Ντιέγκο Μαρτίνεθ: Στα 42 του στον πάγκο του Ολυμπιακού - Η Σεβίλλη, η Γρανάδα και η λατρεία για τον Γκουαρδιόλα

Ντιέγκο Μαρτίνεθ: Στα 42 του στον πάγκο του Ολυμπιακού - Η Σεβίλλη, η Γρανάδα και η λατρεία για τον Γκουαρδιόλα

Ποιος είναι ο φιλόδοξος τεχνικός από το Βίγκο, που αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή να επαναφέρει τους «ερυθρόλευκους» στην κορυφή

diego-martinez_mak
Αλήθεια τι θέλει ένας προπονητής από το Βίγκο της Ισπανίας στον Ολυμπιακό; Μα να τον οδηγήσει ξανά στην κορυφή στην Ελλάδα και να του δείξει μέσω προκριματικών τον δρόμο για την διάκριση στα Κύπελλα Ευρώπης. 

Στόχος του Ολυμπιακού τη νέα σεζόν είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η επιστροφή στα "σαλόνια" του Champions League. Κανείς δεν το κρύβει. 

21682507_2
Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ



Κλείσιμο
Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ ανέλαβε αυτό το δύσκολο έργο. Τώρα δεν έχει να ανεβάσει την Οσασούνα ή την Γρανάδα στη La Liga. Θέλει όμως να παίξει ξανά έναν προημιτελικό Europa League ή Champions League. 

Aυτή τη φορά όμως όχι με την Γρανάδα αλλά με τη νέα του ομάδα, τον Ολυμπιακό. 

Ντιέγκο Μαρτίνεθ Πένας 

Αυτό είναι το όνομα του νέου προπονητή του Ολυμπιακού. Είναι 42 ετών. Σκληρός στην όψη, σχεδόν πάντα αξύριστος. Πάντα απαιτητικός πρώτα με τον εαυτό του και μετά με τους παίκτες του. Δεν «μασάει», αναλαμβάνει ευθύνες και του αρέσουν τα δύσκολα.

21650087
O Ντιέγκο Μαρτίνεθ με τον Ερνέστο Βαλβέρδε


Το παιδί που γεννήθηκε στο Βίγκο τον Δεκέμβριο του 1980, λίγους μήνες μετά την επαγγελματοποίηση του ελληνικού ποδόσφαιρου, είναι πλέον στο τιμόνι του Ολυμπιακού και είναι απαίτηση της διοίκησης και του κόσμου του να φέρει το 48ο πρωτάθλημα στο λιμάνι του Πειραά. 

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ ήταν πάντα ένα γενναίο παιδί και είναι πλέον ένας γενναίος προπονητής. Όταν κατάλαβε (άσχετα με τον τραυματισμό) ότι δεν θα μπορούσε να κάνει καριέρα ως ποδοσφαιριστής, έβαλε στην άκρη την μπάλα και κάθισε στον πάγκο. 

21716035
Με τον Ζινεντίν Ζιντάν όταν προπονούσε τη Ρεάλ Μαδρίτης


Στα 24 του ήταν προπονητής. Στα 30 του ήταν στην Σεβίλλη. Στα 40 του ήταν στα προημιτελικά του Europa League.  Λίγους μήνες πριν κλείσει τα 43 είναι στον Ολυμπιακό. 

Στο μεγαλύτερο στοίχημα της καριέρας του. Είναι γενναίος γιατί θα προπονήσει μεν ένα μεγάλο κλαμπ, το οποίο όμως το 2022-23 βίωσε μια από τις άσχημες σεζόν του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. 

To αγγλικό ποδόσφαιρο

Μετά την θητεία του στη Γρανάδα έφυγε μαζί με την γυναίκα -την γνώρισε όταν ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Γρανάδα- και την κόρη τους για την Αγγλία. Το "Νησί του ποδοσφαίρου". Πήγε να δει πως προπονεί ο Πεπ Γκουαρδιόλα στην Σίτι, ο Ράφα Μπενίτεθ στην Έβερτον. Του άρεσε η Λίβερπουλ του Κλοπ. Τον ενδιαφέρει πάντα τι παίζει ο Μουρίνιο, άσχετα εάν δεν είναι πλέον στην Αγγλία. Πήγε για να δει πως είναι αυτό το αγγλικό ποδόσφαιρο από κοντά.

22321878


Το έζησε για λίγο μέσω του προημιτελικού του Europa League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2021. 

νεα
Στην προπόνηση της Εσπανιόλ
ωι
Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιογραφίες ανθρώπων του ποδοσφαίρου


Όταν ήταν παιδί πήγαινε στον ξάδελφό του για να δει αγγλικό ποδόσφαιρο στην τηλεόραση. «Είχε Canal Plus. Είδα την μεγάλη ομάδα της Μάντσεστερ. Σκεφτόμουνα. Αυτό είναι διαφορετικό, πρέπει να το ζήσω», είχε πει το 2021 στον Guardian. 


24054166
Το ποδόσφαιρο είναι το πάθος του

Που να περίμενε ότι μετά από χρόνια θα έβλεπε ζωντανά τόσα παιχνίδια στην Αγγλία, τους συμπατριώτες του Γκουαρδιόλα και Μπενίτεθ να οργιάζουν. 

Έκατσε τρεις μήνες στην Αγγλία. «Τρεις μήνες που ήταν σαν ένα πενταετές μεταπτυχιακό» θα πει στην ίδια συνέντευξη. Θα μπορούσε να καθίσει πάνω στις... δάφνες της πορείας του με την Γρανάδα και να πει στον εαυτό του: «Πετύχαμε. Ας αράξουμε». 

Η Γρανάδα της καρδιάς του 

Ναι, πέτυχε πολλά με την Γρανάδα. Την πήρε το 2018 από την Β' κατηγορία και την ανέβασε στην La Liga. Την επόμενη σεζόν την έβγαλε στην Ευρώπη. Κάποια στιγμή ήταν και πρώτος στο πρωτάθλημα. 

martinez_anodos
Στην φιέστα ανόδου της Γρανάδα στη La Liga


Την επόμενη την οδήγησε από τα προκριματικά στα προημιτελικά του Europa League. Έξι αγώνες στα προκριματικά, έξι στον όμιλο (δύο με τον ΠΑΟΚ), δύο με την Νάπολι στους "32", δύο με την Μάλμε στους "16" και δύο με τη Γιουνάιτεντ στην οχτάδα. 

eyrp
Μετά την έξοδο της Γρανάδα στο Europa League


Την Νάπολι την κέρδισε 2-0 στη Γρανάδα. Από την Γιουνάιτεντ έχασε 2-0 και στα δύο παιχνίδια. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ που είχε κερδίσει το βραβείο της Marca για τον καλύτερο προπονητή της Ισπανίας είχε φτάσει τόσο ψηλά με μια "'άσημη" ομάδα της Ισπανίας. 

διεο_1
Διαβάζει, αναλύει και μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα για το ποδόσφαιρο


Μια ομάδα που φοράει και αυτή ερυθρόλευκα, όπως ο Ολυμπιακός, και ιδρύθηκε την χρονιά όπου ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 1ο από τα 47 πρωταθλήματά του. 

old
Στο Ολντ Τράφορντ απέναντι στη Γιουνάιτεντ


Το 1931. Στην Γρανάδα δεν πήγε μόνος του. Τον επέλεξε ο Αντόνιο Κορδόν. Αυτός που τον επέλεξε και τώρα για τον πάγκο του Ολυμπιακού, αφού είναι εδώ και λίγες εβδομάδες ο νέος του αθλητικός διευθυντής.

ymp
Στην Τούμπα για το ματς με τον ΠΑΟΚ


Τον επέλεξε και δικαιώθηκε στην Γρανάδα και το ίδιο αποτέλεσμα θέλει να έχει και στον Ολυμπιακό. Προσοχή, το 2018 τον επέλεξε όταν είχε αποτύχει να ανεβάσει την Οσασούνα στη La Liga τη σεζόν 2017-18. 

Έμεινε για ένα βαθμό εκτός των πλέι οφ ανόδου. 

Η καλύτερη σεζόν στη La Liga ήταν το 2019-20. Τελείωσε στην 7η θέση, βγήκε στην Ευρώπη και έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας, βγάζοντας νοκ άουτ την Βαλένθια, αλλά έμεινε εκτός στο γκολ από την Αθλέτικ. 

Στο πρωτάθλημα σε 38 αγώνες είχε 16-8-14. Στις πρώτες δέκα αγωνιστικές είχε μόλις δύο ήττες. Μια από την Σεβίλλη και άλλη μια από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στα άλλα ματς είχε έξι νίκες και δύο ισοπαλίες. 

Στην 5η αγωνιστική θα κερδίσει με 2-0 την Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε. Θα πάρει και ισοπαλία (1-1) εντός έδρας από την Ατλέτικο. Την επόμενη χρονιά που έφτασε μακριά στην Ευρώπη στη La Liga ήταν 9η και αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά του Κυπέλλου. 




Το πανεπιστήμιο της Ανδαλουσίας 

Εάν ρωτήσει κανείς έναν ποδοσφαιρόφιλο ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης τα τελευταία είκοσι χρόνια, μέσα στα κλαμπ που θα ακούσεις ως απάντηση, πολύ ψηλά είναι η Σεβίλλη. 

Το καμάρι της Ανδαλουσίας που φέτος κέρδισε το 7ο Europa League της ιστορίας της.

ceb
Προπονητής στην Σεβίλλη


Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ ξεκίνησε στα 24 του να προπονεί άσημες ομάδες της Ισπανίας και στα 30 του βρέθηκε στη Σεβίλλη. Τον επέλεξε ο Μόντσι, αυτός ο θρυλικός διευθυντής της που φέτος την άφησε για την Άστον Βίλα. 

Στη Σεβίλλη έμαθε πως δουλεύει ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό κλαμπ. Πήγε στην Ακαδημία της, ανέβαλε την τρίτη ομάδα της, μετά την δεύτερη, ήταν και βοηθός στο Europa League του 2014. 

Είδε πως δουλεύει ο Μαρθελίνο. Ήταν συνεργάτης του Έμερι. Δούλεψε και ένα φεγγάρι μαζί με τον Μίτσελ. Στη Σεβίλλη κάθισε επτά χρόνια. Όχι με μέσον, δεν ήταν καν παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της, αλλά επειδή δούλευε και ήταν αποτελεσματικός. 

Μπορεί στην Γρανάδα να έκανε όνομα και στην Ευρώπη αλλά στην Ισπανία τον έμαθαν μέσω της Σεβίλλης. 

Πρώτη φορά εκτός Ισπανίας 

Η τελευταία φορά που δούλεψε ως προπονητής ήταν στην Εσπανιόλ. Έμεινε έως τον Απρίλιο του 2023 και απολύθηκε. Η ομάδα της Βαρκελώνης δεν του ταίριαξε και είχε πάρει τον δρόμο για την μικρότερη κατηγορία. 

21933514
Με τον προπονητή της Ατλέτικο, Ντιέγκο Σιμεόνε


Στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, υπάρχουν επιτυχίες και αποτυχίες. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ τα άφησε όλα πίσω και είπε το "ναι" στον Ολυμπιακό. 

Ξέρει ότι στην Ελλάδα θα έχει την πίεση του πρωταθλητισμού αλλά και τα εργαλεία για να πετύχει αφού ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψει η ομάδα στο θρόνο της και να διακριθεί ξανά στην Ευρώπη. 

23635162
Με τον Ρόναλντ Κούμαν όταν εκείνος ήταν προπονητής στη Μπαρτσελόνα
24053994
Με τον Σόλσκιερ στο παιχνίδι της Γρανάδα με τη Γιουνάιτεντ


Γι' αυτό έδωσε ένα ... τσουβάλι λεφτά στον Αντόνιο Κορδόν για να τον κάνει "αφεντικό" στο Ρέντη και γι' αυτό έκανε τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ τον πιο ακριβοπληρωμένο προπονητή της νέας σεζόν στη Super League 1. 

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ βγαίνει για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας αλλά πιστεύει ότι στην Ελλάδα θα πετύχει και ίσως να του ανοίξει ακόμη μια μεγαλύτερη πόρτα. 

Η φιλοσοφία του Ντιέγκο 

Ο Ντιέγκο μπορεί να είναι φαν του Γκουαρδιόλα, του Έμερι και άλλων φτασμένων προπονητών αλλά δεν είναι «μίξη» αυτών. Είναι ο Μαρτίνεθ. 

Ένας προπονητής που ξέρει να παλεύει. Να παίζει άμυνα αλλά πάνω από όλα να προσαρμόζεται στις συνθήκες του αγώνα. «Αν έχω λεμόνια, θα φτιάξω λεμονάδα. Αν έχω πορτοκάλια, πορτοκαλάδα», είχε πει κάποτε. 

Όταν μικρός λάτρεψε το ποδόσφαιρο βλέποντας την Εθνική Ολλανδίας στο Euro 1988 και ειδικά τον Μάρκο Φαν Μπάστεν, όταν ο πατέρας του τον πήγε παιδάκι να δει για πρώτη φορά την Θέλτα απέναντι στην Βαλένθια, δεν περίμενε ότι θα γίνει προπονητής. 

25774904
Πρώτη ημέρα στην Εσπανιόλ


Γρήγορα κατάλαβε ότι ήταν φτιαγμένος για αυτό. Είναι το πάθος του. Επιλέγει το 4-2-3-1, το 4-4-2, το 4-3-3 και άλλα συστήματα που θα τον βολέψουν.

Δεν τον νοιάζει μόνο το παιχνίδι της ομάδας του αλλά και πως θα κάνει τον αντίπαλο να αισθανθεί άβολα μέσα στο παιχνίδι. Ο ίδιος θέλει πάντα να δίνει το 100% σε κάθε αγώνα. 

26420357
Ο Μαρτίνεθ ακούει τους παίκτες του
26633503
Με τον Τσάβι πριν από παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με την Εσπανιόλ


Ο Ρομπέρτο Σολδάδο, που ήταν επιθετικός της Γρανάδας στα χρόνια του Μαρτίνεθ είχε πει για εκείνον: «Είναι πάντα δίπλα στην ομάδα και οι παίκτες τον καταλαβαίνουν. Ακόμη είναι καλός ακροατής. Θέλει οι παίκτες του να εκφράσουν αυτό που νιώθουν. Θέλει να δουλεύουν μαζί για να γίνουν καλύτεροι όλοι».

dea
Διακοπές με την κόρη του


Τους θέλει γενναίους μέσα και έξω από το γήπεδο, να βάζουν πάντα το μυαλό τους να δουλεύει και να παίρνουν ρίσκα. Θέλει ομάδες με συνοχή και ενότητα. Δίνει μεγάλη βάση στα αποδυτήρια. 

koo
Στη βράβευσή του ως κορυφαίος προπονητής της Ισπανίας το 2019


Στον Ολυμπιακό θα έχει την ευκαιρία να χτίσει μια ομάδα από την αρχή. Θα είναι δύσκολο αλλά με πίστη και στήριξη μπορεί να τα καταφέρει.  

Λίγοι Ισπανοί προπονητές έχουν περάσει από τον πάγκο του Ολυμπιακού αλλά μόνο ένας άφησε το στίγμα του στην ομάδα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε. 

Μένει να δούμε πως θα δουλέψει και τι θα αφήσει και ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στην Ηλεία: Θύτης και θύμα είχαν από παλιά διαφορές - Το μοιραίο τηλεφώνημα πριν από τη δολοφονία

Εξαφάνιση υποβρυχίου στον Τιτανικό: Δικηγόρος γλίτωσε γιατί ακύρωσε τελευταία στιγμή το ταξίδι

Τρίπολη: Με κοκαΐνη και κάνναβη έπιασαν τον γνωστό Έλληνα στιχουργό

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης