Καλλιτεχνικό πατινάζ: Τετραετής αποκλεισμός στην Καμίλα Βαλίεβα λόγω ντόπινγκ

Καλλιτεχνικό πατινάζ: Τετραετής αποκλεισμός στην Καμίλα Βαλίεβα λόγω ντόπινγκ

Της παίρνουν το χρυσό μετάλλιο και όποια άλλη διάρκιση είχε μέχρι τότε που βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία

kamila-valieva3
Η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα τιμωρήθηκε με 4ετή αποκλεισμό λόγω ντόπινγκ με αποτέλεσμα το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της ομάδας της να πάει στην ομάδα των ΗΠΑ.

Η Βαλίεβα αποκλείστηκε από το άθλημα μέχρι το 2025, αφού διαπιστώθηκε ότι διέπραξε παράβαση των κανόνων αντιντόπινγκ, όπως ανακοίνωσε το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης. Η Βαλίεβα η οποία με τη ομάδα της Ρωσίας κέρδισε το χρυσό στο ομαδικό αγώνισμα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο, θα στερηθεί όλα τα μετάλλια και τις διακρίσεις που κέρδισε από τα τέλη του 2021.
Kamila Valieva Makes History To Send Russian OIympic Committee Top | 2022 Winter Olympics

Κλείσιμο
Η νεαρή αθλήτρια βρέθηκε τότε θετική σε μια απαγορευμένη ουσία, την τριμεταζιδίνη, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να αγωνίζεται στους Αγώνες του Πεκίνου, καθώς η ερεύνα θα διαρκούσε μήνες.

Εκείνη την εποχή, το δικαστήριο αποφάσισε να αφήσει τη Βαλίεβα, μόλις 15 ετών τότε, να αγωνιστεί επειδή ήταν ανήλικη και έπρεπε να ακολουθήσει διαφορετικούς κανόνες από έναν ενήλικα αθλητή.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ωστόσο, δήλωσε ότι αν έπαιρνε μέρος στον διαγωνισμό, δεν θα γινόταν τελετή στο βάθρο για την απονομή των μεταλλίων.

Η επίδοσή της στον ομαδικό διαγωνισμό βοήθησε τους Ρώσους να τερματίσουν πρώτοι, αλλά δεν τους απονεμήθηκε χρυσό μετάλλιο στο βάθρο.
Υπό αμφισβήτηση το χρυσό της «ντοπέ» 15χρονης Ρωσίδας

Οι ΗΠΑ κέρδισαν το ασημένιο μετάλλιο και η Ιαπωνία το χάλκινο, σύμφωνα με το CBS Sports. Τώρα, το χρυσό μετάλλιο μπορεί να δοθεί στην ομάδα των ΗΠΑ - σχεδόν δύο χρόνια μετά τη διοργάνωση.

Η Αμερικανική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή ενημερώθηκε χθες ότι η ΔΟΕ θα απονείμει το χρυσό μετάλλιο στην ομάδα των ΗΠΑ.

Το χρονικό της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2022 όπου και η Καμίλα Βαλίεβα είχε «κλέψει» τις εντυπώσεις αφού σε ηλικία 15 χρονών έγινε η πρώτη αθλήτρια που πραγματοποίησε τετραπλό toe-loop. Η Ρωσία είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό καλλιτεχνικό πατινάζ στις 7 Φεβρουαρίου του 2022 ωστόσο τέσσερις μέρες αργότερα ήρθαν τα σοκαριστικά νέα όπου η Βαλίεβα εντοπίστηκε θετική σε έλεγχο αντιτόπινγκ κοντρόλ.

Οι δικηγόροι της Ρωσίδας στο Πεκίνο από την πλευρά τους, είχαν υποστηρίξει ότι το θετικό τεστ θα μπορούσε να οφείλεται σε ακούσιο λάθος με το φάρμακο που έπαιρνε για την καρδιά της ο παππούς της.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ - Βοιωτία και Εύβοια στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Avgi


Πολυχρονόπoυλος: Δεν έχω στο όνομά μου ούτε ακίνητο ούτε περιουσία


Από ασφυξία ο θάνατος της θείας του Πισάρο, ύποπτος ένας νοσοκόμος της οικογένειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης