FIFA: Ισπανός ζητά 300 εκατ. δολάρια αποζημίωση για την πατέντα του VAR

FIFA: Ισπανός ζητά 300 εκατ. δολάρια αποζημίωση για την πατέντα του VAR

Ο Φρανθίσκο Λόπεθ που υποστηρίζει πως έχει την πατέντα κατέθεσε αγωγή - Την ίδια ώρα αναμένεται και η αντίστοιχη απόφαση που αφορά την αγωγή του εφευρέτη του σπρέι που χρησιμοποιούν οι διαιτητές

VAR3
Η ιστορία δεν είναι καινούργια, αλλά υπάρχουν νεότερες εξελίξεις και κυρίως είμαστε εν αναμονή μιας απόφασης που μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα όλου του κόσμου, αλλά και στα ταμεία της FIFA.

Από το 2017 όταν και η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου επισημοποίησε τη χρήση του VAR στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ο Φρανθίσκο Λόπεθ «φωνάζει» πως η ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου και η FIFA καταχράστηκαν τη δική του ιδέα, την οποία είχε παρουσιάσει αρχικά το 1999 (!) και τελειοποίησε το 2006.

«Θέλοντας να βοηθήσω το ποδόσφαιρο προκειμένου να μη διαμορφώνονται τα αποτελέσματα από διαιτητικά λάθη ανέπτυξα ένα σύστημα που το ονόμασα 'Το ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα' και αφού κατοχύρωσα την πατέντα στο αρμόδιες υπηρεσίες της Ισπανίας έστειλα τα σχετικά emails στην Ομοσπονδία και τη FIFA. Μιλούσα συνέχεια με τον Χοσέ Μαρία Αράντα, δεξί χέρι του Άνχελ Μαρία Βιλάρ, προέδρου της ισπανικής ομοσπονδίας και υπευθύνου διαιτησίας της FIFA και υπάρχουν οι αποδείξεις για όλα αυτά», δήλωσε ο Λόπεθ.

Francisco_Lopez
Ο Ισπανός που διατείνεται ότι είναι ο εφευρέτης του VAR με τα έγγραφα που αποδεικνύουν την κατοχύρωση της πατέντας του.


Ο Ισπανός επιστήμονας προσπάθησε το 2017 να αναγνωριστεί από τη FIFA ως ο δημιουργός του VAR, αλλά εισέπραξε αδιαφορία. «Ήθελα μόνο μια συγνώμη και μια δημόσια παραδοχή της εφεύρεσης μου», είχε πει τότε προαναγγέλλοντας τον δικαστικό του αγώνα κατά της διεθνούς Ομοσπονδίας.

Κι ο Λόπεθ μετά από 7 χρόνια κατάφερε τελικά να οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια, με τα δεδομένα όμως να είναι τελείως διαφορετικά. Το 2017 έλεγε ότι θα διεκδικήσει 15 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση, ωστόσο τώρα 7 χρόνια αργότερα όχι μόνο οι απαιτήσεις του έχουν εκτιναχθεί στα 300 εκατ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα ζητά με προσωρινή διαταγή να απαγορευθεί η χρήση του VAR στα πρωταθλήματα όλου του κόσμου έως ότου το δικαστήριο βγάλει την οριστική του απόφαση!

Προφανώς η τελική ετυμηγορία θα πάρει μήνες ή και χρόνια, αλλά αν τυχόν το δικαστήριο κάνει δεκτή την προσωρινή διαταγή για απαγόρευση χρήσης του VAR γίνεται εύκολα αντιληπτό πως τα κορυφαία πρωταθλήματα θα τιναχθούν στον αέρα.

Από τη FIFA δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αντίδραση, αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως σύντομα θα υπάρξει και η οριστική απόφαση στη διαμάχη με τον Αργεντινό Πάμπλο Σίλβα.

Κλείσιμο
Ποιος είναι ο κύριος; Ο εφευρέτης του σπρέι με το οποίο ψεκάζουν οι διαιτητές προκειμένου να δείξουν από που πρέπει να εκτελεστεί ένα φάουλ και να στηθεί το τείχος.

spei
Ο Αργεντινός Πάμπλο Σίλβα με την εφεύρεση του.


Ο Σίλβα είχε απηυδήσει από την εικόνα των παικτών που κέρδιζαν μέτρα και ανέπτυξε την ιδέα του σπρέι την οποία αφού κατοχύρωσε προσπάθησε να την παρουσιάσει στις αρχές.

Το σπρέι εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2009 σε αγώνα της Β' Εθνικής της Αργεντινής (Λος Άντες-Τσακαρίτα) και συνεχίζοντας τις προσπάθειες βελτίωσης του μετά από κάποια χρόνια το παρουσίασε στον (τότε) πρόεδρο της ομοσπονδίας της Αργεντινής Χούλιο Γκροντόνα.

Clarin2
Ο ιστορικός πρώτος αγώνας που χρησιμοποιήθηκε το σπρέι από έναν διαιτητή, μέσα από δημοσίευμα στην εφημερίδα της Αργεντινής Clarin.


«Θέλεις να πάρεις τώρα 20 εκατομμύρια δολάρια ή να πάρεις 40 εκατομμύρια μετά το τέλος του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Βραζιλία;», του είπε ο Γκροντόνα κι ο Σίλβα συμφώνησε, ωστόσο 2 εβδομάδες μετά το τέλος του Μουντιάλ ο πρόεδρος της αργεντίνικης ομοσπονδίας έφυγε από τη ζωή...


Η FIFA δεν αναγνώρισε ποτέ την οφειλή προς τον Σίλβα, ο οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη και το 2017 με προσωρινή διαταγή απαγορεύτηκε η χρήση του σπρέι και της επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 δολαρίων για κάθε αγώνα στον οποίο θα χρησιμοποιείται.

Η FIFA την αγνόησε επιδεικτικά, ωστόσο σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο δικαίωσε τον εφευρέτη και λαμβάνοντας υπόψιν την προσωρινή διαταγή επιδίκασε ένα ποσό που αγγίζει τα 120 εκατομμύρια δολάρια.

Η Διεθνής Ομοσπονδία άσκησε έφεση και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η οριστική απόφαση.

Κι όπως αποδεικνύεται VAR και... σπρέι θα κοστίσουν μια ολόκληρη περιουσία στον Τζιάνι Ινφαντίνο (πρόεδρος της FIFA) και την παρέα του.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Τα στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη του κρεοπώλη για την εξαφάνιση του Μπάμπη

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα - Παράταση μέχρι τις 5/2 για τις αιτήσεις

Υπουργείο Υγείας: Αθώα η διοικήτρια του Ερυθρού για το χριστουγεννιάτικο γλέντι - Γίνεται για πολλά χρόνια στον ίδιο χώρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης