Τα μπασκετικά «πάρε - δώσε» μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού: Από τον Πάσπαλι στον Σλούκα

Τα μπασκετικά «πάρε - δώσε» μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού: Από τον Πάσπαλι στον Σλούκα

Μπορεί ο  Σπανούλης να είναι ο κορυφαίος παίκτης που πήγε από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό αλλά ο Πάσπαλι προκάλεσε μεγάλο θόρυβο κάνοντας το αντίθετο δρομολόγιο και έδειξε τον δρόμο στον Σλούκα

sloukas-paspali
Μπορεί η Ελλάδα να έχει καύσωνα αλλά πιο ... αυξημένες είναι οι θερμοκρασίες στον αθλητικό κόσμο της χώρας αυτό το Σαββατοκύριακο. 

Ο λόγος δεν είναι άλλο από την μεταγραφή του Κώστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό. Ο 33χρονος γκαρντ που έχει κερδίσει 3 φορές τη Euroleague (2 με Ολυμπιακό, 1 Φενέρ) επέλεξε να πει "όχι" στην πρόταση του Ολυμπιακού για ανανέωση και ενώ όλοι περίμεναν να φορέσει πάλι την κίτρινη φανέλα της Φενέρ εκείνος υπέγραψε για τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό. 

Ο μπασκετμπολίστας από τη Θεσσαλονίκη δεν είναι  πρώτος ούτε και ο τελευταίος που θα παίξει και στον Ολυμπιακό αλλά και στον Παναθηναϊκό αλλά ούτε και ο τελευταίος. Η ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει από το 1948 και φτάνει έως τις ημέρες μας. 

ΣΛΟΤΥΚΑΣ
Ο Κώστας Σλούκας με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο
Κλείσιμο


Το 2023 ο Παναθηναϊκός πήρε τη ρεβάνς από τον Ολυμπιακό για την ... αρπαγή του Βασίλη Σπανούλη. Μόνο που ο V-Span άλλαξε την ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού και γύρω του "χτίστηκε" μια ομάδα που κατέκτησε 2 σερί χρονιά τη Euroleague. 

Ο Σπανούλης επέλεξε τον Ολυμπιακό στα 28 του και ο Σλούκας τον Παναθηναϊκό στα 33. Στόχος του Παναθηναϊκού είναι φυσικά να επιστρέψει στους τίτλους στην Ελλάδα και να εκμεταλλευτεί παίκτες όπως ο Σλούκας για να βρεθεί ξανά στο Final -4 της Euroleague. 

ΣΠΟΑΝ_2
Ο Βασίλης Σπανούλης με τα δύο τρόπαια της Euroleague που κέρδισε με τον Ολυμπιακό
ΣΠΑΝ_1
Ο Σπανούλης με την φανέλα του Παναθηναϊκού


Δίχως αμφιβολία η μεταγραφή του Βασίλη Σπανούλη το 2010 από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό είναι η σημαντικότερη στην ιστορία των μετακινήσεων παικτών ανάμεσα στις δυο ομάδες. Μάλιστα η μεταγραφή του Σπανούλη ανακοινώθηκε στις 11 Ιουλίου 2010 και εκείνη του Σλούκα στις 8 Ιουλίου 2023. 

Από τον Πειραιά στην Αθήνα, από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό 

Οι μετακινήσεις ανάμεσα στους «αιώνιους» είναι πολλές. Ο Κώστας Σλούκας έγινε ο 9ος παίκτης που αφήνει τον Ολυμπιακό για τον Παναθηναϊκό. Ο τελευταίος ήταν το 2018 ο Ιωάννης Παπαπέτρου ο οποίος έφυγε από το ΣΕΦ για το ΟΑΚΑ. 

Ο πρώτος ήταν ο Πέτρος Δημητρόπουλος το 1948. Ακολούθησε ο Γιώργος Σκορπολίθας το 1983 και σιγά σιγά μπαίνουμε στην εποχή της μεγάλης κόντρας του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό την δεκαετία του '90. 

Olympiacos BC Legends - Zarko Paspalj


Ο Ολυμπιακός «κατέβασε» από την Θεσσαλονίκη και τον Άρη τον Γιάννη Ιωαννίδη και κέρδισε πέντε σερί πρωταθλήματα και από την άλλη το 1996 ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε τη Euroleague στο Παρίσι. 

Οι "αιώνιοι" ανεβάζουν κατακόρυφα τα μπάτζετ τους και η κόντρα αγριεύει... 

Ο Ζάρκο Πάσπαλι στον Παναθηναϊκό 

Το 1991 ο Ολυμπιακός φέρνει στον Πειραιά τον σπουδαίο άσο της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας της εποχής τον Ζάρκο Πάσπαλι. Ο Μαυροβούνιος αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο του Ολυμπιακού και ήταν το μεγάλι αστέρι των πρωταθλητών. 

πασπαλι
Ο Ζάρκο Πάσπαλι με τη φανέλα του Ολυμπιακού


Ο Ολυμπιακός φτάνει στην κορυφή της Ελλάδας το 1993 και το 1994 και ο Ζάρκο είναι η "βενζίνη" στη μηχανή του. Το 1994 στο Τελ Αβίβ θα παίξει για πρώτη φορά σε Final-4 της Euroleague και κερδίζει στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό. 

Στον τελικό χάνει την κούπα από την "άσημη" Μπανταλόνα. Το "μάρμαρο" πληρώνει ο Ζάρκο και ο Τάρπλεϊ. Ο πρώτος για τις χαμένες βολές και ο δεύτερος για την συμπεριφορά του εκτός παρκέ. 

παπασλι_γκαλης
Ο Πάσπαλι με τον Γκάλη στον Παναθηναϊκό


Ο Ολυμπιακός αποφασίζει να αφήσει τον Ζάρκο. Οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι παραμονεύουν και τον ντύνουν στα πράσινα. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπο της εποχής, ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε συμφωνήσει να προσφέρει στον Μαυροβούνιο 340 εκατομμύρια δραχμές ετησίως. Ένα εκατομμύριο δολάρια! 

Οι Πειραιώτες φέρνουν από την Αμερική τον Έντι Τζόνσον και ο κόσμος του Ολυμπιακού ξεχνάει γρήγορα τον Ζάρκο. «Φέραμε από την Αμερική τον Έντι το πιστόλι στα αρχ..ια μας τον γράφουμε τον Ζάρκο τον καρ...η». 

Ο Ζάρκο θα μείνει μόνο ένα χρόνο στον Παναθηναϊκό. 

Γιατί πήγα στον Παναθηναϊκό 

Μετά από πολλά χρόνια μιλώντας σε σερβικό μέσο ο Πάσπαλι εξήγησε τι έγινε το καλοκαίρι του 1994 και ακόμη και σήμερα δηλώνει ότι δεν έφυγε για τα λεφτά. 

πασπαλι_παο_2
Ο Πάσπαλι επιστρέφει στο ΣΕΦ ως αντίπαλος του Ολυμπιακού


«Ο Ολυμπιακός δεν με ήθελε. Ο τότε ατζέντης μου, Λουτσιάνο Καπικιόνι, με κάλεσε μια μέρα και μου είπε ότι ο Ολυμπιακός δεν με θέλει. Τον ρωτάω πώς γίνεται αυτό. Δεν το καταλάβαινε. Αμέσως τηλεφώνησα τον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη και με μάλωνε σαν να ήμουν παιδί του για το ένα και για το άλλο. Τότε κατάλαβα πως η θητεία μου εκεί είχε τελειώσει. Με ενημέρωσε ο ατζέντης μου πως έχει καλή σχέση με τον Παναθηναϊκό και με ήθελαν.

Του απάντησα ‘δεν με χρειάζονται’. Τότε είχαν τον Γκάλη, τον Βολκόφ… Εκείνος μου είπε ότι ήθελαν να διώξουν τον Βολκόφ και να πάρουν εμένα. Ήμουν ακόμη στο Παρίσι όταν μου έστειλαν τα μισά χρήματα του πρώτου χρόνου συμβολαίου μέσα σε δύο μέρες. Όταν άκουσαν πως πάω στον Παναθηναϊκό, στον Ολυμπιακό πήραν τον Βολκόφ. Μετά έβαλαν κάποιους να με βρίζουν στα παιχνίδια. Ήταν περίπου 100 άτομα και έλεγαν ότι τους πούλησα. Πίστευαν πως πήγα στον Παναθηναϊκό για τα λεφτά, αλλά αυτό απέχει πάρα πολύ από την αλήθεια» είπε ο Ζάρκο. 

2758141
Ο Νίκος Οικονόμου και ο Δημήτρης Παπανικολάου έπαιξαν και στις δύο ομάδες
κομαζερτς
Ο Άριαν Κόμαζετς με τη φανέλα του Παναθηναϊκού
2662826
Ο Ντίνο Ράτζα και ο Τζόνι Ρότζερς έπαιξαν σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό


Εκείνο το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός "κλέβει" τον Σάσα Βολκόφ (κορυφαίος στο Final-4) από τον Παναθηναϊκό μέσω του NBA.

Ακολούθησαν ο Ρότζερς, ο Ζίζιτς, ο Βουγιούκας, ο Λοτζέσκι και ο Παπαπέτρου. Από τον Παναθηναϊκό απευθείας στον Ολυμπιακό βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Σπανούλης, Μπουντούρης και Περπέρογλου. 

Υπάρχουν όμως και παίκτες που φόρεσαν και τις δύο φανέλες χωρίς απευθείας... δρομολόγιο. Μέσω άλλης ομάδας βρέθηκαν στον "αιώνιο" ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο Άριαν Κόμαζετς,  ο Νίκος Οικονόμου, ο Ντίνο Ράντζα, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, ο Γιάννης Μπουρούσης, ο Γιώργος Μπόγρης, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και άλλοι... 

Ειδήσεις σήμερα

ΕΛ.ΑΣ. για νεκρό σε καταδίωξη στη Λάρισα: Πυροβόλησε ο αστυνομικός και κρατείται, διερευνώνται οι συνθήκες

Δύο σεισμοί με ελάχιστη διαφορά ώρας στην Αιτωλοακαρνανία

Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε τον Σλούκα για τα επόμενα τρία χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης