Μπάσκετ: Στον «αέρα» τα πρωταθλήματα - Τι λέει η πρόεδρος του συνδέσμου κριτών Αττικής

Μπάσκετ: Στον «αέρα» τα πρωταθλήματα - Τι λέει η πρόεδρος του συνδέσμου κριτών Αττικής

Η απόφαση Αυγενάκη να μην αναγνωρίσει τους συνδέσμους κριτών ως αθλητικούς φορείς, έφερε ηχηρές αντιδράσεις

5746495
Μπροστά στον κίνδυνο μαζικών αναβολών βρίσκονται τα πρωταθλήματα μπάσκετ της χώρας, από την Basket League μέχρι τις εθνικές κατηγορίες αλλά και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ύστερα από την απόφαση των συνδέσμων κριτών καλαθοσφαίρισης να απέχουν, εξαιτίας της απόφασης του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να μην αναγνωρίσει τους συνδέσμους ως αθλητικούς φορείς κάτι το οποίο ισχύει εδώ και δεκαετίες.

Σε επιστολή τους οι σύνδεσμοι κριτών που έστειλαν στις 5 Δεκεμβρίου στον κ. Αυγενάκη εκφράζουν τη διαφωνία τους για την απόφασή του και μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Η νομική υπόσταση των Συνδέσμων Κριτών και συγκεκριμένα των Συνδέσμων Κριτών Καλαθοσφαίρισης δεν εξαρτάται από την έγκριση κανενός υπουργείου ή νόμου ή υπουργικής απόφασης. Ο νόμος δεν είναι δυνατόν να εξειδικεύσει στις διατάξεις του τις διαφοροποιήσεις του κάθε αθλήματος ούτε να αναφέρθει λεπτομερώς στα επιμέρους χαρακτηριστικά που διέπουν τους ασκούντες έργο διαιτησίας ή κρίσης σε κάθε άθλημα τον τρόπο λειτουργίας και εξέλιξής τους. Αυτός ο τρόπος διαμορφώνεται εν τοις πράγμασι μέσα από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλήματος τα δε αποτελέσματα της ορθής ή όχι λειτουργίας του μηχανισμού αυτού κρίνονται μέσα από τη διαδρομή τους στο χρόνο.

Ειδικά για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης το οποίο επισημαίνουμε ότι αποτελεί το άθλημα με τους περισσότρους καννισμούς μετά το ποδόσφαιρο από την 1 Δεκεμβρίου 1891 ημερομηνία δημιουργίας του, ή έστω από την ημερομηνία που έγινε ο πρώτος επίσημος αγώνας μπάσκετ στην Ελλάδα έως σήμερα, λειτουργεί ως προς τους διαιτητές και τη γραμματεία των αγώνων του ως εξής: Τα πρόσωπα που αποτελούν το σώμα των διαιτητών δεν μπορούν να αποτελούν και τα πρόσωπα της γραμματείας δηλαδή να ασκούν καθήκοντα σημειωτή, βοηθού σημειωτή, χρονομέτρη αγώνα χρονομέτρη 24 δευτερολέπτων».

Και συνεχίζει η επιστολή τους προς τον υφυπουργό όπου σε άλλο σημείο αναφέρει αφού διαχωρίζει το ρόλο διαιτητή και κριτή.

Κλείσιμο
“Μέσα από τη λειτουργία των Συνδέσμων αυτών διδάχθηκαν επιμορφώθηκαν αξιολογήθηκαν ορίστηκαν σε αγώνες οι κριτές που σήμερα αποτελούν το Σώμα των Κριτών που χρησιμοποιείται σε όλους τους αγώνες καλαθοσφαίρισης ανά την Ελλάδα. Αιτούμεθα την ανάκληση της αποφάσεώς σας και την έκδοση διευκρινιστικής απόφασης για την κατ’άναλογία με τους διαιτητές και τους κριτές ατομικών αθλημάτων αντιμετώπσιη των κριτών καλαθοσφαίρισης. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η πολιτεία αποφάσεισε ξαφνικά να “καταργήσει” εκατοντάδες κριτές καλαθοσφαίρισης μη αναγνωρίζοντας τα νόμιμα επι σειρά ετών σωματεία τους σας δηλώνουμε ότι θα αποχωρήσουμε ευγενικά έως ότου κριθεί η “ύπαρξή μας” από τα αρμόδια Δικαστικά Όργανα”.

Η πρόεδρος του συνδέσμου κριτών Αττικής Τάνια Μερίκα μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι στις 11 Νοεμβρίου 2022 κατατέθηκε στο ΑΣΕΑΔ (ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ) προσφυγή του Συνδέσμου Κριτών Καλαθοσφαίρισης βορειοδυτικής Ελλάδας κατά της Ένωσης ΕΣΚΑΒΔΕ (Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδος) διότι στους αγώνες των πρωταθλημάτων της χρησιμοποιούσαν παράγοντες ομάδων αντί για επίσημους κριτές. “Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με έγγραφό της στις 18 Νοεμβρίου 2022 προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης διευκρινίζει ότι οι σύνδεσμοι κριτών ομαδικών αθλημάτων δεν είναι αθλητικίφορείς και δεν αναγνωρίζονται από αυτή σύμφωνα με το νόμο 2725/1999, αλλά αλήθεια επειδή και το χάντμπολ είναι ομαδικό άθλημα και έχει και αυτό συνδέμσους κριτών γιατί δεν έλαβε το ίδιο έγγραφο;» λέει η κα Μερίκα και προσθέτει: “Στις 23 Νοεμβρίου 2022 ο κ. Αυγενάκης με έγγραφό του αποφασίζει την ανάκληση δικής του απόφασης “περί εγκρίσεως του κανονισμού διαιτησίας της ΕΟΚ καθόσον στο Δ κεφάλαιο αναφέρονται ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΡΙΤΩΝ οι οποίοι δεν υφίστανται σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο για ομαδικά αθλήματα. Και στις 6 Δεκεμβρίου 2022 στις προτάσεις που υπέβαλε η ΕΣΚΑΒΔΕ στο ΑΣΕΑΔ ως στοιχεία υπεράσπισης των αποφάσεων και των πράξεών της κατέθεσε τα δυο παραπάνω έγγραφα του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού τα οποία όπως είναι φανερό εκδόθηκαν μεταγενέστερα της προσφυγής του Συνδέσμου Κριτών Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδας”.

Σύμφωνα με την κα Μερίκα οι Σύνδεσμοι Κριτών Πανελλαδικά δεν ενημερώθηκαν επίσημα για την ύπαρξη των παραπάνω εγγράφων σε αντίθεση με την ΕΟΚ που τα γνωρίζει, αλλά έγιναν γνωστά από τον δικηγόρο του Συνδέσμυ Κριτών που έκανε προσφυγή στο ΑΣΕΔ. “Με αυτές τις διαδικασίες απαξιώνουν τους συνδέσμους μας που προσφέρουν υπηρεσίες από τους πρώτους αγώνες που έγιναν στην Ελλάδα μέχρι σήμερα και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα σε όλα τα πρωταθλήματα από την Basket League μέχρι τα ερασιτεχνικά. Η αθλητική αναγνώριση μας χορηγήθηκε πριν από 23 χρόνια με βάση τις διατάξεις του ίδιου νόμου 2725/1999. Επίσης οι αναληθής αναφορά σε τάχα οικονομικές διεκδικήσεις των κριτών δεν μπορεί να γίνει πιστευτή και να επηρεάσει την μπασκετική κοινότητα μιας και όλοι γνωρίζουν το χώρο μας και ξέρουν ότι πολλές φορές βάζουμε και από την τσέπη μας χρήματα για να κάνουμε κάτι το οποίο αγαπάμε. Δεν γίνεται να αποξιώνονται έτσι οι περίπου 1200 κριτές πανελλαδικά” καταλήγει η κα Μερίκα.


Ειδήσεις σήμερα:

Άδωνις Γεωργιάδης για το καλάθι του Άγιου Βασίλη: Δεν θα είναι τσουρούτικο, θα έχει μεγάλη χαρά

Μουντιάλ 2022, Λουίς Ενρίκε: «Θέμα ημερών η απομάκρυνση του», αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ

Δίκη για Μάτι: Φωτογραφίες των θυμάτων στα έδρανα του Εφετείου από τους συγγενείς τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης