Δείτε βίντεο: Υποδοχή ηρώων από τους Αλβανούς στην Εθνική τους

Δείτε βίντεο: Υποδοχή ηρώων από τους Αλβανούς στην Εθνική τους

Οι πολιτικές προεκτάσεις της προβοκάτσιας των Αλβανών εθνικιστών στο γήπεδο της Παρτιζάν - Πώς σχολίασαν τα ΜΜΕ σε Σερβία και Αλβανία την προβοκάτσια με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» - Πώς εμπλέκεται στην υπόθεση η αυριανή επίσκεψη Πούτιν στη Σερβία

Δείτε βίντεο: Υποδοχή ηρώων από τους Αλβανούς στην Εθνική τους
Μία μέρα μετά τα θλιβερά έκτροπα στο γήπεδο της Παρτιζάν και στον αγώνα της Σερβίας με την Αλβανία για τα προκριματικά του Euro 2016, ο σάλος από την προβοκάτσια των Αλβανών εθνικιστών δεν λέει να κοπάσει.



Κλείσιμο
Και πώς να γίνει αυτό, άλλωστε, όταν οι Αλβανοί επιμένουν να δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα, υποδεχόμενοι ως... ήρωες τους Αλβανούς διεθνείς, μετά την επιστροφή τους από το Βελιγράδι.

Οι πολιτικές αντιδράσεις και τα δημοσιεύματα σε Σερβία και Αλβανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, χαρακτήρισε σκόπιμη, προσχεδιασμένη πολιτική προβοκάτσια το επεισόδιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί σε κανέναν ποδοσφαιρικό αγώνα και πως ο ίδιος αναμένει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UEFA, διότι εάν "εμείς ανεμίζαμε τη σημαία της Μεγάλης Σερβίας" στα Τίρανα ή την Πρίστινα, το θέμα θα έμπαινε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.




Η εμπλοκή, δε, του αδερφού του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στο όλο περιστατικό, "δίνει πολιτική διάσταση στο γεγονός, αποτελεί πολιτική προβοκάτσια", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Ο Ντάσιτς επισήμανε ότι η Σερβία δεν φέρει καμία ευθύνη στο περιστατικό αυτό, όπως και στη διακοπή του αγώνα.

"Εμείς προσφέραμε καλή φιλοξενία. Δεν υπήρξε ένα υβριστικό σύνθημα από την πλευρά μας. Ακόμη και έπειτα από αυτές τις καθαρά εξτρεμιστικές ενέργειες, οι οπαδοί μας είχαν τη λογική να δείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.




Οι έρευνες της αστυνομίας και οι πανηγυρισμοί των Αλβανών

Η σερβική αστυνομία δεν έχει εκδώσει επίσημο ανακοινωθέν, σύμφωνα ωστόσο με τα σερβικά ΜΜΕ αντιμετωπίζεται ως οργανωμένη ενέργεια αλβανικών εξτρεμιστικών κύκλων.




Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, το ιπτάμενο αεροπλανάκι που εμφανίστηκε πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εισήλθε στο γήπεδο από τη βόρεια εξέδρα και πιθανολογείται ότι απογειώθηκε από την ταράτσα κάποιας πολυκατοικίας, δίπλα από το στάδιο της Παρτιζάν.




Τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι το τηλεχειριστήριο βρέθηκε στην εξέδρα των επισήμων, στο χώρο όπου κάθονταν Αλβανοί επίσημοι, μεταξύ των οποίων και ο Όλσι Ράμα, αδερφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας. Η αστυνομία δεν μπόρεσε, ωστόσο, να αποδείξει την ενοχή του, γι' αυτό και αφέθηκε ελεύθερος.




Οι απανταχού Αλβανοί πανηγύριζαν, χθες βράδυ, θεωρώντας μεγάλη νίκη το γεγονός ότι κυμάτισε η σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας" στο κέντρο του Βελιγραδίου. Στα Τίρανα, στο Τέτοβο, στην Πρίστινα, στη νότια Μιτρόβιτσα, αλλά και σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό, δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί βγήκαν στους δρόμους, για να πανηγυρίσουν.

Ακόμη και η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας, ωστόσο, έδειξε έλλειψη διάθεσης για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, στη δήλωσή του, μίλησε για αφιλοξενία των Σέρβων, ενώ δεν θεώρησε χρήσιμο να πει ούτε μία φράση καταδίκης για το επεισόδιο με την εμφάνιση της σημαίας της "Μεγάλης Αλβανίας".

Άλλωστε, σε λίγες ημέρες, στις 22 Οκτωβρίου, ο Έντι Ράμα θα είναι ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που θα επισκεφτεί τη Σερβία, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών.

Οργή και απογοήτευση στη Σερβία

Στη Σερβία, το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο που επικρατεί στην Αλβανία, το Κόσοβο ή στις αλβανόφωνες περιοχές της ΠΓΔΜ. Στον απλό κόσμο κυρίαρχο είναι το συναίσθημα της οργής για ό,τι συνέβη, χθες βράδυ, στο γήπεδο της Παρτιζάν.

Το γεγονός ότι κυμάτισε στο Βελιγράδι η σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας" θεωρείται ταπείνωση και προστίθεται, συναισθηματικά, σε όλα αυτά που υπέστησαν οι Σέρβοι τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ακόμη και για το χθεσινό επεισόδιο, μέσα από τα ρεπορτάζ των σερβικών ΜΜΕ, φαίνεται πως ο κόσμος πιστεύει ότι η UEFA θα τιμωρήσει τη Σερβία για την είσοδο των φιλάθλων, αποδίδοντας δευτερεύουσα σημασία στην εμφάνιση της σημαίας της "Μεγάλης Αλβανίας".

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κίνητρα της προβοκάτσιας

Σχετικά με τους στόχους της ενέργειας αυτής, εκφράζονται διάφορες απόψεις, που ξεκινούν από την προσπάθεια εξτρεμιστικών κύκλων να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που γίνονται τελευταία για εξομάλυνση των σχέσεων Αλβανίας - Σερβίας και φτάνουν μέχρι την αυριανή επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η τελευταία άποψη κυριαρχεί στην επικαιρότητα λόγω της αυριανής στρατιωτικής παρέλασης και της άφιξης του Ρώσου προέδρου στο Βελιγράδι. Ο πολιτικός αναλυτής Μπράνκο Ράντουν εκτιμά ότι "πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια, ένα μήνυμα προς τη Σερβία για την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία".

"Πίσω από την ενέργεια αυτή δεν βρίσκεται μόνο η Αλβανία, αλλά και κάποια δυτικά κέντρα εξουσίας, που θέλησαν να προκαλέσουν χάος εν όψει της επίσκεψης Πούτιν, να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα" εκτίμησε ο ίδιος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS).

Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί αναλυτές, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αλεξάνταρ Βούλιν, που εκτιμά πως "το επεισόδιο έχει σχέση με τη στρατιωτική παρέλαση και την παρουσία του Πούτιν".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προβοκάτσια των Αλβανών εμπλέκεται και η Ελλάδα, καθώς η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» περιελάμβανε την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα! Διαβάστε περισσότερα εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης