Άρσεναλ: Το θαύμα των «κανονιέρηδων» - Μέρες Βενγκέρ με υπογραφή Αρτέτα

Άρσεναλ: Το θαύμα των «κανονιέρηδων» - Μέρες Βενγκέρ με υπογραφή Αρτέτα

Λίγους μήνες μετά το χειρότερο ξεκίνημα της ιστορίας της, οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος και θυμίζει τις μέρες του Αρσέν Βενγκέρ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
arteta_arsenal_xr
Στις αρχές Ιουλίου, ως είθισται κάθε χρόνο, οι στοιχηματικές εταιρείες δημοσίευσαν τις αποδόσεις τους για τους υποψήφιους πρωταθλητές της σεζόν 2022-2023 και στην Αγγλία το μεγάλο φαβορί ήταν η κάτοχος του τίτλου Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έδινε απόδοση μόλις 1,5. Δεύτερο φαβορί ήταν η Λίβερπουλ και πολύ πιο πίσω ήταν η Τσέλσι, η Τότεναμ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σχεδόν κανείς δεν υπολόγιζε την Αρσεναλ, που προσφερόταν με απόδοση 55, ωστόσο έξι μήνες αργότερα τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά. Οι «Κανονιέρηδες» του Μίκελ Αρτέτα μετά από 19 αγωνιστικές οδηγούν την κούρσα του πρωταθλήματος, έχοντας τη δεύτερη καλύτερη επίθεση (42 γκολ) και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα (14 γκολ). Κι όλα αυτά συμβαίνουν λίγους μήνες μετά το χειρότερο ξεκίνημα της ιστορίας της!

Στις 28 Αυγούστου του 2021 η Aρσεναλ έχανε 5-0 από τη Σίτι στο «Εtihad». Οι οπαδοί της είχαν αποχωρήσει από το γήπεδο της Σίτι μόλις ο Γκαμπριέλ Ζεσούς (κρατήστε το όνομα) είχε κάνει το 3-0 στο 41’, απαιτώντας την απόλυση του Αρτέτα και τη διακοπή του συμβολαίου του Γκράνιτ Τζάκα, ο οποίος είχε αποβληθεί στο 2-0.

Δεκαέξι μήνες αργότερα ο Αρτέτα λατρεύεται σαν θεός στο βόρειο Λονδίνο και ο Τζάκα είναι ο λατρεμένος της κερκίδας και ο αρχηγός της ομάδας. Η απόλυτη δικαίωση του μότο «trust the process» που χρησιμοποιούσε από την πρώτη μέρα που επέστρεψε στους «Κανονιέρηδες» ο Βάσκος τεχνικός, αλλά και της διοίκησης που τον στήριξε όταν ακόμη και οι στοιχηματικές εταιρείες δεν δέχονταν άλλα στοιχήματα για την απόλυσή του.
Κλείσιμο
arteta
Ο Αρτέτα σιγά-σιγά άρχισε το… ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ του, απομακρύνοντας όλους όσοι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τα δικά του «θέλω», έδωσε ενεργό ρόλο σε παιδιά που προέρχονταν από τις ακαδημίες της Αρσεναλ και έφερε στο «Emirates» παίκτες που ήταν διατεθειμένοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που ήθελε να φέρει στην ομάδα

«Ars`enε Knows»

Οταν το 1996 ο Αρσέν Βενγκέρ αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία της Αρσεναλ, όντας ο πρώτος Γάλλος προπονητής στην Premier League, το κυρίαρχο σύνθημα στα ΜΜΕ και τις τάξεις των φιλάθλων ήταν «Arsène who?» (Ποιος Αρσέν;).

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το συγκεκριμένο σύνθημα άλλαξε σε «Arsène Knows» (Ο Αρσέν ξέρει), καθώς χάρη στον Αλσατό η ομάδα κατέκτησε 3 Πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα και το αήττητο νταμπλ τη σεζόν 2003-2004! Η προηγούμενη ομάδα που κατέκτησε αήττητη τον τίτλο στην Αγγλία ήταν η Πρέστον το μακρινό 1888!

Ο Βενγκέρ έμεινε στην Αρσεναλ 20 χρόνια και ήταν αυτός που οραματίστηκε και υλοποίησε το πρότζεκτ νέου γηπέδου, ενώ το 2011 απέκτησε με μεταγραφή από την Εβερτον τον Μίκελ Αρτέτα. Ο τότε 29χρονος Ισπανός δέχτηκε να μειωθεί το συμβόλαιό του για να μπορέσει να μετακομίσει στο Λονδίνο. «Θα δοκιμάσω τον εαυτό μου στο δυσκολότερο επίπεδο, αυτό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Είμαι 29 ετών, οπότε δεν έχω πολύ χρόνο μπροστά μου», είχε πει ο γεννημένος στο Σαν Σεμπαστιάν της χώρας των Βάσκων Αρτέτα, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα των Λονδρέζων μέχρι το 2016 και όταν εγκατέλειψε την ενεργό δράση βρέθηκε μπροστά σ’ ένα μεγάλο δίλημμα. Η Αρσεναλ τον ήθελε επικεφαλής των ακαδημιών της, ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο βοηθό του στη μισητή Τότεναμ και ο Πεπ Γκουαρδιόλα βοηθό του στη Σίτι.

Τελικά επέλεξε τον τελευταίο, με τον οποίο γνωρίζονταν από τη θητεία του στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Μια σοφή επιλογή καθώς βρέθηκε δίπλα στον κορυφαίο σύγχρονο προπονητή και σε μια ομάδα της οποίας τα αποδυτήρια ήταν γεμάτα από πριμαντόνες. Δίπλα στον Πεπ έκανε ταχύρρυθμα μαθήματα προπονητικής υψηλού επιπέδου και μέσα στη Σίτι αντιλήφθηκε πώς πρέπει να διαχειρίζεσαι τις δύσκολες καταστάσεις με τις ισχυρές προσωπικότητες. Κι αυτά τα χρόνια στο Μάντσεστερ τον βοήθησαν στο να διαμορφώσει τη δική του προπονητική φιλοσοφία.

Το 2018, όταν η Αρσεναλ είχε πέσει σε παρακμή, ο Αρτέτα ήταν στη λίστα των υποψήφιων διαδόχων, αλλά τελικά επιλέχθηκε ένας άλλος Βάσκος, ο Ουνάι Εμερι. Αντεξε μόλις 1,5 χρόνο και τον Δεκέμβριο του 2019 ο Αρτέτα άφησε για δεύτερη φορά τη δυτική Αγγλία για να μετακομίσει στο βόρειο Λονδίνο.
wenger
Χάρη στον Αρσέν Βενγκέρ η ομάδα κατέκτησε 3 Πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα και το αήττητο νταμπλ τη σεζόν 2003-2004

Ρημαγμένα αποδυτήρια

«Καταλαβαίνω απόλυτα τις ανησυχίες του κόσμου, αλλά υπόσχομαι ότι θα κάνω τα πάντα για το καλό της ομάδας», είχε πει στην επίσημη παρουσίασή του τον Δεκέμβριο του 2019 και φρόντισε να εξηγήσει τι θα ισχύσει εντός και εκτός γηπέδου. Στο γήπεδο ζήτησε πάθος, κυριαρχία, επιθετικότητα και παιχνίδι στην περιοχή των αντιπάλων. Εκτός γηπέδου ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο ήταν «αδιαπραγμάτευτα» ο σεβασμός, η πειθαρχία, η ταπεινότητα, η υπευθυνότητα, η ενότητα και η εμπιστοσύνη. Τα αποδυτήρια της Αρσεναλ ήταν ρημαγμένα από κακομαθημένους σταρ που είχαν το εγώ τους πάνω από την ομάδα και η διαδικασία (process) ανοικοδόμησης της ομάδας ήταν πραγματικά τρομερά δύσκολη και οδυνηρή.

Ο Αρτέτα σιγά-σιγά άρχισε το... ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ του, απομακρύνοντας όλους αυτούς που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τα δικά του θέλω, έδωσε ενεργό ρόλο σε παιδιά που προέρχονταν από τις ακαδημίες της ομάδας και ένιωθαν τι θα πει Αρσεναλ και έφερε στο «Emirates» παίκτες που ήταν διατεθειμένοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που ήθελε να φέρει στην ομάδα. Για την ακρίβεια, στα παλιά δεδομένα που ο ίδιος ήξερε ότι υπήρχαν στην ομάδα και της επέτρεπαν να πρωταγωνιστεί και να κατακτά τίτλους.

Αυτό όμως είχε μεγάλο κόστος, με την Αρσεναλ τη σεζόν 2020-2021 να τερματίζει 8η (η χειρότερη θέση της στον 21ο αιώνα) και να μένει εκτός Ευρώπης. Ωστόσο ο Αρτέτα είχε την απόλυτη στήριξη της διοίκησης και του τεχνικού διευθυντή Εντού, Βραζιλιάνου παλαίμαχου ποδοσφαιριστή με θητεία στους Λονδρέζους, ο οποίος τον είχε επιλέξει, κι έτσι όταν ο Βάσκος ζήτησε την απομάκρυνση του Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (ο τελευταίος των κακομαθημένων που είχε απομείνει) την είχε στο πιάτο.

Πλέον ο Αρτέτα είχε τη δική του ομάδα και παρά το εφιαλτικό ξεκίνημα της περσινής σεζόν, η «εμπιστοσύνη στη διαδικασία» δεν χάθηκε ποτέ από τους παίκτες και τον σύλλογο. Η τελευταία τον Αύγουστο Αρσεναλ έχασε στο φινάλε της σεζόν τη θέση στο Champions League (πληρώνοντας τις ήττες από Νιουκάστλ και Τότεναμ), ωστόσο ούτε αυτό ήταν ικανό για να σταματήσει την ορμή του ερυθρόλευκου χειμάρρου από το βόρειο Λονδίνο.

Ο νέος ύμνος

Το περασμένο καλοκαίρι η Αρσεναλ ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια σειρά φιλικών αγώνων. Ο Αρτέτα, έχοντας πλέον μαζέψει όλα τα κομμάτια του παζλ που ήθελε να φτιάξει, φρόντισε να τα καλουπώσει όπως αυτός επιθυμούσε και στο εξωαγωνιστικό κομμάτι.

Διοργάνωσε βραδιά μπάρμπεκιου, με τον ίδιο και τους βοηθούς να αναλαμβάνουν το ψήσιμο και να συμμετέχουν στα παιχνίδια με τους παίκτες, ενώ επιστρέφοντας στο Λονδίνο έκανε κάτι ανάλογο στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, φέρνοντας εκεί τα παιδιά των ακαδημιών αλλά και τους υπαλλήλους των γραφείων.
arsenal

Για τον ίδιο το οικογενειακό κλίμα είναι το Α και το Ω στη λειτουργία της ομάδας. Κι έχοντας πια τα αποδυτήρια που επιθυμούσε, το περσινό δεύτερο μισό της σεζόν τον έφερε πιο κοντά με τον κόσμο που πλέον έδειχνε ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη του στη διαδικασία, σε τέτοιο σημείο που οι φίλαθλοι να αφομοιώσουν άμεσα και τη δική του μουσική επιλογή πριν από τα εντός έδρας ματς της ομάδας, όπου πλέον όλο το «Emirates» τραγουδά το «The Angel-North London forever»: «Βόρειο Λονδίνο για πάντα / Οποιος κι αν είναι ο καιρός / Αυτοί οι δρόμοι είναι δικοί μας».

Οι παίκτες-κλειδιά

Η διαδικασία μετάλλαξης της Αρσεναλ, πέρα από την προπονητική σφραγίδα του Αρτέτα, οφείλεται και στις ικανότητες των ποδοσφαιριστών του, με αυτό το κράμα παλιών και νέων που έχει δημιουργηθεί να είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό.

Μάρτιν Εντεγκαρντ
Στις 15 Οκτωβρίου του 2014 ο Μάρτιν Εντεγκαρντ έγραψε Ιστορία με τη φανέλα της εθνικής Νορβηγίας, καθώς σε ηλικία 16 ετών έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που έπαιξε στα προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το wonderkind της Στρομσγκόντσετ λίγους μήνες αργότερα αποκτήθηκε από τη Ρεάλ, ωστόσο στα 6 χρόνια που άνηκε στο δυναμικό της έπαιξε μόλις 8 φορές, βρέθηκε δανεικός σε διάφορες ομάδες και τον Ιανουάριο του 2021 πήγε στην Αρσεναλ (πάλι δανεικός). Αρτέτα και Εντού έδωσαν 30 εκατ. στη Ρεάλ και στα 25 του είναι ένας πραγματικός ηγέτης μέσα στο γήπεδο.

Γκρανίτ Τζάκα
Τον Οκτώβριο του 2019 όταν έγινε αλλαγή στο εντός έδρας ματς με την Κρίσταλ Πάλας (2-2 το σκορ) ο κόσμος τον αποδοκίμασε, ο ίδιος έβγαλε και πέταξε τη φανέλα και έγινε ο κακός χαμός. Στο εφιαλτικό 5-0 με τη Σίτι, τον Αύγουστο του 2021, η αποβολή του τον έβαλε και πάλι στο στόχαστρο των φιλάθλων, ωστόσο ο Αρτέτα τον στήριξε και πλέον ο Τζάκα είναι η ψυχή της ομάδας εντός και εκτός γηπέδου.

Εντι Ενκέτια
Ξεκίνησε από την Τσέλσι, αλλά στα 14 του αποφάσισε να αλλάξει τα μπλε με τα ερυθρόλευκα κι εντάχθηκε στις ακαδημίες της Αρσεναλ. Η ομάδα βρήκε πραγματικό λαβράκι, με τον Ενκέτια να γίνεται τον Οκτώβριο του 2017 ο πρώτος παίκτης της που σκοράρει (σε αγώνα κόντρα στη Νόριτς για το Λιγκ Καπ) έχοντας γεννηθεί μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας από τον Βενγκέρ! Φορά το 14 του αγαπημένου του Τιερί Ανρί και τώρα που ο Γκαμπριέλ Ζεσούς είναι στα πιτς λόγω τραυματισμού καλύπτει απόλυτα το κενό του.

Γκαμπριέλ Ζεσούς
Στους 236 αγώνες που φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι σκόραρε 95 γκολ και μοίρασε 48 ασίστ. Ποτέ όμως δεν ένιωσε την αίσθηση του βασικού, όσες λύσεις κι αν έδινε. Ετσι, η άφιξη του Ερλιγνκ Χάαλαντ τον έφερε στην πόρτα της εξόδου για να βρεθεί στο Λονδίνο, αν και τον ήθελαν πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. «Ηρθα λόγω του Αρτέτα», εξήγησε ο ίδιος καθώς γνωρίζονταν από τη συνύπαρξή τους στη Σίτι και φρόντισε να εξαργυρώσει την εμπιστοσύνη που του έδειξε έχοντας 5 γκολ και 7 ασίστ στα 20 ματς που έπαιξε πριν από τη διακοπή του Μουντιάλ.

Μπουκάγιο Σάκα
Γεννημένος στο Λονδίνο από Νιγηριανούς γονείς, με το όνομά του να σημαίνει «αυτός που προσθέτει ευτυχία», βρέθηκε στα 7 του στις ακαδημίες της Αρσεναλ και στα 17 του εντάχθηκε στην Κ23 (!), αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα έπαιξε (ως αλλαγή) σε αγώνα του Europa League. Το καλοκαίρι του 2021 ήταν μοιραίος στον τελικό του Euro κόντρα στην Ιταλία όπου αστόχησε στο τελευταίο πέναλτι (και έπεσε θύμα ρατσιστικών επιθέσεων), ωστόσο δεν λύγισε και φέτος αποτελεί σημείο αναφοράς έχοντας 6 γκολ και 7 ασίστ.

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκαια: «Μαρτύρησε» στα χέρια του συζύγου του η 54χρονη - Για ανθρωποκτονία με δόλο ο φονιάς

Μπλόκο στο «κόμμα Κασιδιάρη» και όποιος θέλει στηρίζει

Νίκος Ξανθόπουλος: Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο κτήμα της Παιανίας που ήθελε να ταφεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης