμα.

Επίσης θα τρέξουν κι άλλοι πασίγνωστοι ιστιοπλόοι, όπως ο Τσέχος Ο. Τέπλι, ο Κροάτης Μ. Μπουγκάριν, ο Νορβηγός Α. Πέτερσεν, ο Τούρκος Α. Καϊνάρ, ο Δανός Γ. Χ. Κρίστενσεν, οι Γερμανοί Μ. Κοχλόπφ, Φ. Κοσουέσκε, ο Κύπριος Π. Ιορδάνου και ο Φινλανδός Ο. Μουχόνεν.
sailing01

Συνολικά θα συμμετάσχουν 15 αθλητές εκ των οποίων οι οκτώ έχουν εξασφαλίσει ήδη τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Στην τελετή λήξης, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου το βράδυ στα γραφεία της ΕΙΟ στις Τζιτζιφιές, θα παρευρεθούν ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, πρεσβευτές από τις χώρες των ιστιοπλόων, Ουγγαρία, Κροατία, Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Γαλλία και Φιλανδία εκπρόσωποι φορέων και Ναυτικών Ομίλων και Έλληνες διεθνείς αθλητές όλων κλάσεων.

«Το μεγαλύτερο κέρδος από το Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας είναι ότι όλοι αυτοί οι μεγάλοι αθλητές, όταν επιστρέφουν στις πατρίδες τους θα λένε για τις συνθήκες που είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν στη χώρα μας κι αυτό είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για τον ελληνικό αθλητισμό. Είναι πολύ σημαντικό που Έλληνες αθλητές έχουν την ευκαιρία να προπονούνται μαζί με τις ξένες αποστολές» επεσήμανε στο www.protothema.gr ο γενικός γραμματέας της ΕΙΟ Λάκης Παπαθανασίου.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης ο ρόλος του οποίου ήταν καταλυτικής σημασίας στην δημιουργία των συνθηκών ώστε να λειτουργήσει το Δ.Κ.Ι. και έδωσε το παρών και στην τελευταία Γ.Σ. της Ομοσπονδίας έχει δηλώσει κατά καιρούς:

«Είναι πολύ σημαντικό για μας, που τέτοιου βεληνεκούς αθλητές έρχονται στη χώρα μας με τις εθνικές ομάδες τους για προετοιμασία στο Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας που πλέον έχουμε στην Ελλάδα. Με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας, της Περιφέρειας αλλά και των τοπικών αρχών επιδιώκουμε πλέον και το πετυχαίνουμε να έχουμε σε μόνιμη βάση κορυφαίους αθλητές στη χώρα μας για προετοιμασία. Η έλευση αθλητών από το εξωτερικό για προετοιμασία στη χώρα μας, βοηθάει την οικονομία μας, αλλά και τον αθλητισμό μας. Λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης οι αθλητές μας δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό και η προετοιμασία τους με κορυφαίους αθλητές άλλων χωρών τους βοηθάει να ανεβάσουν το αγωνιστικό τους επίπεδο.

Επομένως αυτό που πετύχαμε με την ελληνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία είναι πολύ σημαντικό. Και αυτό θέλουμε να κάνουμε με όλες τις ομοσπονδίες μας στο μέτρο του δυνατού. Θέλουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας Διεθνές Κέντρο Αθλητισμού. Είναι μεγάλο στοίχημα, που θέλει μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε ξεκινήσει με το Υπουργείο Τουρισμού, έχουμε αρωγούς τις ομοσπονδίες μας και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

istio4
istio3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης