Άντονιν Πανένκα: Σαν σήμερα η αριστουργηματική εκτέλεση πέναλτι - Δείτε βίντεο

Άντονιν Πανένκα: Σαν σήμερα η αριστουργηματική εκτέλεση πέναλτι - Δείτε βίντεο

Πριν από 47 χρόνια ο Άντονι Πανένκα έχρισε την Τσεχοσλοβακία πρωταθλήτρια Ευρώπης με μια απίστευτη έμπνευση

czech
Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Ιουνίου 1976 και στο Μαρακανά του Βελιγράδιου η απίθανη Τσεχοσλοβακία (που είχε αποκλείσει διαδοχικά Αγγλία, Σοβιετική Ένωση και Ολλανδία) αντιμετώπιζε τη Δυτική Γερμανία στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Δύο χώρες οι οποίες δεν... υπάρχουν πια, αλλά έμελλε να πρωταγωνιστήσουν σε μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και ταυτόχρονα να συνδέσουν το όνομα τους με μια ιστορική στιγμή.

Μια στιγμή ποδοσφαιρικής μαγείας και έμπνευσης που έφερε την υπογραφή του Άντονιν Πανένκα. Του βιρτουόζου μέσου της Μποέμιανς Πράγας, ο οποίος μπήκε στο πάνθεον του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, κάνοντας κάτι αδιανόητο για την εποχή.

Η Τσεχοσλοβακία πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιαμό και στο 25' είχε προηγηθεί με 2-0 των Γερμανών, αλλά στο 29' ο Ντίτερ Μίλερ μείωσε σε 2-1 κι όπως συνηθίζουν οι Γερμανοί στις καθυστερήσεις ο Χόλτσεμπαϊν ισοφάρισε σε 2-2.

Ο τελικός πήγε στην παράταση, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι και έτσι οδηγηθήκαμε στα πέναλτι.

finale ME 1976 - Zapadne Nemecko : Ceskoslovensko


Οι Μάσνι, Νέχοντα, Όντρους, Γιούρκεμικ ευστόχησαν για τους Τσέχους, οι Μπόνχοφ, Φλόχε, Μπόνγκαρτς για τους Γερμανούς, αλλά στο 4ο πέναλτι ο Χένες αστόχησε και πλέον οι Τσέχοι κρατούσαν τον τίτλο στα χέρια τους με τον Πανένκα να είναι ο τελευταίος εκτελεστής.

Ο 28χρονος τότε Πανένκα (ο οποίος το 2020 είχε βρεθεί στη ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού αλλά κατάφερε να βγει νικητής) πήρε αρκετά μέτρα φόρα έχοντας απέναντι του τον σπουδαίο Σεπ Μάγιερ, αλλά φτάνοντας στη μπάλα, έκοψε ταχύτητα και χωρίς να σηκώσει το κεφάλι μ' ένα μαγικό άγγιγμα έστειλε τον Γερμανό τερματοφύλακα στα αριστέρα και τη μπάλα στο κέντρο της εστίας...

Κλείσιμο
40 year panalty  PANENKA  EUROCOPA 1976


Η Τσεχοσλοβακία έγραψε ιστορία κατακτώντας το πρώτο (και μοναδικό) τρόπαιο της, κι ο Πανένκα πέρασε στην ποδοσφαιρική αθανασία δίνοντας το όνομα του στην συγκεκριμένη εκτέλεση πέναλτι.

«Εκτελεί το πέναλτι αλά Πανένκα...». Μια φράση που έχετε διαβάσει ή ακούσει ουκ ολίγες φορές ακόμη και σήμερα καθώς ο 75χρονος σήμερα παλαίμαχος άσος δημιούργησε μια νέα τάση.

Top 10 Best Craziest Cheeky Panenka Penalty Goals


Όπως είχε παραδεχθεί αργότερα «μετά την προπόνηση με την ομάδα μου έμενα με τον τερματοφύλακα Ζντένεκ Χρούτσκα και παίζαμε στοίχημα με τις εκτελέσεις πέναλτι. Συνήθως με νικούσε και εκεί το είχα δοκιμάσει για πρώτη φορά. Το βράδυ πριν τον τελικό το σκεφτόμουν και το έκανα. Αν είχα αποτύχει στον τελικό, δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο».

Αργότερα έγινε γνωστό πως το κομμουνιστικό καθεστώς σε περίπτωση που είχε αστοχήσει, θα τον είχε κατηγορήσει για «ατίμωση της πατρίδας» και θα του απαγόρευσε την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο...

«Μόνο ένας τρελός ή μια ιδιοφυΐα θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή», είχε πει ο αείμνηστος Πελέ αποθεώνοντας τον Πανένκα, ο οποίος λίγη τρέλα είχε πάντα, αλλά ξεχείλιζε από ταλέντο...

Τσεχοσλοβακία – Δυτική Γερμανία 2-2 (5-3 πέναλτι)
Τα γκολ: 8' Σβέχλικ, 25' Ντόμπιας – 28' Μίλερ, 90' Χολτσενμπαϊν

Τα πέναλτι:
Μάσνι 1-0
Μπόνχοφ 1-1
Νέχοντα 2-1
Φλόχε 2-2
Όντρους 3-2
Μπόνγκαρτς 3-3
Γιούρκεμικ 4-3
Χένες (άουτ) 4-3
Πανένκα 5-3

Οι συνθέσεις
Τσεχοσλοβακία (Βάτσλαβ Γιέζεκ): Βίκτορ – Πίβαρνικ, Όντρους, Γκογκ, Κάπκοβιτς – Ντόμπιας (94' Βέσελι), Μόντερ, Πανένκα – Μάσνι, Σβέχλικ (79' Γιούρκεμικ), Νέχοντα.

Δυτική Γερμανία (Χέλμουτ Σεν): Μάιερ – Φογκτς, Μπεκενμπάουερ, Σβάρτσενμπεκ, Ντιτς – Μπόνχοφ, Μπέερ (80' Μπόνγκαρτς), Βίμερ (46' Φλόχε) – Χένες, Ντ. Μίλερ, Χόλτσενμπαϊν.

Διαιτητής: Σέρτζιο Γκονέλα (Ιταλία)

Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στην Ηλεία: Θύτης και θύμα είχαν από παλιά διαφορές - Το μοιραίο τηλεφώνημα πριν από τη δολοφονία

Εξαφάνιση υποβρυχίου στον Τιτανικό: Δικηγόρος γλίτωσε γιατί ακύρωσε τελευταία στιγμή το ταξίδι

Τρίπολη: Με κοκαΐνη και κάνναβη έπιασαν τον γνωστό Έλληνα στιχουργό

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης