Χούλιγκαν: Συμμορίες με σκληρούς ποινικούς, όπλα και εμπόριο ναρκωτικών - Το ποδόσφαιρο είναι μόνο πρόσχημα

Χούλιγκαν: Συμμορίες με σκληρούς ποινικούς, όπλα και εμπόριο ναρκωτικών - Το ποδόσφαιρο είναι μόνο πρόσχημα

Αποκαλούνται «στρατοί», οργανωμένοι στα πρότυπα της μαφίας - Δεν έχουν καμία ιδεολογία και η δράση τους στα γήπεδα είναι ένα μόνο μέρος της δραστηριότητάς τους: Από διακίνηση ουσιών και πώληση προστασίας μέχρι ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και εκβιασμούς

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
hooligans_xr
Eχουν «στρατιωτική» οργάνωση. Εχουν αυστηρή ιεραρχία. Συνδέονται με άλλες εγκληματικές ομάδες και δραστηριότητες. Διαφεντεύουν ολόκληρες περιοχές, όπως η μαφία. Ο λόγος για τους χούλιγκαν, η δράση των οποίων επανήλθε στην επικαιρότητα μετά το αιματοκύλισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στη σκιά της δολοφονίας του άτυχου Μιχάλη Κατσουρή συνεχίζονται μέχρι σήμερα το μεσημέρι οι ανακρίσεις των 105 συλληφθέντων, ενώ μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν προφυλακιστεί 28 Κροάτες, ένας Ελληνας και ένας Αλβανός για το φονικό και τα άγρια επεισόδια. Είναι όμως οι πρώτοι ή οι τελευταίοι;

Η απάντηση, δυστυχώς, είναι αρνητική. Γιατί, προσπαθώντας να αναλύσει κανείς το φαινόμενο της οπαδικής βίας θα αντιληφθεί γρήγορα ότι δεν έχει κανένα ιδεολογικό ή άλλο υπόβαθρο. Κάτι που έχει αποδειχθεί άλλωστε και στο παρελθόν όταν ομάδες χούλιγκαν από διαφορετικά μέρη «συμμάχησαν» εναντίον του… παντοτινού τους εχθρού: της Αστυνομίας, αλλά και των χούλιγκαν της αντίπαλης ομάδας. Πρόκειται περισσότερο για χαοτικά δομημένες συμμορίες οι οποίες συχνά έχουν στις κεφαλές τους πρόσωπα που είναι γνωστά στις διωκτικές αρχές για τις έκνομες δραστηριότητές τους.

Αλλωστε, είναι από δύσκολο ως αδύνατο να συνδέσει κανείς την οπαδική βία και τον χουλιγκανισμό με διαμάχες που έχουν να κάνουν με την πολιτική, την ταξική ανισότητα, θρησκευτικά ζητήματα ή τοπικά, όπως συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού, όπου αθλητικοί σύλλογοι είναι συνυφασμένοι με συγκεκριμένους χώρους.
hooligans_in__3_
Ερευνες έχουν δείξει ότι σε βαλκανικές χώρες η μαφία έχει σχέσεις με τις ομάδες των χούλιγκαν και χρησιμοποιεί τους σκληρότερους και πιο αδίστακτους για εκτέλεση συμβολαίων θανάτου Φωτογραφία: Stefano Montesi/Corbis, Getty Images/Ideal Image
Κλείσιμο

Πώς λειτουργούν

«Στρατοί». Ετσι αποκαλούνται συχνά οι συμμορίες των χούλιγκαν που δρουν σε περιοχές και ως τέτοιοι λειτουργούν πολλές φορές, καθώς κάνουν μέχρι και «καταδρομικές επιθέσεις» σε περιοχές δράσης άλλων ομάδων (όπως έκαναν οι Κροάτες στην πιο πρόσφατη περίπτωση) ή διαθέτουν «ομάδες περιφρούρησης» των περιοχών τους. Τα επεισόδια, τα οποία βλέπουμε συχνά μέσα ή έξω από τα γήπεδα όλων των αθλημάτων και όλων των αθλητικών συλλόγων δεν αποτελούν παρά μόνο μια παραφυάδα της συνολικής δραστηριότητας των ομάδων αυτών.

Αλλωστε, λανθασμένα έχει επικρατήσει ότι οι οργανωτές και καθοδηγητές αυτών των ομάδων είναι κατά κανόνα οργανωμένοι οπαδοί. Ή ότι φαίνονται ως τέτοιοι. Τουναντίον, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κατά τα οποία οργανωμένοι συγκρούονται ή και επιχειρούν να απομονώσουν ομάδες χούλιγκαν.

Είναι λογικό να το κάνουν αυτό και είναι ακόμα πιο λογικό να μην το καταφέρνουν, καθώς οι συμμορίες αυτές έχουν ως απώτερο σκοπό τον «έλεγχο» περιοχών -τις οποίες ενδύουν με τον μανδύα της σύνδεσης με κάποιον σύλλογο-, που σημαίνει απόλυτο οικονομικό έλεγχό τους. Το τελευταίο συνεπάγεται έλεγχο της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών και όπλων, της πώλησης προστασίας σε καταστήματα κάθε είδους και την εισχώρηση σε πιο νομιμοφανείς δραστηριότητες, όπως η νυχτερινή διασκέδαση και η φύλαξη των χώρων από σεκιούριτι. Και φυσικά, η μεγαλύτερη μπίζνα είναι αυτή των εκβιασμών.

Οι ομάδες των χούλιγκαν έχουν αυστηρή ιεραρχία. Στην κεφαλή βρίσκονται οι μεγαλύτερης ηλικίας, οι μπαρουτοκαπνισμένοι, συνήθως με φάκελο στις Αρχές και… πλούσια δραστηριότητα. Αυτοί είναι που, στα πρότυπα της μαφίας, αναλαμβάνουν τον εκβιασμό ενός προσώπου ή μιας επιχείρησης ανάλογα με τη σημασία και το μέγεθός της.
hooligans_in__2_
Φωτογραφία: AFP/Visual Hellas

Στις δεύτερες βαθμίδες είναι οι «στρατολογητές», οι οποίοι δρουν ως τοπικοί καθοδηγητές και τοποτηρητές και αναλαμβάνουν τη στρατολόγηση νέων μελών στις εγκληματικές ομάδες. Πρόκειται συχνά για ανήλικους, οι οποίοι παρασύρονται λόγω του εθισμού τους σε ουσίες ή με υποσχέσεις περί δύναμης και ταχείας ανέλιξης στον υπόκοσμο. Τα νέα μέλη αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας δοκιμασίες οι οποίες ποικίλλουν, από τραυματισμούς μελών αντιπάλων συμμοριών μέχρι κλοπές και διακίνηση ουσιών για να αποδείξουν την «πίστη» τους.
Συχνά, οι ομάδες των χούλιγκαν δίνουν ραντεβού «για ξύλο» σε μέρη που δεν έχουν σχέση με τα πεδία δράσης τους, για δύο λόγους.

Ο ένας είναι τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και ο άλλος η «προπόνηση». Στην πρώτη περίπτωση μετακινούνται με δίκυκλα μικρού κυβισμού (λόγω του ότι είναι ευέλικτα και δεν τραβούν την προσοχή) και μεταβαίνουν ομαδικά στο μέρος του ραντεβού, οπλισμένοι με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Πιστόλια, σουγιάδες, μαχαίρια, αεροβόλα όπλα, πιστόλια φωτοβολίδων, καπνογόνα, αυτοσχέδια ρόπαλα με καρφιά, σίδερα και ξύλα, ως και νεράντζια με καρφωμένα ξυράφια και χρησιμοποιημένες σύριγγες έχουν καταγραφεί.
hooligans_in__1_
Φωτογραφία: AFP/Visual Hellas

Οι μάχες γίνονται σώμα με σώμα και βασικός σκοπός είναι η πρόκληση όσο το δυνατό βαρύτερων ζημιών στους αντιπάλους. Οι οδηγίες που δίνονται είναι για χτυπήματα στο κεφάλι και μαχαιρώματα στα πόδια και στους γλουτούς ώστε να προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά και μεγαλύτερη ταπείνωση των θυμάτων. Οσο περισσότερο ζήλο δείξουν τα μέλη τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα «αναρριχηθούν» στις ομάδες, όπου οι αρχηγοί είναι γνωστοί ανά το πανελλήνιο για τη δράση τους - έστω και με παρατσούκλια.

Τα «στραβάδια» που περνάνε τις δοκιμασίες αναλαμβάνουν τις χαμαλοδουλειές, δηλαδή τη διακίνηση των ναρκωτικών και των καπνογόνων που δεν μπορούν να μεταφέρουν -π.χ. στο γήπεδο- οι σεσημασμένοι, μέχρι ξεκαθαρίσματα, δηλαδή εμπρησμούς σε αυτοκίνητα και καταστήματα, ξυλοδαρμούς -μέχρι και αστυνομικών που δείχνουν ζήλο για τη σύλληψή τους- κ.ά. Ως αντάλλαγμα, γίνονται μέλη της «οικογένειας» παίρνουν κάποιο «χαρτζιλίκι» (από τα έσοδα από προστασία και εκβιασμούς), αποκτούν πρόσβαση σε ουσίες και ευελπιστούν ότι θα έχουν και «επαγγελματική αποκατάσταση» ως πορτιέρηδες σε κλαμπ ή σεκιούριτι.
hooligans_in__4_
Φωτογραφία: AFP/Visual Hellas

Αναβάθμιση

Τα άγρια επεισόδια με τη συμμετοχή χούλιγκαν που είχαν συχνά ως αποτέλεσμα βαρύτατους τραυματισμούς αλλά και θανάτους δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Από τα 80s άρχισαν να καταγράφονται, εστιασμένα τότε κατά κύριο λόγο στον χώρο του ποδοσφαίρου, όπως αποτυπώνονται και στην καλτ ταινία του 1983 «Χούλιγκανς - Κάτω τα χέρια από τα νιάτα» του Κώστα Καραγιάννη. Τα πράγματα, ωστόσο, έχουν αλλάξει πολύ σήμερα σε σχέση με τότε.

Οι εγκληματικές οργανώσεις των χούλιγκαν έχουν αναβαθμιστεί θεαματικά σε ό,τι αφορά τόσο την οργάνωση όσο και τη δράση, ακόμα και τον οπλισμό και τις διασυνδέσεις τους. Οχι τυχαία, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται και «εισαγωγή» από το εξωτερικό, με τις αστυνομικές έρευνες να καταδεικνύουν ότι πρόκειται σε ορισμένες περιπτώσεις για συγκοινωνούντα δοχεία εγκληματικών οργανώσεων με «προϊόντα» κάθε είδους.

Ερευνές έχουν καταδείξει ότι σε βαλκανικές χώρες η μαφία έχει σχέσεις με τις ομάδες των χούλιγκαν και χρησιμοποιεί τους σκληρότερους και πιο αδίστακτους τους για εκτέλεση συμβολαίων θανάτου. Το γεγονός ότι αυτές οι ομάδες συνδέονται και με ελληνικές καταδεικνύει την ποιοτική αναβάθμιση που περιγράφεται από αστυνομικούς αναφορικά με το φαινόμενο. Δεν πρόκειται λοιπόν για γηπεδικό φαινόμενο. Ναι, τα γήπεδα αποτελούν χώρο συνάντησης και δράσης αυτών των ομάδων, όμως το φαινόμενο έχει ξεφύγει κατά πολύ από τα όρια του επαγγελματικού αθλητισμού.

Η αναβάθμιση αυτή παρατηρείται και στη συχνότητα αλλά και στη βιαιότητα των περιστατικών στα οποία εμπλέκονται οι χούλιγκαν, καθώς και η τυφλή βία, που δεν ξεχωρίζει ΑμεΑ, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους. Τα μαχαιρώματα και τα χτυπήματα με ρόπαλα είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς στις τάξεις τους βιντεοσκοπούνται και διασπείρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και στέλνονται στις αντίπαλες ομάδες περιστατικά ομαδικών βιασμών ανδρών και γυναικών που ανήκουν σε αυτές, μπλόκα και καρτέρια σε εθνικές οδούς με εμπρησμούς λεωφορείων και αυτοκινήτων ώστε να καούν οι επιβαίνοντες, χαράγματα προσώπων με μαχαίρια ή σβησίματα φωτοβολίδων σε κεφάλια και άλλα μέρη του σώματος.

Και αν όλα αυτά μπορεί να σοκάρουν τον μέσο πολίτη, στις τάξεις των «επαγγελματιών» αποτελούν καθημερινότητα.
Το κακό είναι ότι επειδή οι ομάδες αυτές διαθέτουν (και) οικονομική δύναμη, λόγω των υψηλών εσόδων που τους αποφέρουν οι παράνομες δραστηριότητές τους, είναι συνήθως δύσκολο στις Αρχές ακόμα και να πλησιάσουν τους επικεφαλής τους, καθώς γνωρίζουν τα παραθυράκια του νόμου. Κι έτσι, το φαινόμενο φουντώνει...

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Φιλαδέλφεια: Συνελήφθη Έλληνας οπαδός για την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή

Καιρός - Meteo: Προ των πυλών δεκαήμερο υψηλών θερμοκρασιών - Έρχονται 40άρια

Με BMW και χρυσά Rolex κυκλοφορούσαν Βούλγαροι που παρίσταναν τους αστυνομικούς - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης