Australian Open: Άγγιξε την κορυφή ο Τσιτσιπάς, αλλά δεν τα κατάφερε

Australian Open: Άγγιξε την κορυφή ο Τσιτσιπάς, αλλά δεν τα κατάφερε

Με 3-0 σετ (6-3, 7-6, 7-6) επικράτησε ο Νόβακ Τζόκοβιτς του Στέφανου Τσιτσιπά στον τελικό του Australian Open στερώντας από τον Έλληνα πρωταθλητή το όνειρο της κατάκτησης ενός Grand Slam

tsitsipas-new
Τόσο κοντά, αλλά και πάλι τόσο μακριά... Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον 2ο τελικό της καριέρας του σε τελικό Grand Slam, λύγισε και πάλι από τον φοβερό και τρομερό Νόβακ Τζόκοβιτς.



Ο Σέρβος χωρίς να χρειαστεί το... δράμα του 2021 (όταν βρέθηκε να χάνει με 2-0 στον τελικό του Roland Garros και επικράτησε με 3-2) έδειξε και πάλι γιατί συγκαταλέγεται στους G.O.A.T's του αθλήματος παίζοντας με απίστευτη σταθερότητα από τον πρώτο έως τον τελευταίο πόντο του αγώνα...

Djokovic Downs Tsitsipas For 10th Australian Open Title | Eurosport Tennis


Κλείσιμο
Κι αν υπήρχε ένα στοιχείο που έκανε σήμερα τη διαφορά ήταν οι απίστευτες άμυνες που έβγαλε ο Τζόκοβιτς ειδικά σε καθοριστικούς για την εξέλιξη του αγώνα πόντους. Σε πόντους που έμοιαζαν να έχουν τελειώσει, αλλά ο Σέρβος με έναν απίθανο τρόπο τέντωνε το κορμί του, έβρισκε το μπαλάκι και έμενε ζωντανός γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ του.

Γι' αυτό όμως έφτασε στα 22 Grand Slam, γι' αυτό ήταν για 7 χρόνια στο Νο1 και γι' αυτό επέστρεψε από σήμερα ξανά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης...

Λένε πως η αξία του νικητή δίνει δόξα στον ηττημένο, ωστόσο ισχύει και το αντίστροφο. Κι ο Στέφανος Τσιτσιπάς, με εξαίρεση ίσως το πρώτο σετ όπου μπήκε λίγο μουδιασμένα, ήταν πραγματικά ένας σπουδαίος αντίπαλος, αποδεικνύοντας πως βρέθηκε πανάξια στον τελικό, αλλά οι λεπτομέρειες που εν τέλει κάνουν τη διαφορά σ' αυτό το επίπεδο, ήταν με τον Σέρβο.

Ο Τζόκοβιτς με τη σημερινή του νίκη έφτασε στις 10 κατακτήσεις στο Australian Open (επίδοση που δύσκολα θα φτάσει κάποιος άλλος), έπιασε τον Ναδάλ στα 22 Grand Slam και είναι ξανά στο Νο1 του κόσμου. Κι όλα αυτά συνέβησαν ένα χρόνο μετά την απίστευτη περιπέτεια που έζησε στη Μελβούρνη (κυρίως λόγω της δική του ευθύνης) που οδήγησε στην απέλαση του από τη χώρα.

Ο Στέφανος από την πλευρά του επιστρέφει στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο για να ξεπεράει αυτήν την ήττα, που ήταν η 10η συνεχόμενη από τον Σέρβο και η πρώτη που γνώρισε μέσα στο 2023... Ωστόσο ο μόνος δρόμος για την δικαίωση του, είναι να συνεχίσει όπως ακριβώς ξεκίνησε τη σεζόν στα κορτ της Αυστραλίας...

Το ματς
Στην κατάμεστη Rod Laver Arena η ατμόσφαιρα ήταν εκπληκτική καθώς οι κερκίδες ήταν γεμάτες από Έλληνες και Σέρβους, που είναι δύο από τις μεγαλύτερες κοινότητες μεταναστών στη Μελβούρνη, ενώ χιλιάδες ήταν έξω από το γήπεδο στο Melbourne Park παρακολουθώντας τον τελικό από γιγαντοοθόνες.



Με το «καλημέρα» στον αγώνα ο Τζόκοβιτς έβαλε δύσκολα στον Τσιτσιπά καθώς πήρε σχετικά εύκολα το πρώτο γκέιμ και είχε διπλό μπρέικ πόιντ, εκμεταλλευόμενος το όχι καλό πρώτο σερβίς του Έλληνα. Ωστόσο εκεί ο Στέφανος άρχισε να σερβίρει καλά, αλλά κυρίως είχε τρομερή σταθερότητα στα χτυπήματα του, οδηγώντας τον Τζόκοβιτς στα λάθη και με συνεχόμενους πόντους ισοφάρισε σε 1-1...

Ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο στο επόμενο σέρβις γκέιμ του καθώς ο Σέρβος βρήκε τις μεγάλες επιστροφές, ο Στέφανος δεν είχε την ίδια σταθερότητα στα χτυπήματα του και ήρθε το μπρέικ για το 1-3.



Με τον Τζόκοβιτς να σερβίρει εντυπωσιακά σε όλο το πρώτο σετ, ο Στέφανος δεν απείλησε ποτέ με μπρέικ και έτσι μετά από 36 λεπτά ο Σέρβος πήρε το πρώτο σετ με 6-3.



Στο δεύτερο σετ ο Στέφανος μπήκε με διαφορετική λογική, παίζοντας πολύ πιο επιθετικά, ωστόσο και πάλι δεν μπορούσε να απειλήσει ιδιαίτερα στο σερβίς του Τζόκοβιτς.

Προηγήθηκε 1-0, 2-1 και ήταν μπροστά με 30-15 στο 4ο γκέιμ, όμως ο Σέρβος έκανε εύκολα την ανατροπή για να φτάσουμε στο 3-3.

Ο Τσιτσιπάς δεν βρήκε καλά πρώτα σερβίς στην αρχή, απείλησε με μπρέικ αλλά ο Στέφανος κράτησε το σερβίς του και στο επόμενο γκέιμ για πρώτη φορά απείλησε με μπρέικ. Βρήκε εξαιρετικές επιστροφές στα σερβίς του Σέρβου, προηγήθηκε 30-15 αλλά
ο Τζόκοβιτς βρήκε απίθανες άμυνες στη συνέχεια με τον Στέφανο να κάνει εύκολα λάθη στο φιλέ για το 4-4.



Ο Στέφανος προηγήθηκε με 5-4 και στο επόμενο γκέιμ έφτασε στο πρώτο του μπρέικ πόιντ που ήταν και σετ πόιντ. Ωστόσο ο αλύγιστος Σέρβος βρήκε τις λύσεις, με τον Τσιτσιπά να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία, αλλά να κρατάει και πάλι το σερβίς του για το 6-5. Όσο κι αν προσπάθησε όμως δεν μπόρεσε να σπάσει το σερβίς του αντιπάλου του και το σετ οδηγήθηκε στο τάι μπρέικ όπου έγιναν πράγματα και θάματα!

Ο Τζόκοβιτς ξεκίνησε με μίνι μπρέικ, ο Τσιτσιπάς απάντησε, αλλά ακολούθησαν διπλά μπρέικ και για τους δύο (1-4, 3-4) με τον Τσιτσιπά να ισοφαρίζει 4-4. Εκεί όμως στο δεύτερο σερβίς έκανε ένα πολύ εύκολο λάθος (4-5), ακολούθησε ένα δεύτερο στο μεγάλο ράλι (4-6) και ο Τζόκοβιτς με άσο έκλεισε το σετ.



Το τρίτο σετ ξεκίνησε ιδανικά για τον Στέφανο καθώς μετά από δύο ώρες αγώνα έκανε επιτέλους το πρώτο του μπρέικ, αλλά ενώ προηγήθηκε 3-0 στο σερβίς του ο Σέρβος με απίθανες άμυνες τον οδήγησε σε βιαστικές επιλογές και στα λάθη για να πάρει πίσω αμέσως το μπρέικ.

Από εκείνο το σημείο και μετά δεν είχαμε άλλο μπρέικ για να φτάσουμε στο τάι μπρέικ όπου και πάλι ο Σέρβος έκανε γρήγορα διπλό μπρέικ για το 0-3 για να φτάσει το 1-5. Όλα έμοιαζα να έχουν τελειώσει, όμως ο Τσιτσιπάς δείχνοντας τεράστιες ψυχικές δυνάμεις επέστρεψε μειώνοντας σε 3-5 και 5-6... Ο Τζόκοβιτς είχε το σερβίς, ο Τσιτσιπάς είχε την επιστροφή, όμως ο Σέρβος με ένα απίθανο χτύπημα βρήκε την πλάγια τελική γραμμή, ο Στέφανος δεν έβγαλε την άμυνα και ο τελικός τελείωσε με τον Νόλε να σκαρφαλώνει στην κερκίδα για να αγκαλιάσει τους δικούς του ανθρώπους.

Η δική του εκδίκηση είχε έρθει μέσα στο γήπεδο, με τον Στέφανο να ψάχνει στα επόμενα Grand Slam τη δική του δικαίωση...



Ειδήσεις σήμερα:

Έως και 3,5 δισ. βαρέλια οι δυνητικοί πόροι υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Έρχεται έξτρα μπόνους για τους συνταξιούχους πριν από το Πάσχα - Ποιες ομάδες θα επωφεληθούν

Ο ασυγκράτητος Παπαφλέσσας και η συνέλευση της Βοστίτσας στις 26 - 29 Ιανουαρίου 1821 που πυροδότησε την Επανάσταση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης