Δυστύχημα ή προμελετημένος φόνος;

Δυστύχημα ή προμελετημένος φόνος;

Κινηματογραφική η υπόθεση της δολοφονίας της πανέμορφης Ρέεβα Στέενκαμπ από τον φτερωτό αθλητή «χωρίς πόδια» Όσκαρ Πιστόριους - Ο διάσημος αθλητής είχε κατηγορηθεί για βίαιες επιθέσεις σε πρώην φίλες του, σύμφωνα με την αστυνομία της Νότιας Αφρικής

Δυστύχημα ή προμελετημένος φόνος;
Νέα στοιχεία που έρχονται στο φως ίσως καταρρίψουν τους ισχυρισμούς του 26χρονου Όσκαρ Πιστόριους για τις συνθήκες που επικρατούσαν όταν δολοφόνησε «άθελά του», όπως ισχυρίζεται, την πανέμορφη σύντροφό του μέσα στο σπίτι του.

Το φονικό έχει προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο Πιστόριους, ένας αθλητής που συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη με τη δύναμη και τη θέλησή του να ανταγωνιστεί αρτιμελείς πρωταθλητές των δρόμων ταχύτητας αποτελούσε πρότυπο, ίσως και είδωλο για χιλιάδες μικρά παιδιά.

Κι όμως αυτό το σύμβολο της θέλησης, τρανή απόδειξη ότι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα και πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες ακόμη κι αν είναι ανάπηροι, πυροβόλησε πολλές φορές την κοπέλα του Ρέεβα Στέενκαμπ, θεωρώντας ότι πρόκειται για ληστή... Τραγικό δυστύχημα ή μήπως προμελετημένη δολοφονία;

Κλείσιμο
Τι συνέβη; Τι οδήγησε τον Όσκαρ Πιστόριους να πυροβολεί «κατά ριπάς» τη σύντροφό του η οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα χαρακτήριζε τον ανάπηρο αθλητή ένα «άψογο άνθρωπο που λειτουργεί πάντα με την καρδιά»;



Η δολοφονία της Ρέεβα Στέενκαμπ, ενός από τα γνωστότερα μοντέλα της Νότιας Αφρικής με πτυχίο νομικής, έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει κινηματογραφική ταινία. Σκόπιμος προμελετημένος φόνος ή τραγικό δυστύχημα; Το φονικό έγινε ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, γεγονός που θα συμπεριλάβει την δολοφονία της Στέενκαμπ σε όλα τα μελλοντικά ρεπορτάζ για τα μεγαλύτερα εγκλήματα πάθους όλων των εποχών.

Μετά το αρχικό μούδιασμα και το σοκ που υπέστησαν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που είχαν συνδέσει τον Πιστόριους με το πάθος για ζωή - και όχι με το θάνατο- το βασικό ερώτημα είναι ένα: Είναι δυνατό να πυροβόλησε τόσες φορές και να σκότωσε τη σύντροφό του μπερδεύοντάς τη με ληστή; Μήπως οι αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί είναι ένδειξη ότι επρόκειτο για έγκλημα πάθους; Ακόμη κι αν επρόκειτο για διαρρήκτη ή πολύ περισσότερο οπλισμένο ληστή, έπρεπε ο Πιστόριους να πυροβολήσει τόσες φορές χωρίς να έχει απειληθεί;  

Σύμφωνα με την αστυνομία της Νότιας Αφρικής, ο γνωστός ολυμπιονίκης δεν είχε «καθαρό» παρελθόν, ενώ ήταν αρκετά βίαιος με τις γυναίκες.



Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής, Ντενίζ Μπέουκς , στο σπίτι του γνωστού αθλητή έχουν υπάρξει και κατά το παρελθόν «ενδο-οικογενειακά περιστατικά» βίας. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουν υπάρξει προηγούμενες καταγγελίες για το σπίτι του Πιτσόριους», είπε χαρακτηριστικά η Μπέουκς.

«Οι κατηγορίες ήταν εσωτερικής φύσεως και αφορούν στα τελευταία δύο χρόνια», πρόσθεσε.
Το 2009 ο Όσκαρ Πιστόριους πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, έπειτα από καταγγελία που έκανε στην αστυνομία μία γυναίκα ότι εκείνος της επιτέθηκε κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στην κατοικία του. Το περιστατικό αυτό μάλιστα φαίνεται πως συνέβη στο σημείο όπου το 29χρονο μοντέλο Ρέεβα Στέενκαμπ δέχτηκε πολλαπλές σφαίρες στο κεφάλι, στο στήθος και στα χέρια και άφησε την τελευταία της πνοή.



Παρόλο που στον Πιστόριους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για επίθεση, εκείνος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους...

Εκείνη την εποχή, η τότε εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μαρίντα Στόλτζ, είχε αποκαλύψει ότι η κοπέλα που ο διάσημος ολυμπιονίκης είχε διώξει από το σπίτι του χτύπησε με δύναμη και κλώτσησε την πόρτα του σπιτιού του.
«Αυτό είναι το σπίτι μου και οι δικοί μου φίλοι και εσύ πρέπει να φύγεις», της είχε πει χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια άρχισε να της κλείνει την πόρτα και ένα ξύλινο δοκάρι που ζύγιζε περίπου 1,5 κιλά έπεσε στο πόδι της και την τραυμάτισε. Ωστόσο, η ίδια ώρες μετά το εν λόγω περιστατικό παραδέχτηκε πως είχε πιει αρκετά.

Η δολοφονία της Ρέεβα Στέενκαμπ, κατά την άποψη του Πιστόριους, είναι ένα τραγικό δυστύχημα και δεν πρόκειται για προμελετημένη δολοφονία. Οι πληροφορίες ωστόσο που αποκαλύπτονται για το παρελθόν του αθλητή δημιουργούν νέα δεδομένα, κλονίζουν την υπερασπιστική γραμμή του Πιστόριους και πολλαπλασιάζουν τα ερωτήματα για το αν ο παραολυμπιονίκης που στο παρελθόν είχε φερθεί με βιαιότητα στις φίλες του ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή» και προχώρησε στη δολοφονία της συντρόφου του...



Το μοντέλο πέθανε στο σπίτι λίγη ώρα αφότου δέχτηκε τα χτυπήματα, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία οι δυο τους ήταν μόνοι στο σπίτι, όταν έγινε το φονικό κατά τις 04:00 - 05:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα). Η άτυχη γυναίκα έφερε τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, στο στήθος και στα χέρια, ενώ ο Πιστόριους συνελήφθη και την Παρασκευή θα εμφανιστεί ενώπιον ανακριτή για την υπόθεση. Στο σπίτι του αθλητή που συγκλόνισε τον κόσμο στην κούρσα των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου βρέθηκε ένα πιστόλι 9 χιλιοστών.

Ο Πιστόριους και η Στέενκαμπ φαίνεται πως ήταν μαζί από τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα, η άτυχη Ρέεβα είχε πάει στο σπίτι του αγαπημένου της, ένα μεγάλο αγρόκτημα βόρειο-ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ,  για να του κάνει έκπληξη και να γιορτάσουν μαζί τον Άγιο Βαλεντίνο. Ωστόσο, η έκπληξη κατέληξε σε τραγωδία.

«Όσοι την ήξεραν δε μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Ήταν ένας πραγματικός άγγελος, ο πιο γλυκός άνθρωπος, ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος», δήλωσε άτομο από το φιλικό της περιβάλλον.




Συλληπητήρια του πατέρα του Όσκαρ Πιστόριους στην οικογένεια της  29χρονης

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της άτυχης 29χρονης απέστειλε ο πατέρας του Οσκαρ προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το γεγονός.

«Εάν κάποιος κάνει κάποια δήλωση, αυτός θα πρέπει να είναι ο Οσκαρ. Αυτή τη στιγμή είναι συντετριμμένος», δήλωσε ο πατέρας του Πιστόριους στο ραδιοφωνικό δίκτυο SABC.

Η Νοτιοαφρικανική Συνομοσπονδία Αθλητισμού και Ολυμπιακή Επιτροπή για το φονικό

Την ίδια ώρα η είδηση του εγκλήματος προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη τη Νότιο Αφρική, καθώς ο Πιστόριους θεωρείται ένα από τα εθνικά σύμβολα της χώρας.

Εν τω μεταξύ η Νοτιοαφρικανική Συνομοσπονδία Αθλητισμού και Ολυμπιακή Επιτροπή υπογράμμισε πως έχει ερωτηματικά για το περιστατικό, και έτσι δεν είναι σε θέση να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Δηλώσεις του προέδρου της ομοσπονδίας στίβου της Βρετανίας

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου της Βρετανίας, Εντ Γουόρνερ, είπε ότι δεν γνωρίζει πολλά για το θέμα, ωστόσο περιέγραψε τις αναφορές ως «σοκαριστικές και πολύ λυπηρές», προσθέτοντας ότι «ο Πιστόριους είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές των Παραολυμπιακών, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης