Έγραψαν ιστορία Τεντόγλου και Καραλής: Τα 37 μετάλλια έφτασε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου

Έγραψαν ιστορία Τεντόγλου και Καραλής: Τα 37 μετάλλια έφτασε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου

Η Εθνική Ομάδα που κατετάγη στην 11η θέση του πίνακα των μεταλλίων επιστρέφει από την Τουρκία στην Ελλάδα στις 12.00 το μεσημέρι με πτήση της AEGEAN

Collage_Maker-06-Mar-2023-04-15-AM-9180
Με απολογισμό τρία μετάλλια στις αποσκευές της επιστρέφει στις 12 το μεσημέρι με πτήση της AEGEAN η ελληνική αποστολή μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της στο 38ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μίλτος Τεντόγλου χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο, γράφοντας Ιστορία στον ευρωπαϊκό κλασσικό αθλητισμό, καθώς έγινε ο πρώτος άλτης του μήκους, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, τρεις διαδοχικές φορές.

Ο Νίκος Ανδρικόπουλος έφερε το πρώτο -χρονικά- μετάλλιο, αργυρής απόχρωσης, με άλμα στα 16,58μ. στο τριπλούν, το οποίο του χάρισε τη δεύτερη θέση στο βάθρο των νικητών, ενώ ο Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο σε επίπεδο Ανδρών με άλμα στα 5,80μ. Ο άλτης του Χάρη Καραλή ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, χαρίζοντας στην Ελλάδα το τρίτο και τελευταίο της μετάλλιο στη διοργάνωση. Είναι μάλιστα το 17ο ασημένιο μετάλλιο και το πρώτο δικό του.

Τα τρία μετάλλια της ελληνικής αποστολής την έφεραν στην 11η θέση του πίνακα μεταλλίων, με την Νορβηγία να κάνει την έκπληξη στην κορυφή. Εξαιρετική παρουσία για τα ελληνικά χρώματα που ξεπέρασαν υπερδυνάμεις όπως η Πολωνία, η Ουκρανία και η Ισπανία.

Συνολικά, η χώρα μας έχει κατακτήσει 37 μετάλλια στην ιστορία της διοργάνωσης, εκ των οποίων 8 χρυσά, 17 ασημένια και 12 χάλκινα, σε σύνολο 15 διοργανώσεων, όπου αθλητής ή αθλήτρια κατάφερε να έχει παρουσία στο βάθρο των νικητών.

Από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον Σπήλιο Ζαχαρόπουλο στο Γκρενόμπλ το 1972, φτάσαμε εν έτει 2023 να μετράμε 37 ελληνικά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Με τον θεσμό να έχει ξεκινήσει το 1970 στη Βιέννη, η Ελλάδα πήρε δύο ασημένια μετάλλια στη διοργάνωση του 1972 και άλλο ένα την επόμενη χρονιά με τον Παπαδημητρίου στο ύψος. Ακολούθησε το αργυρό μετάλλιο του Παπαγεωργόπουλου το 1976 στο Μόναχο και από τότε, η Ελλάδα είδε πάλι βάθρο… το 1994 στο Παρίσι, χάρη στους Αλέξανδρο Τερζιάν, Κώστα Κουκοδήμο και Γιώργο Παναγιωτόπουλο.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα ο Μίλτος Τεντόγλου μπήκε σε μία ξεχωριστή ομάδα αθλητών όσον αφορά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Από το 1966 όταν και άρχισε ο θεσμός (αρχικά κάθε χρόνο ως «Ευρωπαϊκοί αγώνες» και από το 1970 ως Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα), συνολικά 22 αθλητές έχουν καταφέρει σε όλα τα αγωνίσματα, να κερδίσουν τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες φορές ένα χρυσό μετάλλιο.

Για τον Μίλτο το χθεσινό ήταν το τρίτο και αν τα καταφέρει ξανά σε δύο χρόνια, θα ισοφαρίσει στην πρώτη θέση με 4 συνεχόμενα χρυσά, τους Βαλερί Μπορζόφ, Μαριάν Βορονίν, Τζέισον Γκάρντενερ (όλοι 60 μέτρα) και Ρενό Λαβιλενί (επί κοντώ). Μόνο δύο γυναίκες έχουν πέντε συνεχόμενα χρυσά μετάλλια, η Ολλανδέζα Νέλι Φίρε-Κούμαν στα 60 μέτρα (1985-89) και η Ανατολικογερμανίδα Κάριν Μπάλζερ στα 60 μέτρα με εμπόδια (1967-71).

Ο πρωταθλητής του μήκους, με το μετάλλιο που κατέκτησε στην Κωνσταντινούπολη, έγινε ο πρώτος Έλληνας (άνδρας ή γυναίκα) που κατακτά τρία μετάλλια σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Και μάλιστα είναι και τα τρία χρυσά και συνεχόμενα. Μετά το αργυρό του 2015 και το χρυσό του 2017, επέστρεψε στο βάθρο σε αυτή τη διοργάνωση και «έσπασε» την πρωτιά που είχε με δύο μετάλλια, μαζί με τους Στεφανίδη, Θάνου, Παυλακάκη, Παπαχρήστου, Κοκλώνη και Παπαγεωργόπουλο.

Για τον πέντε φορές -πλέον- πρωταθλητή Ευρώπης, Μίλτο Τεντόγλου, αυτό ήταν το ένατο χρυσό μετάλλιο στην καριέρα του σε μεγάλες διοργανώσεις, ενώ έχει 11 συνολικά, με τα άλλα δύο να είναι ασημένια. Δεν έχει κατακτήσει ποτέ χάλκινο μετάλλιο. Πάντως, το ρεκόρ με τα 8 συνολικά χρυσά στην ιστορία του θεσμού που έχει η Ελενα Φιμπινγκέροβα στην σφαιροβολία (1973, 74, 77, 78, 80, 83, 84, 85), μάλλον δεν θα καταρριφθεί ποτέ.


Ο αγώνας του Μίλτου Τεντόγλου

Γλασκώβη, Τορούν και τώρα Κωνσταντινούπολη. Ο Μίλτος Τεντόγλου συνεχίζει να γράφει ιστορία καθώς χθες έγινε ο πρώτος αθλητής του μήκους ο οποίος κατακτά τρία σερί χρυσά μετάλλια σε ευρωπαϊκό κλειστού στίβου.

Κι αυτό το πέτυχε ένας αθλητής ο οποίος μέχρι το 2018 δεν... αγαπούσε ιδιαίτερα τον κλειστό στίβο, ωστόσο όταν άρχισε να συλλέγει τα μετάλλια, άρχισε να αλλάζει και η σκέψη του.

Ο Μίλτος μπορεί να αντιπαθεί το πρωινό ξύπνημα και τους αγώνες, αλλά περισσότερο από κάθε τι άλλο σιχαίνεται την ήττα. Κι αφού δεν μπορούσε να αλλάξει την (βάρβαρη) ώρα διεξαγωγής του τελικού του μήκους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη (ξεκίνησε στις 09:15) φρόντισε να στείλει με το... καλημέρα το μήνυμα του προς τους υπόλοιπους φιναλίστ.

Δείτε την απονομή ενός ακόμα χρυσού μεταλλίου στον Μίλτο Τεντόγλου:

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cqyb6tffb1v5)

«Όπως το βλέπω τώρα, και μπορώ να το πω από τώρα, 8.30μ. και λίγο παραπάνω μπορώ να πηδήξω δεν υπάρχει πρόβλημα», είχε πει με τη γνωστή αφοπλιστική ειλικρίνεια που τον διακρίνει μετά τον ημιτελικό όπου είχε περάσει 2ος πίσω από τον Σουηδό Μοντλερ και φρόντισε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του...

Κατά την παρουσίαση των αθλητών εμφανίστηκε με την κουκούλα του, χαλαρός και άνετος αλλά μόλις μπήκε στον διάδρομο όλοι κατάλαβαν ότι δεν είχε όρεξη για... περιπέτειες.

Πρώτο άλμα στα 8.30 (όσο ακριβώς είχε πει) και η πίεση στους διεκδικητές του στέμματός του από πολύ μεγάλη έγινε τεράστια!

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqyawb7t3z2p)


Ο Σουηδός Μόντλερ προσπάθησε, ισοφάρισε το φετινό του ρεκόρ (8.19) ρίσκαρε απίστευτα στα επόμενα άλματα του μήπως και βρει την επίδοση της ζωής του, αλλά έκανε το ένα άκυρο μετά το άλλο...

Οι υπόλοιποι δεν μπορούσαν καν να πλησιάσουν με τον Ρουμάνο Μπιτάν να κλέβει το χρυσό στο προτελευταίο άλμα με επίδοση 8 μέτρα...

Την ίδια ώρα ο Μίλτος παρατηρούσε, κάνοντας σταθερά άλματα πάνω από τα 8 μέτρα κι όταν ο Μόντλερ ακυρώθηκε στην τελευταία του προσπάθεια, έχοντας πλέον σίγουρο το χρυσό, προσπάθησε για μια μεγάλη επίδοση, αλλά προσγειώθηκε στα 8.29.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqyamqim6jw9)


Εκνευρίστηκε γιατί ήθελε κάτι καλύτερο, αλλά έβαλε την ελληνική σημαία στο λαιμό του και υποκλίθηκε στον κόσμο που όρθιος τον χειροκροτούσε αναγωρίζοντας το τεράστιο μέγεθος του...

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqyay3q4j8vt)


 Ο Έλληνας πρωταθλητής αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Κωνσταντινούπολη, μοίρασε για ακόμα μια φορά μοναδικές ατάκες μιας και «υποσχέθηκε» πως αν ο αγώνας δεν ήταν τόσο νωρίς το πρωί θα είχε φτάσει πολύ πιο μακριά στο σκάμμα

Ο 24χρονος αθλητής επανέλαβε μετά τον αγώνα του πως δεν αντέχει το πρωϊνό ξύπνημα και αν ο τελικός γινόταν βράδυ θα έκανε άλμα στα 8.50 μέτρα! «Συνήθως πηδάω καλύτερα μετά το το πρώτο άλμα. Ήταν δύσκολος αγώνας» δήλωσε αρχικά ο Τέντογλου αναφερόμενος στο γεγονός ότι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο χάρη στο πρώτο του άλμα στα 8.30 μέτρα, για να προσθέσει: «Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολο για εμένα. Αν ο αγώνας γινόταν βράδυ θα έκανα 8.50 μ., το υπόσχομαι».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι έγινε ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία του αθλήματος του άλματος εις μήκους με τρία χρυσά μετάλλια σε ευρωπαϊκό κλειστού στίβου, ο Τεντόγλου τόνισε ότι δεν αισθάνεται ανίκητος: «Δεν είμαι ανίκητος. Χάνω και κάποιες φορές. Στα ευρωπαϊκά ίσως ισχύει. Πιστεύω ότι σήμερα μπορούσα να χάσω επειδή δεν ήμουν ο καλός μου εαυτός. Έτσι είναι οι αγώνες. Χάνουν και τα φαβορί και τα αουτσάιντερ να κάνουν κάτι τρελό.  Είναι πολύ σημαντικό για εμένα και χαίρομαι που το πέτυχα. Δεν ήμουν τόσο καλός όσο θα έπρεπε, επειδη ήταν πρωινό αγώνας. Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο και είχα ένα μεγάλο άκυρο. Δεν είμαι ευχαριστημένος».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cqybpa9urhz5)
 

Σε ερώτηση που δέχθηκε για την τραγωδία στα Τέμπη και αν υπήρχε στο μυαλό του, ο Έλληνας πρωταθλητής δεν θέλησε να πει μεγάλα λόγια, παρά τόνισε: «Ηταν τραγικό αυτό που έγινε. Ντρέπομαι να πω κάτι, αλήθεια. Εμείς είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε και δεν υπάρχει κάτι να απαλύνει τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Ότι και να κάνουμε, δεν έχει σημασία για αυτούς, καλύτερα να μην πεις τίποτα σε τέτοιες στιγμές».

Ο Τεντόγλου δεν παράλειψε παράλληλα να ευχαριστήσει και τους Έλληνες φιλάθλους για την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν ξέρει πού να αφιερώσει το μετάλλιο και ότι δεν έχει τσεκάρει πόσα μηνύματα έχει στο κινητό του: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες, έκαναν φανταστική κερκίδα. Για όλους, όχι μόνο για εμένα. Ήταν ωραία ατμόσφαιρα Δεν ξέρω πού να το αφιερώσω αυτό το μετάλλιο.

Είχα κάποια μηνύματα στο κινητό. Θα έχω και άλλα. Δεν μπορούσα να ασχοληθώ πολύ με το κινητό μου αυτές τις μέρες, κοιμόμουν και περίεργες ώρες για να φτιάξω το πρωινό ξύπνημα. Θα προσπαθήσω για το καλύτερο στην συνέχεια για το Παγκόσμιο στην Βουδαπέστη».



Ο αγώνας του Εμμανουήλ Καραλή

Ιστορία έγραψε στην Κωνσταντινούπολη και ο Εμμανουήλ Καραλής.

Ο επικοντιστής του Ολυμπιακού ο οποίος ήταν 4ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο που είναι το πρώτο του σε μεγάλη διοργάνωση σε επίπεδο ανδρών και αυτό ήρθε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cqyn92sp2d9d)


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cqylxpxpfkkh)

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cqylvouf8ae1)


Ο Έλληνας πρωταθλητής έκανε σπουδαίο αγώνα και πήρε αυτό που έψαχνε τόσα χρόνια από την εποχή που ήταν έφηβος και νέος. Ένα μετάλλιο σε επίπεδο ανδρών. 

5824978
5824970


Ο 24χρονος αθλητής ξεκίνησε από έγκυρο άλμα στα 5,40 μ., πέρασε με την δεύτερη τα 5,60 μ. και με την πρώτη τα 5,70 μ., αλλά και το 5,80 μ., ύψος που έκρινε τα μετάλλια.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cqyo79nmrlix)


Είχε δύο αποτυχημένες στα 5,85 αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ανέβει στο βάθρο. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cqymvnxutzc9)


Ο Καραλής το 2018 ήταν πέμπτος στο Παγκόσμιο κλειστού του Μπέρμιγχαμ, το 2019 τέταρτος στο Ευρωπαϊκό κλειστού της Γλασκόβης και το 2021 τέταρτος στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, που αναμφίβολα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cqyncxp7j31l)


Αυτό είναι το δεύτερο μετάλλιο που κατακτά η χώρα μας στο επί κοντώ Ανδρών, μετά το ασημένιο του Κώστα Φιλιππίδη το 2017 στο Βελιγράδι.

Παράλληλα είναι το 3ο και τελευταίο μετάλλιο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2023. Το πρώτο ήταν το ασημένιο του Νίκου Ανδρικόπουλο στο τριπλούν και ακολούθησε το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος! 

5825102
5825100
5825099


Ο Σόντρε Γκούτορμσεν (Νορβηγία) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 5,80 μ. και κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο στη διοργάνωση. Ο Καραλής μοιράστηκε τη δεύτερη θέση με τον Πιοτρ Λίσεκ, που επίσης πέρασε τα 5,80 μέτρα. Ο Πολωνός έκανε πέντε τα μετάλλια στην ιστορία της διοργάνωσης.








Ειδήσεις σήμερα:

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Πολύωρη απολογία του σταθμάρχη στον ανακριτή - Σε αργία ο επιθεωρητής που τον διόρισε

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Η διαβολική σύμπτωση που ένωσε δύο οικογένειες με την τραγωδία στα Τέμπη

«Ροζ Πάνθηρες»: Βίντεο ντοκουμέντο από τη ληστεία στη Rolex - Καρέ καρέ η έφοδος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης