Το φύλλο αγώνα «καίει» τον ΠΑΟ: Έρχεται βαριά καμπάνα

Το φύλλο αγώνα «καίει» τον ΠΑΟ: Έρχεται βαριά καμπάνα

Ο κανονισμός προβλέπει βαρύ χρηματικό πρόστιμο, μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών, μηδενισμό για το συγκεκριμένο παιχνίδι και αφαίρεση βαθμών - Για πέντε φωτοβολίδες μέσα στον αγωνιστικό χώρο έγραψε ο διαιτητής Παππάς

Το φύλλο αγώνα «καίει» τον ΠΑΟ: Έρχεται βαριά καμπάνα
Το φύλλο αγώνα που συνέταξε ο διαιτητής Αντώνης Παππάς για τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το βράδυ του Σαββάτου και οδήγησαν στην αναβολή του ντέρμπι έχει τη βαρύνουσα σημασία για τη βαρύτητα της ποινής που θα επιβληθεί στον Παναθηναϊκό.
Ποινή που μπορεί να φθάσει έως τον μηδενισμό για το συγκεκριμένο παιχνίδι και την αφαίρεση βαθμών. Οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν να έχουν σήμερα κιόλας, Κυριακή, στα χέρια τους το Φύλλο Αγώνος, την έκθεση της Αστυνομίας που ήταν τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου και έχει καλύτερη εικόνα αλλά και την έκθεση των παρατηρητών.



Επιπλέον, δικαίωμα επιβολής ποινών σε ομάδες που είναι υπεύθυνες για επεισόδια που συνέβησαν σε αθλητικούς χώρους κατέχει πλέον και ο εκάστοτε υφυπουργός Αθλητισμού. Στο νόμο που ψηφίστηκε επί των ημερών του νυν υφυπουργού Σταύρου Κοντονή, προβλέπεται τιμωρία είτε με υπέρογκα χρηματικά πρόστιμα είτε με σφράγισμα γηπέδων προκειμένου "να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων και συμπεριφορών". O αγώνας, εφόσον ο Παναθηναϊκός κριθεί υπαίτιος για τη μη διεξαγωγή του ματς, θα κριθεί στα χαρτιά. Στην περίπτωση αυτή  θα υπάρξει αφαίρεση 3 βαθμών, ποινή διεξαγωγής 2-4 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και βαρύ πρόστιμο που κυμαίνεται από 70 έως 150 χιλ. ευρώ. Επιπλέον ο νέος αθλητικός νόμος δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιβάλει ακόμη πιο βαριές ποινές. 

Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός έχει τη δυνατότητα να επιβάλει σε αθλητικές ανώνυμες εταιρείες ή και φυσικά πρόσωπα πρόστιμο από 10.000 έως  ένα εκατομμύριο  ευρώ «… σε σοβαρές περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων, παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας, εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων». 

Ο κ. Κοντονής  έχει τη δυνατότητα βάση νόμου να αποφασίσει να κλείσει τη θύρα των οργανωμένων οπαδών των γηπεδούχων εφόσον κριθούν υπαίτιοι για τα επεισόδια. Ειδικότερα, ο  νόμος προβλέπει πως «… μπορεί για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων και συμπεριφορών, μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να απαγορεύει τη διάθεση εισιτηρίων και την εν γένει χρήση συγκεκριμένων ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων».

Το Φύλλο Αγώνος

Στο μεταξύ ο διαιτητής του ντέρμπι, ο οποίος αποχώρησε μετά από σχεδόν τρεις ώρες από την ανακοίνωση της απόφασής του για αναβολή του αγώνα, δήλωσε σιβυλλικά: «Έγραψα ό,τι είδατε όλοι».



Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γράψει για πέντε  φωτοβολίδες που έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο και για οπαδούς που συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ πάνω από τη φυσούνα, μία πληροφορία που μετέφερε ο 4ος διαιτητής. Επίσης, ανέφερε ότι  διαπίστωσε μια τεταμένη ατμόσφαιρα, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής δεν εγγυήθηκε  την ασφάλεια του αγώνα.

Η φωτοβολίδα στον Φινμπόγκασον


Οι κανονισμοί
 
Όσο αφορά τους κανονισμούς, ο ΚΑΠ στο άρθρο 10 παρ. 5 που αφορά την ακαταλληλότητα του γηπέδου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως "εάν το γήπεδο καταστεί ακατάλληλο από υπαιτιότητα της γηπεδούχου ή της αντίπαλης ομάδας ή από τους οπαδούς τους με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος η διεξαγωγή του προγραμματισμένου αγώνα, ο διαιτητής αναγράφει λεπτομερώς στο Φ.Α. τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το γήπεδο ακατάλληλο, στη δε υπαίτια ομάδα ή στις υπαίτιες ομάδες επιβάλλονται οι ποινές του άρθρου 21 παρ. 3 του παρόντος".



Επίσης,  στο άρθρο 21 παρ.3 αναφέρεται ότι «αγώνας που δεν τελέστηκε ή που δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας εκ των δύο ομάδων προσμετράται για την έκτιση ποινών μόνον της ανυπαίτιας ομάδας. Η υπαίτια ομάδα τιμωρείται ως εξής: α) με απώλεια του αγώνα και χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ αν ο αγώνας δεν αρχίσει».

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός  θα κληθεί σε απολογία βάσει του   άρθρου 15 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ,  που αναφέρει ότι «η ρίψη πάσης φύσεως αντικειμένου στον αγωνιστικό χώρο ή από μία κερκίδα σε άλλη, ιδιαίτερα δε πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, καπνογόνων και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη του αγώνα απαγορεύεται αυστηρά. Εάν, παρά την απαγόρευση, συμβεί, επιφέρει τις ακόλουθες ποινές:

Α. Πριν την έναρξη ή μετά τη λήξη του αγώνα
Εάν η ρίψη των αντικειμένων πραγματοποιείται πριν την έναρξη ή μετά την λήξη του αγώνα, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με χρηματική ποινή ύψους από οχτώ χιλιάδες ευρώ (8.000) έως είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές για μια (1) αγωνιστική».

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός του τραυματισμού Φινμπόγκασον, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε  δύσκολη θέση.


 
Τα επεισόδια μετά την αναβολή

Οι  γηπεδούχοι επιβαρύνονται και λόγω των επεισοδίων  που  έγιναν  μετά την απόφαση αναβολής του αγώνα και κινδυνεύουν με αφαίρεση τριών βαθμών  εφόσον  θεωρηθούν εκτεταμένα εντός αγωνιστικού χώρου.
 
Το άρθρο 15 παρ. 6δ  αναφέρει «χρηματική ποινή εβδομήντα χιλιάδων ευρώ (70.000) έως εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000) και ποινή διεξαγωγής δύο (2) έως τρεις (3) αγώνες χωρίς θεατές και αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα, εάν τα επεισόδια έγιναν μέσα στον αγωνιστικό χώρο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης