Κάστερ Σεμένια: Πικρή δικαίωση και συνέχιση της κόντρας της με την World Athletics

Κάστερ Σεμένια: Πικρή δικαίωση και συνέχιση της κόντρας της με την World Athletics

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτή την προσφυγή της αθλήτριας από τη Νότιο Αφρική, η οποία βρίσκεται σε χρόνια διαμάχη με τη διεθνή ομοσπονδία στίβου και το ελβετικό κράτος - Η απόφαση, αν και αποδέχεται ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά της, δεν ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή της στους αγώνες

semenya
Από τη στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο δίχασε τον κόσμο, κι όταν η μία διάκριση διαδέχονταν την άλλη οι αμφισβητίες πολλαπλασιάζονταν, καθώς όλοι έβλεπαν έναν άνδρα σε σώμα κοριτσιού.

Η Κάστερ Σεμένια, η 32χρονη χρυσή Ολυμπιονίκης στις μεσαίες αποστάσεις, είδε το 2018 τη διεθνή ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού (τότε λέγονταν IAAF, τώρα λέγεται World Athletics) να θεσπίζει νέους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως έχοντα Differences in Sexual Development (διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη) είναι υποχρεωμένα να πάρουν φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους.

Η Σεμένια, η οποία αρνήθηκε να πάρει το οποιοδήποτε φάρμακο, ξεκίνησε αμέσως έναν δικαστικό αγώνα κατά της συγκεκριμένης απόφασης, χάνοντας όμως τόσο στο CAS (το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο) όσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας, αλλά σήμερα δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο είχε εναποθέσει τις τελευταίες ελπίδες της!

Μόνο που η προσφυγή της στο ΕΔΑΔ δεν είχε να κάνει με την απόφαση της World Athletics και την αλλαγή κανονισμών, αλλά κατά του ελβετικού κράτους καθώς θεώρησε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα της κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στα δικαστήρια της χώρας!

Κι η απόφαση, έστω και με την εντελώς οριακή ψηφοφορία (4-3) τη δικαίωσε.

Κλείσιμο
«Το δικαστήριο διαπίστωσε ειδικότερα ότι στην προσφεύγουσα δεν είχαν παρασχεθεί επαρκείς θεσμικές και διαδικαστικές εγγυήσεις στην Ελβετία, ώστε να της επιτραπεί να εξεταστούν αποτελεσματικά οι καταγγελίες της, ιδίως δεδομένου ότι οι καταγγελίες της αφορούσαν τεκμηριωμένους και αξιόπιστους ισχυρισμούς περί διακρίσεων λόγω του αυξημένου επιπέδου τεστοστερόνης που προκαλεί η διαφορετική ανάπτυξη του φύλου της», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Ωστόσο όσο δικαιωμένη κι αν είναι η 32χρονη Σεμένια απ' αυτήν την απόφαση, επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι καθώς για να μπορέσει να επιστρέψει στους αγώνες θα πρέπει να ρίξει τα επίπεδα της τεστοστερόνης της στα φυσιολογικά επίπεδα των γυναικών.

Κι αυτό υπενθύμισε στην ανακοίνωση της η World Athletics... «Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά διχασμένη με μια οριακή πλειοψηφία και η οποία δεν αφορά τα όσα έχουμε αποφασίσει εμείς. Ο κανονισμός DSD (για διεμφυλικά άτομα και τον υπερανδρογονισμό) δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα συνεργαστούμε με την ελβετική κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα και θα τους ενθαρρύνουμε να προχωρήσουν σε έφεση για να ανατρέψουν αυτήν την αμφιλεγόμενη απόφαση. Παραμένουμε της άποψης ότι οι κανονισμοί DSD είναι ένα αναγκαίο, λογικό και αναλογικό μέσο για την προστασία του θεμιτού ανταγωνισμού στην κατηγορία των γυναικών, όπως διαπίστωσαν τόσο το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο όσο και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, μετά από λεπτομερή και εξειδικευμένη αξιολόγηση των στοιχείων».

Ειδήσεις σήμερα:

Προς μείωση 20% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια μέσω προσφορών και οικογενειακών πακέτων στα ναύλα

Ομογενής ετών 89 έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και γίνεται viral στο TikTok - Δείτε βίντεο

Βόλος: Διεθνής αθλητής κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό της πρώην συζύγου του - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης