Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι: Λευκός Βρετανός κατηγορεί μαύρο Νοτιοαφρικανό για ρατσιστική επίθεση

Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι: Λευκός Βρετανός κατηγορεί μαύρο Νοτιοαφρικανό για ρατσιστική επίθεση

Η Νότια Αφρική πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, λυγίζοντας την Αγγλία στον ημιτελικό, ωστόσο ο αγώνας σημαδεύτηκε από ένα απίστευτο περιστατικό ρατσιστικής επίθεσης

21838787
Το μακρινό 1994 η Νότια Αφρική, αλλά κι η ανθρωπότητα γενικότερα «πανηγύριζε» το τέλος του Απαρτχάιντ. Του ρατσιστικού καθεστώτος που είχε κυβερνήσει τη χώρα για 100 χρόνια περίπου, παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο όνομα της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Τριάντα χρόνια αργότερα όλα αυτά μοιάζουν μακρινό παρελθόν, όχι όμως για τους παλαιότερους, οι οποίοι και προφανέστατα θα υποστούν πολιτισμικό σοκ διαβάζοντας την είδηση ότι λευκός αθλητής του ράγκμπι κατηγόρησε μαύρο συναθλητή του για ρατσιστική επίθεση!

Μια είδηση που θα έκανε να... τρίζουν τα κόκκαλα των ιδρυτών του Απαρτχάιντ.

Κι αυτό γιατί το θύμα είναι ο λευκός αθλητής της Εθνικής Βρετανίας Τόμ Κάρι και ο θύτης ο μαύρος αθλητής της Νότιας Αφρικής Μπόνγκι Εμποναμπί!

Κι όλα αυτά συνέβησαν το περασμένo Σάββατο κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του Παγκοσμίου κυπέλλου ράγκμπι που διεξήχθη στο Παρίσι, με τους Νοτιοαφρικανούς να επικρατούν 18-17 χάρη στο πέναλτι στο 78ο λεπτό της αναμέτρησης, που βλέπετε στο βίντεο που ακολουθεί.



Οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στον τελικό του 2019 με τη Νότια Αφρική να επικρατεί πάλι και γενικά είχαν προηγούμενα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι στο ράγκμπι τα μικρόφωνα των διαιτητών είναι ανοικτά καθ' όλη τη διάρκεια των αγώνων κι έτσι οι συνομιλίες τους με τους παίκτες ακούγονται πεντακάθαρα.

Κλείσιμο

Όπως ακούστηκε και η συνομιλία του Βρετανού Τομ Κάρι με τον Νεοζηλανδό διαιτητή Μπεν Ο' Κιφ.

«Κύριε, κύριε αν ο αντίπαλος με αποκαλεί λευκό μ..., τι να κάνω;», ρώτησε ο Βρετανός τον διαιτητή ο οποίος μετά το αρχικό σάστισμα του απαντά: «Τίποτα σε παρακαλώ... Θα επιληφθώ εγώ».

Listen: Tom Curry accuses South Africa's Bongi Mbonambi of racist slur at Rugby World Cup match


Όσον αφορά την επίμαχη φράση δεν είναι καταγεγραμμένη (δεν έχουν μικρόφωνα και οι παίκτες), αλλά από τη στιγμή που ακούστηκε ο διάλογος με τον διαιτητή επικρατεί ο κακός χαμός.

Τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν αναδείξει το θέμα, ειδικά μετά τον αποκλεισμό της ομάδας τους με τον Κάρι πάντως στις δηλώσεις του μετά το τέλος του ματς να επιβεβαιώνει ότι υπήρξε επεισόδιο, αλλά να αρνείται να αποκαλύψει το τι ακριβώς ειπώθηκε.

Στην Αγγλία κάνουν λόγο ακόμη και για επανάληψη του αγώνα (;), ωστόσο η Παγκόσμια Ομοσπονδία με μια λιτή ανακοίνωση της ανέφερε τα εξής: «Είμαστε ενήμεροι για τον ισχυρισμό, τον οποίο λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, και εξετάζουμε τα διαθέσιμα στοιχεία. Θα συνεργαστούμε με τον Μπόνγκι, εφόσον βρεθεί κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό».

Αυτό πρακτικά σημαίμνει ότι αν τελικά αποδειχθεί η κατηγορία ο Εμποναμπί κινδυνεύει να μην αγωνιστεί στον τελικό του ερχόμενου Σαββάτου κόντρα στη Νέα Ζηλανδία, αλλά και να τιμωρηθεί με μια μεγάλη ποινή για δυσφήμιση του αθλήματος, το οποίο παρά την... άγρια μορφή του απαγορεύει ρητά την οποιαδήποτε λεκτική προσβολή.

Κι αν τελικά αυτό συμβεί θα πρόκειται για την πρώτη τιμωρία έγχρωμου αθλητή για ρατσιστική επίθεση σε λευκό.

Ειδήσεις σήμερα:

Η σπάνια αναφορά της Άννας Βίσση στην περίοδο που η Σοφία Καρβέλα μπήκε σε κέντρο αποτοξίνωσης


Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ χτύπησαν «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο


Πόλεμος στο Ισραήλ: Το σενάριο για τη σύγκρουση που παγώνει το αίμα - Έξι βήματα πριν τον Γ' Παγκόσμιο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης