Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ: Η πιο αμφιλεγόμενη ομάδα του Ισραήλ είναι αυτή που ανακάλυψε τον Λιβάι Γκαρσία

Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ: Η πιο αμφιλεγόμενη ομάδα του Ισραήλ είναι αυτή που ανακάλυψε τον Λιβάι Γκαρσία

Η Μπεϊτάρ, αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο Conference League, είναι η πιο λαοφιλής ποδοσφαιρική ομάδα του Ισραήλ, στην οποία δεν έχει αγωνιστεί ποτέ Άραβας παίκτης κι από την οποία απέκτησε η ΑΕΚ τον Λιβάι Γκαρσία

FyBjyLyXsAAq1tN
Στις 23 Μαΐου η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ κατέκτησε το Κύπελλου Ισραήλ επικρατώντας με 3-0 της Μακάμπι Νετάνια στη Χάιφα.

Κι όταν ο διαιτητής σφύριξε το τέλος του αγώνα, οι οπαδοί της εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο, αναγκάζοντας τους άνδρες ασφαλείας του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ να τον απομακρύνουν άμεσα από το γήπεδο.



Ο Χέρτσογκ είχε βρεθεί στον αγωνιστικό χώρο για να απονείμει τα μετάλλια σε νικητές και χαμένους, κάτι που έγινε τελικά την επομένη στην κατοικία του, με την ισραηλινή ομοσπονδία να συνεδριάζει εκτάκτως την ίδια ημέρα και να ανακοινώνει τον αποκλεισμό της Μπεϊτάρ από την επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου, την αφαίρεση 3 βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα και τον αποκλεισμό της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για ένα χρόνο!!!

Η ομάδα της Ιερουσαλήμ αντέδρασε, προσέφυγε στην UEFA που τελικά στις 7 Ιουνίου έκρινε ότι η ομοσπονδία δεν έχει το δικαίωμα να πάρει μια τέτοια απόφαση και στις 13 Ιουνίου άρθηκε ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός με αποτέλεσμα να μπορέσει να μπει σήμερα στην κληρωτίδα και να βρεθεί στο δρόμο του ΠΑΟΚ στο Europa Conference League.



Κλείσιμο
Μια ομάδα που η ιστορία της προκαλεί... τρόμο, όχι μόνο για τη συμπεριφορά των οπαδών της, αλλά και για τα προβλήματα των εκάστοτε ιδιοκτητών της...

Η La Familia που ελέγχει την κερκίδα
Αυτή είναι η περσινή ιστορία της Μπεϊτάρ, την οποία μάθαμε προ τριετίας όταν μπήκε στη ζωή μας ο Λιβάι Γκαρσία, τον οποίο απέκτησε από τους Ισραηλινούς η ΑΕΚ.

Η Μπεϊτάρ, που έχει κατακτήσει 6 φορές το πρωτάθλημα στη χώρα της, δεν είναι η πιο γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας, αλλά θεωρείται η πιο δημοφιλής και αυτή με το πιο φανατικό κοινό.

Φανατικό και με... αισθήματα μίσους για τους Άραβες καθώς ποτέ στην 85χρονη ιστορία της δεν έχει φορέσει τη φανέλα της Άραβας ποδοσφαιριστής.

«Οι μάρτυρες είναι τα αστέρια στον ουρανό
Για τον ρατσισμό που είναι σαν όνειρο
Όλος ο κόσμος θα το καταθέσει
Δεν θα υπάρχουν Άραβες στην ομάδα!
Δεν με νοιάζει πόσοι και πώς θα σκοτωθούν
Η εξάλειψη των Αράβων με ενθουσιάζει.
Αγόρι, κορίτσι ή γέρος
Θα θάψω κάθε Άραβα βαθιά στο χώμα».

Το παραπάνω είναι ένα από τα αγαπημένα συνθήματα των οργανωμένων οπαδών της όπου κουμάντο κάνει ο σύνδεσμος με το όνομα La Familia.

Πέρσι τέτοια εποχή ο Υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ πρότεινε να χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα, αλλά η πρόταση του έμεινε στα λόγια.

Η La Familia δεν σταμάτησε όταν έπρεπε (δεκαετία του '90 όταν ο εθνικισμός άρχισε να παρουσιάζει τεράστια έξαρση) και πλέον το τέρας δεν ελέγχεται, παρόλο που δεν είναι όλοι οι οπαδοί της ομάδας ρατσιστές. Ωστόσο ο σύλλογος έχει μολυνθεί τόσο πολύ από τον ιό του ρατσισμού που η κατάσταση του δεν αντιμετωπίζεται με... αντιβιοτικά.

Το 2009 ο Αβιράμ Μπρουσιάν, αρχηγός της ομάδας και ανιψιός του θρύλου του συλλόγου Ούρι Μαλμίλιαν, δήλωσε πως «θα ήμουν χαρούμενος αν έπαιζα με έναν Άραβα ποδοσφαιριστή στο πλευρό μου εδώ στη Μπεϊτάρ».

Την ίδια μέρα κλήθηκε σε επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία της La Familia και την επόμενη εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Λυπάμαι για τον πόνο που προκάλεσα στους οπαδούς και καταλαβαίνω ότι τους πλήγωσα. Είναι σημαντικό για μένα να γνωρίζουν ότι είμαι μαζί τους σε κάθε περίσταση. Δεν είμαι εγώ αυτός που παίρνει τέτοιες αποφάσεις, αλλά αν οι οπαδοί δεν θέλουν Άραβα παίκτη, δεν θα υπάρξει Άραβας παίκτης στην Μπεϊτάρ».

Το 2013 η διοίκηση υπέγραψε δύο Τσετσένους ποδοσφαιριστές οι οποίοι ήταν μουσουλμάνοι. Οι οπαδοί ξσηκώθηκαν και μεταξύ άλλων έκαψαν τα γραφεία του συλλόγου. Κι όταν ένας εξ αυτών σκόραρε σε εντός έδρας ματς, τότε οι οργανωμένοι αποχώρησαν από το γήπεδο. Λίγες ημέρες αργότερα αυτοί που αποχώρησαν ήταν οι δύο Τσετσένοι.

Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, η ισραηλινή ποδοσφαιρική κοινότητα σείστηκε συθέμελα όταν στις 7 Δεκεμβρίου 2020 η Μπεϊτάρ ανακοίνωσε την πώληση του 50% των μετοχών της σε μέλος της βασιλικής οικογένειας των Αραβικών Εμιράτων!!!

Η ομάδα-σύμβολο κατά των Αράβων περνούσε στα χέρια Αράβων με τον κόσμο να μην μπορεί να πιστέψει τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ο ιδιοκτήτης της Μπεϊτάρ,Μοσέ Χόγκεγκ βρέθηκε στο στόχαστρο των οπαδών αντιμετωπίζοντας απειλές θανάτου καθώς οι τελευταίοι δεν έδειξαν να νοιάζονται για τις υποσχέσεις του Σεΐχη Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Ναχγιάν, μέλος της ηγετικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, ότι θα επενδύσει 90 εκατομμύρια δολλάρια σε διάστημα 10 ετών.

Τελικά δύο μήνες αργότερα η ισραηλινή ομοσπονδία μπλόκαρε τη μεταβίβαση βρίσκοντας κενά στα έγγραφα του Αλ Ναχγιάν και στα τέλη του 2021 ο Χόγκεγκ συνελήφθη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες απάτης και σεξουαλικών αδικημάτων (trafficking, πορνεία ανηλίκων, σεξουαλική παρενόχληση, προμήθεια ναρκωτικών και αλκοόλ σε ανήλικα κορίτσια).

Οι οπαδοί ξεκίνησαν έρανο για να σώσουν την ομάδα από τη διάλυση, αλλά τελικά τον Αύγουστο του 2022 την αγόρασε ο Μπαράκ Αμπράμοφ, πρώην ιδιοκτήτης της Μπνέι Γιεχούντα.

Κι αυτός όμως είχε μπλέξίματα με το νόμο, καθώς το 2018 συνελήφθη με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος, καθώς είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για τα κυλικεία σε κάποια γήπεδα και μεταβίβασε τις άδειες σε εγκληματικές οργανώσεις που τις χρησιμοποιούσαν για... πλυντήριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Αμερικανός έβαλε στη σειρά τους 3 γιους του και τους εκτέλεσε - Καρέ καρέ η σύλληψη

«Μου έχεις κάνει τόσα πολλά… σκότωσέ με, τι να σου πω!» είπε ο 52χρονος πριν τον πυροβολήσει ο 83χρονος στην Ηλεία

Ποιες έδρες αλλάζουν χέρια σε νέα Βουλή με 7 κόμματα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης