Όσκαρ Πιστόριους: Στις 31 Μαρτίου η ακρόαση για το αίτημα αποφυλάκισης του

Όσκαρ Πιστόριους: Στις 31 Μαρτίου η ακρόαση για το αίτημα αποφυλάκισης του

Ο χρυσός παραολυμπιονίκης δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ περιμένει την απόφαση των δικαστών για την πρόωρη απελευθέρωση του

Pistorious
Την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου το 2013 η κοινή γνώμη σοκαρισμένη μαθαίνει πως ο Όσκαρ Πιστόριους, ο επονομάζόμενος και Blade Runner, είχε σκοτώσει τη σύντροφο του μέσα στο σπίτι του στην Πρετόρια.

Δέκα χρόνια αργότερα κι ενόσω έχει εκτίσει το μισό της (αναθεωρημένης) ποινής που του επιβλήθηκε, το άλλοτε φωτεινό παράδειγμα της ανθρώπινης θέλησης, περιμένει να μάθει στα τέλη του μήνα αν θα αποφυλακσιτεί ή αν θα παραμείνει στη φυλακή.

Ο Πιστόριους στην πολύκροτη δίκη του ισχυρίστηκε πως σκότωσε άθελα του τη Στέενκαμπ καθώς την πέρασε για διαρρήκτη, με την αρχική ετυμηγορία να προκαλεί ένα δεύτερο σοκ καθώς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία σε πρώτο βαθμό και τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο άσκησε έφεση με την ποινή στο δεύτερο βαθμό να αυξάνεται στα 6.5 χρόνια, ωστόσο ασκήθηκε και νέα έφεση με την ενοχή του να παραμένει, αλλά την ποινή του να διπλασιάζεται (13 χρόνια και 5 μήνες).

Όλο αυτό το διάστημα ο Πιστόριους είχε καταθέσει αιτήσεις αποφυλάκιση (λόγω καλής διαγωγής), όμως όλες απορρίφθηκαν (γιατί εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνος για την κοινωνία).

Από τη στιγμή που βρέθηκε στη φυλακή και πλέον δεν μπορούσε να έχει επαφή με τον αθλητισμό, σύμφωνα με το περιβάλλον του ο παραολυμπιονίκης στράφηκε στον Θεό, θέτοντας ως προτεραιότητα τη συγχώρεση του από την οικογένεια της δολοφονημένης συντρόφου του.

Ο «Blade Runner» ακόμη και τώρα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι σκότωσε τη φίλη του κατά λάθος θεωρώντας ότι ήταν διαρρήκτης και το ίδιο ισχυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην συνάντηση του με τον Μπάρι Στέενκαμπ, πατέρα της Ρίβα.

Στο μετα-απαρτχάιντ δικαστικό σύστημα της Νότιας Αφρικής, υπάρχουν οι τις επιτροπές αλήθειας και συμφιλίωσης, οι οποίες ενθαρρύνουν τους δράστες να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους απέναντι στα θύματα, αλλά ο Πιστόριους αρνήθηκε πεισματικά ότι σκότωσε τη Ρίβα μετά από καβγά που είχαν οι δύο τους.

«Μόνο ο Όσκαρ ξέρει την αλήθεια», είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση ο Στέενκαμπ, δείχνοντας απογοητευμένος, ενώ το 2014 η οικογένεια του είχε αρνηθεί την οικονομική αποζημίωση που τους προσέφερε ο Πιστόριους.

Κλείσιμο
Οι Στέενκαμπ εξακολουθούν να μην πιστεύουν την εκδοχή του ατυχήματος και η δική τους στάση αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο τις επόμενες εβδομάδες...

Όπως ενημέρωσε ο δικηγόρος του Πιστόριους η καθοριστική ακρόαση του πελάτη του για το αίτημα της αποφυλάκισης που έχει καταθέσει, θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου. Ο Πιστόριους έχοντας εκτίσει το μισό της ποινής του και μη δημιουργώντας κανένα πρόβλημα εντός της φυλακής τυπικά πληροί όλα τα κριτήρια για να κερδίσει την ελευθερία του.

Ωστόσο η υπόθεση του, όπως αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της δίκης, δεν είναι καθόλου απλή κι ίσως το κλειδί για την αποφυλάκιση του, το κρατούν οι Στέενκαμπ με την συγχώρεση (που μέχρι στιγμής δεν του δίνουν).


Ειδήσεις σήμερα:

Το TikTok δεν μοιράστηκε ποτέ δεδομένα των ΗΠΑ με την Κίνα, λέει ο CEO της δημοφιλούς εφαρμογής

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τον Πούτιν: Βίντεο με μαχητικά που συνοδεύουν βομβαρδιστικά B-52

Δύο αλλοδαποί κακοποιούσαν σεξουαλικά 13χρονη στη Λακωνία - Γέννησε το παιδί του βιαστή της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης